Ένωση Κεντρώων: Μπρος γκρεμός και πίσω... Σαρίδης
Τι θα συμβεί σε αυτό το κόμμα στην περίπτωση κατά την οποία ο συγκεκριμένος βουλευτής διαβεί την πόρτα εξόδου, με φόντο τη μη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ευθέως αντιμέτωπη με το φάσμα της διάλυσης της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι η Ένωση Κεντρώων μετά την τοποθέτηση του βουλευτή της Γιάννη Σαρίδη υπέρ του προϋπολογισμού, η οποία ουσιαστικά επέτεινε μια χρονίζουσα κρίση στις σχέσεις του με το κόμμα.
Το γεγονός ότι ο κ. Σαρίδης βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε μια αναδιάταξη κοινοβουλευτικών δυνάμεων σε ένα περιβάλλον που… τολμηρά, ακόμη και ρευστό μπορεί να χαρακτηριστεί, ειδικά αν στο φόντο μπει η πολυσυζητημένη προοπτική κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο ο κ. Σαρίδης είχε ανοίξει την πόρτα εξόδου από την Ένωση Κεντρώων λόγω της τοποθέτησής του για το περιστατικό με τον Δημήτρη Καβαδέλλα στη ΔΕΘ, από την οποία όμως πρόλαβε να περάσει πρώτος ο Ιωάννης Φωκάς, που ανακοίνωσε τότε αιφνιδιαστικά την ανεξαρτητοποίησή του. Έτσι, στον βουλευτή της Β΄ Θεσσαλονίκης έμεινε να σηκώσει μόνος του το βάρος της ευθύνης για τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Κεντρώων, οπότε και διστακτικά φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το ίδιο έκανε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης που άφησε, στην ευχέρεια του βουλευτή του την πρωτοβουλία.
Το θέμα είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων αριθμεί σήμερα 5 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι η απώλεια ενός θα της στερήσει την υπόστασή της. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, το ελάχιστο όριο για τη λειτουργία κοινοβουλευτικής ομάδας είναι αυτό των πέντε βουλευτών.
Στην περίπτωση που ο Γιάννης Σαρίδης περάσει τελικά το κατώφλι της εξόδου, όπως έχουν σταδιακά κάνει άλλοι τέσσερις βουλευτές του κόμματος, η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων θα διαλυθεί. Πρακτικά αυτό, με βάση τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό, σημαίνει ότι ο Βασίλης Λεβέντης θα χάσει τον τίτλο του αρχηγού της ΚΟ και κατ’ επέκταση το δικαίωμα τοποθέτησης σε συνεδριάσεις στις οποίες προβλέπεται η συμμετοχή αρχηγών κομμάτων. Το κόμμα θα χάσει τα γραφεία του στη Βουλή, μετακλητούς υπαλλήλους και τη μία θέση αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, την οποία σήμερα κατέχει ο Μάριος Γεωργιάδης. Επίσης, δεν θα μπορεί να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας.
Πέρα από τη θεσμική, η πολιτική διάσταση ενδεχόμενης διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων μένει να εκτιμηθεί ad hoc καθώς τουλάχιστον ο Γιάννης Σαρίδης ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι εδώ είναι ακριβώς που μπαίνει στην κουβέντα η γενικότερη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο κάνει τους υπολογισμούς του για τις, προερχόμενες από το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, θετικές ψήφους που θα καταφέρει να συγκεντρώσει όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Με άλλα λόγια είναι και πάλι η -από πολλές απόψεις- κομβική Συμφωνία, αυτή που αναμένεται να συμπαρασύρει εξελίξεις αναδιαμορφώνοντας εν δυνάμει τις πιο ευαίσθητες εκ των κοινοβουλευτικών ισορροπιών.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr