Πολιτική|12.12.2018 17:14

Τι αλλάζει στις γονικές άδειες σε Δημόσιο και ΟΤΑ

Newsroom

Σύστημα πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού σχεδιασμού για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, μέτρα για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων από το ΑΣΕΠ, επέκταση της χορήγησης γονικών αδειών, ρυθμίσεις για τις σπουδές και την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και συγκρότηση δομών για τον επιτελικό σχεδιασμό και εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, προβλέπονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το σχέδιο νόμου «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που παρουσίασε η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γενικός γραμματέας, Γρηγόρης Θεοδωράκης, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (στο www.opengov.gr) από σήμερα έως και τη Δευτέρα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις γιορτές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και τροποποιήσεις του υπαλληλικού κώδικα. Συγκεκριμένα, τρίμηνη άδεια μητρότητας, θα δικαιούνται και οι μητέρες που αποκτούν τέκνο από υιοθεσία, κατ΄ αντιστοιχία με τη άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό, ενώ η άδεια αυτή επεκτείνεται και στον θετό πατέρα. Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται επίσης τις ίδιες άδειες με τους φυσικούς γονείς για την φροντίδα και ανατροφή του ανηλίκου, ενώ τρίμηνη άδεια μητρότητας θα λαμβάνουν και οι γονείς, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Αυξάνονται, εξάλλου, από 10 σε 14 οι ημέρες τη άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, όπως ισχύει δηλαδή για τους συναδέλφους τους ΙΔΑΧ, οι οποίοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους σε ζητήματα μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Καταργείται το όριο των 45 ετών για τη συμμετοχή υπαλλήλων σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Θεσπίζεται, ακόμα, το Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας για δημοσίους υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ, ενώ προβλέπεται ότι για τους κατόχους αυτού του πιστοποιητικού ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται συνολικά κατά ένα έτος, ενώ η κατοχή του μοριοδοτείται με 30 μόρια κατά τις διαδικασίες επιλογής τμηματαρχών.

Δυνατότητα απόσπασης και μετάταξης θα δικαιούται ο υπάλληλος που επικαλείται λόγους υγείας όχι μόνο του εαυτού του αλλά και τον/την σύζυγο/συμβιούντα ή πρόσωπο με α΄ βαθμό συγγένειας.

Ορίζεται τρίμηνη προθεσμία για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε περίπτωση που το πόρισμα από διενεργηθείσα ΕΔΕ διαπιστώνει τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Σχετικά, τέλος, με τις δομές για τον επιτελικό σχεδιασμό και εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα τη συγκρότηση, μεταξύ άλλων, Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση, καθώς και Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θεσπίζεται και η οργάνωση υπηρεσίας Τεχνικής Υποστήριξης φορέων του Δημοσίου. Το πρώτο θα διατυπώνει απόψεις και εισηγήσεις στον υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου αναφορικά με την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το δεύτερο αποτελεί μηχανισμό συνολικής παρακολούθησης και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των παραγόμενων και εφαρμοζόμενων πολιτικών διοικητικής ανασυγκρότησης, ενώ με την τρίτη θα παρέχεται εμπειρογνωμοσύνη σε δημόσιους φορείς για την υλοποίηση της διοικητικής ανασυγκρότησης.

Με τον πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό προσλήψεων, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους, τα υπουργεία θα καταρτίζουν σχέδιο με τον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού για την επόμενη τετραετία για τα ίδια και για τους εποπτευόμενους φορείς. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για τις αποχωρήσεις προσωπικού, οι εκτιμώμενες ανάγκες σε προσωπικό ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα και οι στρατηγικές προτεραιότητες του κάθε φορέα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του. Οι αναφορές αυτές θα αποστέλλονται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο με βάση αυτές θα συντάσσει συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων και θα υποβάλλεται προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με τον ετήσιο σχεδιασμό προσλήψεων, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε έτους τα υπουργεία καταρτίζουν καταστάσεις με το αιτούμενο προς έγκριση πρόσληψης τακτικό αλλά και εποχικό προσωπικό για το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων φορέων. Για τις προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση συντάσσεται ξεχωριστό αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών. Εν συνεχεία, με βάση τα αιτήματα των φορέων, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταρτίζει το συνολικό σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων του επόμενου έτους και εκδίδεται μια και μόνο εγκριτική πράξη για τα αιτήματα.

Ο εγκεκριμένος ετήσιος προγραμματισμός θα αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ, για να διαμορφώσει τον προγραμματισμό του για τις προσλήψεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα να ενοποιούνται τα αιτήματα σε μία ενιαία κατά κλάδους/ειδικότητες προκήρυξη. Επίσης, το ΑΣΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να προκηρύσσει περισσότερους πανελλαδικούς διαγωνισμούς ανά έτος, αντί του ενός που ισχύει σήμερα, ενώ για τη αποφυγή γραφειοκρατικού φόρτου, παρέχεται η ευχέρεια να υπάρξουν προκηρύξεις για τα δύο πρώτα έτη του τετραετούς σχεδιασμού.

Για την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών, οι υποψήφιοι δεν υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την αίτηση συμμετοχής τους σε προκήρυξη, αλλά η κατάταξη στους πίνακες προτεραιότητας γίνεται με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση. Δικαιολογητικά θα καλούνται να υποβάλουν πριν από την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων οι υποψήφιοι που αντιστοιχούν στον αριθμό του συνόλου τω θέσεων που προκηρύχθηκαν προσαυξημένο κατά 50%. Οι προσωρινοί πίνακες θα αναρτώνται αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο θα επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου κατά 4-5 μήνες, καθώς ο όγκος των δικαιολογητικών θα μειωθεί ακόμα και στο 1/10.

ΟΤΑγονική άδειαΑΣΕΠυπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης