ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάξτε ρότα τώρα και προστατεύστε εργαζόμενους και οικονομία
Βούλα ΚεχαγιάΑυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού ως ευκαιρία για να επιβάλει νέα μέτρα μνημονιακού τύπου απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζοντας πως μετά την λήξη της περιπέτειας θα απαιτήσει πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία για σημερινές επιλογές της που ευνοούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης στην διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών -μέσω τηλεδιάσκεψης- δεν θέλησε να διασαφηνίσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «δεν θα κάνει στραβά μάτια» και θα ζητήσει ενδελεχή έλεγχο όχι όμως τώρα «που είναι η ώρα της μάχης».
«Αντί να υιοθετήσει τις προτάσεις μας για την εργασία και την προστασία της κοινωνίας κινείται σε λογική βλέποντας και κάνοντας κάτι που θα στοιχίσει στην οικονομία πολλαπλάσια το επόμενο διάστημα» είπε απαντώντας σε ερώτηση του ethnos.gr. Συγχρόνως κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε αποφασιστικές παρεμβάσεις για να αποτραπεί η δημιουργία ενός «οικονομικού στρατοπέδου συγκέντρωσης».
Σχολιάζοντας την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποχρεωτική και για ένα τρίμηνο η μείωση κατά 50% του μισθού βουλευτών, ευρωβουλευτών και κρατικών αξιωματούχων, ο κ. Χαρίτσης είπε ειρωνικά πως λαϊκισμό και ανευθυνότητα συνιστά «να παρουσιάζεις τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας ως ήρωες και να μην τούς στηρίζεις καν με τον αναγκαίο εξοπλισμό».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του παρουσίασε τις έξι βασικές προτάσεις του κόμματος για την ενίσχυση της οικονομίας καλώντας την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα ρότα:
- Πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους για να μην δημιουργηθούν στρατιές ανέργων. Σε χώρες της ΕΕ αποδίδονται στο 100% (Γαλλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία)
- Να αρθεί η αναστολή των εργασιακών συμβάσεων και να νομοθετηθεί η πλήρης απαγόρευση των απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης
- Καταβολή μηνιαίου επιδόματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, ίσου με το 1/12 του εισοδήματός τους βάση της περσινής τους φορολογικής δήλωσης με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό.
- Πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι μόνο 1 δις που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ
- Άμεση παράταση της προστασίας της α’ κατοικίας.΄Όταν καλείται ο κόσμος να μείνει σπίτι δεν μπορεί δανειολήπτες και φυσικά πρόσωπα που χάνουν το εισόδημά τους να απειλούνται ότι η κατοικία τους θα βγει στο σφυρί.
- Καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών
Στην διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την ρύθμιση για τους κλινικάρχες και την αποζημίωση των ΜΕΘ με 1.600 ευρώ ημερησίως καλώντας την να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινών (ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον κορονοϊό.
Για τον κ. Ξανθό τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη εκτόνωση της πανδημίας:
- Η συνέχιση και όχι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
- Η ταχεία ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό
- Η ενίσχυση των ατομικών μέτρων προστασίας του υγειονομικού προσωπικού καθώς κρίσιμος δείκτης είναι η ασφάλεια και η επάρκεια των μέσων προστασίας
- Η δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής επιτήρησης της διασποράς του κορονοϊού μέσα από γενικευμένους διαγνωστικούς ελέγχους. Για τον Ανδρέα Ξανθό είναι κρίσιμος δείκτης ο αριθμός των διασωληνωμένων νοσούντων (που τώρα είναι 85) και πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην αυξηθεί για να αντέξει το σύστημα.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ