Τρικυμία στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Φώφη ΓιωτάκηΜπορεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να μη ζητούν ευθέως από το Ποτάμι να ταχθεί υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς με αφορμή το «Μακεδονικό», ωστόσο πολλά στελέχη της Σεβαστουπόλεως αντιλαμβάνονται ότι οι πιέσεις θα αρχίσουν να γίνονται ασφυκτικές όσο πλησιάζει η συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Και αυτό γιατί η μεν κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει εγκαίρως τους 151 βουλευτές υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας και η δε Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να σπάσει το μέτωπο των «προθύμων», όπως χαρακτηρίζουν στελέχη της κάποιους ποταμίσιους. Δεν ήταν τυχαία η ερώτηση που έθεσε το Μέγαρο Μαξίμου για το εάν άλλαξε στάση ο κ. Θεοδωράκης, ούτε είναι άνευ αντικειμένου φυσικά η επιχείρηση της ΝΔ να προσεγγίσει την ηγετική ομάδα του Ποταμιού και δι’ αυτής τη φιλελεύθερη-μεταρρυθμιστική ψήφο στις προσεχείς εκλογές.
Το σίγουρο είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης επιλέγει την τακτική που δεν αφήνει προς το παρόν περιθώρια να κατηγορηθεί για «εκκωφαντική σιωπή» μπροστά στα κορυφαία ερωτήματα, ούτε όμως σπεύδει να προεξοφλήσει την κεντρική στάση του Ποταμιού πριν λάβει τα τελικά κείμενα στα χέρια του.
Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Γιώργος Αμυράς, υπέρ ο Μίλτος Κύρκος και ο Σπύρος Δανέλλης
Ωστόσο αποφάσισε να μην αφήσει αναπάντητες τις... κλήσεις από το Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αλλάζει άποψη» και συμπληρώνοντας χθες κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Χατζηδάκη ότι «δεν υπάρχουν υποδείξεις για το Ποτάμι. Αναφέρομαι στο Μέγαρο Μαξίμου που έβγαλε ανακοίνωση γιατί δεν μπορεί να απευθυνθεί με αυστηρότητα στον άλλον εταίρο».
«Αστερίσκοι»
Σε κάθε περίπτωση, οι «αστερίσκοι» που βάζει ο κ. Θεοδωράκης δίπλα στη «θετική προδιάθεση» υπέρ της συμφωνίας κρατούν ψηλά το θέμα «Ποτάμι» στην επικαιρότητα. Ασπονδοι φίλοι του Ποταμιού λένε ότι όσο συντηρείται στη βιτρίνα της πολιτικής επικαιρότητας το θέμα, το Ποτάμι μπορεί να δοκιμάσει τις δημοσκοπικές αντιδράσεις μετά την πολύμηνη παραμονή του σε ποσοστά κάτω από το πλαφόν του 3% για την είσοδό του στη Βουλή.
Το «σήμα» περί θετικής προδιάθεσης εξέπεμψε λοιπόν χθες ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού και στενός συνεργάτης του κ. Θεοδωράκη, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι για να συγκροτήσουν την τελική στάση τους. Η ρητορική Μαυρωτά περί θετικής προδιάθεσης βρίσκεται εν πολλοίς ανάμεσα σε εκείνη του Σπύρου Δανέλλη, που προειδοποιεί ότι θα παραιτηθεί αν καταψηφίσει τη συμφωνία το Ποτάμι, και του Γιώργου Αμυρά, που δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει στη λογική της Νέας Δημοκρατίας. Τα τρία διαφορετικά κομμάτια συνθέτουν το πολυτάραχο παζλ του Ποταμιού των τελευταίων ημερών.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι αναμένουν όλα τα δεδομένα για να συγκροτήσουν την τελική στάση τους
Ο κ. Μαυρωτάς, πάντως, σε συνέντευξή του επιχείρησε να υπερβεί τα... τρία κομμάτια και να υπενθυμίσει την απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού προς τις εθνικές εκλογές – παρότι στελέχη, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, αναδεικνύουν δημοσίως την παραδοχή ότι το Ποτάμι έχει κλείσει τον κύκλο του. Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, που κάποιοι επιμένουν ότι έχει αποκτήσει γέφυρες με τη ΝΔ και δεν αποκλείεται η κάθοδός του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον τον προσεχή Μάρτιο αλλάξουν τα δεδομένα, υποστήριξε ακόμη πως «δεν ισχύει ότι βάζουμε το όλο θέμα σε ένα παζάρι με τη ΝΔ, γιατί όσο και αν έχει αγωνία η παρούσα κυβέρνηση για να περάσει η συμφωνία, νομίζω ότι άλλο τόσο έχει αγωνία και η επόμενη κυβέρνηση για το αν θα περάσει αυτή η συμφωνία ώστε να μην την έχει μπροστά της».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Σπύρου Δανέλλη όχι μόνο σχετικά με τη συμφωνία, αλλά και με την πορεία του Ποταμιού εφεξής. «Ολα θα ξεκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξέρουμε εάν η «αυτόνομη κάθοδος» είναι όντως αυτόνομη κάθοδος ή δυναμιτίζεται από μια προεπιλογή στροφής προς τα δεξιά. Κάποιους από εμάς, τα στελέχη, τους ψηφοφόρους, τους φίλους του Ποταμιού, ίσως δεν θα τους αφορά αυτή η υπόθεση, αυτό το τετελεσμένο» εξήγησε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο κ. Δανέλλης, ο οποίος, όπως και ο Μίλτος Κύρκος (από την Ευρωβουλή), θα επιμείνει σταθερά υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας και από την ελληνική Βουλή.