Αισιοδοξία στο Μαξίμου για τα «ναι» στη Συμφωνία
Βούλα ΚεχαγιάΣτη λογική της άσκησης πίεσης προς το Ποτάμι ώστε να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει με τη Συμφωνία των Πρεσπών κινείται το Μαξίμου, θεωρώντας ότι η τακτική αυτή αποδίδει μετά και τη δήλωση του Γ. Μαυρωτά -στενού συνεργάτη του Στ. Θεοδωράκη- ότι υπάρχει θετική προδιάθεση.
Παράλληλα όμως παρακολουθεί στενά και τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, καθώς ερωτήματα έχει προκαλέσει η πρόσφατη ανάρτηση του Π. Καμμένου με την οποία ουσιαστικά αντιμετωπίζει τις δηλώσεις Ζάεφ για τη «μακεδονική γλώσσα» ως το τέλος της συμφωνίας.
Το «Μακεδονικό» είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σταθερά την κυβέρνηση, η οποία κατανοεί ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αποφασίσει και τον χρόνο κατά τον οποίο θα φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή αλλά και τον τρόπο, δηλαδή εάν θα επιμείνει στην πλειοψηφία των 151 βουλευτών ή θα αρκεστεί στην υπερψήφισή της με πλειοψηφία επί των παρόντων. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι οι 151 «υπάρχουν» και θα ψηφίσουν τη συμφωνία για το «Μακεδονικό», είτε με τη συνδρομή του Ποταμιού είτε όχι, κάνουν δε λόγο για «χρυσές εφεδρείες», τις οποίες αυτήν τη στιγμή δεν έχουν κανέναν λόγο να εμφανίσουν.
Τον Μάρτιο
Συγχρόνως το Μέγαρο Μαξίμου στέκεται στη συμφωνία που έχουν κάνει οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ότι θα ξανασυζητήσουν για το επίμαχο θέμα τον Μάρτιο, καθώς και στη δέσμευση του υπουργού Αμυνας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ότι επ’ ουδενί δεν θα στηρίξει πρόταση μομφής που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.
Εχει ενδιαφέρον πάντως η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τις Πρέσπες και τον προϋπολογισμό στην επίσημη ατζέντα. Σημειωτέον πως η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία για το «Μακεδονικό», καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει ότι τολμά μια συγκέντρωση στην καρδιά του προβλήματος, με στόχο να ακυρώσει πρακτικά τις εντυπώσεις ως προς το μέγεθος των αντιδράσεων στον βορειοελλαδικό χώρο.
Δηκτικά, άλλωστε, η Κουμουνδούρου σχολίασε χθες πως γνωστοί εθνικιστικοί κύκλοι της περιοχής θεωρούν ότι η πόλη ανήκει στους ίδιους και καλούν σε αντισυγκέντρωση, όμως «η προσπάθεια για αναβίωση της σκοτεινής εποχής του Γκοτζαμάνη από ακροδεξιές οργανώσεις θα πέσει στο κενό». Συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη, τα κόμματα και τους φορείς της περιοχής να καταδικάσουν έμπρακτα τις αντισυγκεντρώσεις και να πάρουν αποστάσεις από το εθνικιστικό μίσος και την πατριδοκαπηλία.
Προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός είναι ένα θέμα που απασχολεί βεβαίως το Μαξίμου, καθώς είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός και προβλέπει ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης των αδυνάμων. Ομως η κυβέρνηση ειδικά σήμερα θα έχει κάθε λόγο να πανηγυρίσει στη Βουλή για την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης που καταργεί το μέτρο της περικοπής στις συντάξεις. Πριν από την ψηφοφορία θα μιλήσει στο Σώμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα περιγράψει τι σημαίνει πρακτικά για τους συνταξιούχους αλλά και την κυβέρνησή του η διάσωση των συντάξεων.
Ο πρωθυπουργός, ως είθισται, θα επεκταθεί στα περισσότερα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και θα προκαλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον είναι παρών στη Βουλή, να πει τη γνώμη του για το εάν έπρεπε ή όχι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μάχη για τη διατήρηση των συντάξεων με την ακύρωση του μέτρου.
Δέσμευση για Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης
Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στο Μαρακές για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση, όπου και πρότεινε να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία σε ό,τι αφορά το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, η οποία μέσω των στόχων και δράσεών της θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις των κρατών αποστολής και υποδοχής, καθώς και των ίδιων των μεταναστών.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει στη διαδικασία οικοδόμησης του Παγκοσμίου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ως ένα αποτελεσματικό πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας που δεν θίγει, αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια ασφαλή και ορθώς διαχειριζόμενη μετανάστευση.