Πολιτική|02.04.2020 10:35

Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ για COVID-19, Αιγαίο, Συρία... και πολιτική σύγκλιση

Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετέχει την Πέμπτη 2 Απριλίου, από την Αθήνα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Οι εργασίες της Συνόδου πρόκειται να επικεντρωθούν στο ρόλο του Οργανισμού ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19. Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συζητήσουν την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Αιγαίο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση, τις εξελίξεις στη Σύρια, στο Αφγανιστάν καθώς και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Επίσης, θα εξετασθεί η κατάσταση στη Γεωργία και την Ουκρανία και η τυχόν υιοθέτηση μέτρων υποστήριξης τους, ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού (NATO reflection process) για το μέλλον της Συμμαχίας.

Ειδικά ως προς το τελευταίο θέμα της συγκρότησης επιτροπής... που «θα προχωρά σε συστάσεις για την ενίσχυση της ενότητας της Συμμαχίας, την αύξηση των πολιτικών διαβουλεύσεων και του συντονισμού μεταξύ των Συμμάχων και την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου του ΝΑΤΟ», υπήρξε ωστόσο «θέμα» καθώς ο Γενικός Γραμματέας, ο εκ Νορβηγίας ορμώμενος, Γενς Στόλτερνμπεγκ, επέλεξε μια σύνθεση προσώπων από την οποία όμως απέκλεισε την Ελλάδα αλλά όχι και την Τουρκία. 

T

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή αποτελείται από τους: Greta Bossenmaier (Καναδάς), Anja Dalgaard-Nielsen (Δανία), Hubert Vedrine (Γαλλία), Thomas de Maiziere (Γερμανία), Marta Dassu (Ιταλία), Herna Verhagen (Ολλανδία), Anna Fotyga (Πολωνία), John Bew (Ηνωμένο Βασίλειο), και Wess Mitchell (ΗΠΑ) ενώ από την Τουρκία συμμετέχει ο Tacan Ildem

Η Ελλάδα από την πλευρά της πρότεινε για να συμμετέχει στην επιτροπή τον Θρασύβουλο Σταματόπουλο, ο οποίος είχε μάλιστα στο παρελθόν διατελέσει βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η υποψηφιότητα του κ. Σταματόπουλου, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχει, και μάλιστα ως συμπρόεδρος μαζί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ένας άνθρωπος που βρίσκεται γενικώς πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις. 

Γενς ΣτόλτενμπεργκΝίκος ΔένδιαςNATOΓουές Μίτσελ