Αδιάφθοροι της ΕΕ: Παράνομο να δίνουν οι ευρωβουλευτές μέρος του μισθού τους στα κόμματα
Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν αντίστοιχα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ευρωβουλευτές πολιτικών κομμάτων από δύο διαφορετικά κράτη μέλη παραβίασαν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταφέροντας μέρος των μισθών τους στα ταμεία των εθνικών κομμάτων, σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Τα μέλη ενός πολιτικού κόμματος μάλιστα αύξησαν υπέρμετρα τον μισθό των βοηθών τους, ώστε να μπορούν να κάνουν επιπλέον εισφορές.
Οι έρευνες των «αδιάφθορων της ΕΕ», οι οποίες ξεκίνησαν το 2017 και το 2018, επικεντρώθηκαν σε ισχυρισμούς ότι ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) και το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών βοηθών, πληρώνουν μέρος του μηνιαίου μισθού και επιδομάτων τους στο εθνικό κόμμα. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι αντίθετες προς τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το «καμπανάκι» χτυπούσε για την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αλλά είναι κοινό μυστικό στο Ευρωκοινοβούλιο ότι πολλοί ευρωβουλευτές δίνουν μέρος του μισθού τους στο κόμμα που τους στήριξε στις ευρωεκλογές. Είτε άμεσα, με μηνιαία «συνδρομή» (πολλές φορές τα ονομάζουν και κουπόνια!), είτε έμμεσα, για παράδειγμα, «ενοικιάζοντας» γραφεία στα κομματικά κτίρια. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν είναι οι μόνοι που το κάνουν αυτό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι είναι νόμιμο.
Στην πρώτη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ 2014 και 2019, οι ευρωβουλευτές και το προσωπικό που εργάστηκε για την αντιπροσωπεία του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλήρωσαν εισφορές άνω των 640.000 ευρώ στην εθνική έδρα. Η ερευνητική ομάδα της OLAF διαπίστωσε επίσης ότι οι πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητα: έγιναν προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται σε έναν οικονομικό χάρτη που το κόμμα είχε εγκρίνει ειδικά για την αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η OLAF κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει αποτελεσματικές κυρώσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβίασης των κανόνων του.
Στη δεύτερη έρευνα, προσδιορίστηκε ότι μεταξύ 2014 και 2019 ορισμένοι ευρωβουλευτές κατέβαλαν ο καθένας 3.000-4.000 ευρώ το μήνα στο κόμμα τους, συνολικά για περισσότερα από 540.000 ευρώ κατά την πενταετή περίοδο. Τέτοιες πληρωμές παραβιάζουν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά η OLAF επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτοί οι ίδιοι κανόνες δεν παρέχουν δυνατότητα κυρώσεων τέτοιων παρατυπιών ή ανάκτησης χρημάτων. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το κόμμα ζήτησε από τους Κοινοβουλευτικούς Βοηθούς να συνεισφέρουν στο κόμμα. Παρόλο που δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ευρωβουλευτές εξαναγκάζουν το προσωπικό τους να το πράξει, ωστόσο, γνώριζαν ότι συνέβαινε αυτό, και όντως είχαν κανονίσει να κατατάσσονται οι βουλευτές των βοηθών τους σε υψηλό βαθμό και με υψηλότερο μισθό, προκειμένου να επιτρέψτε να γίνουν συνεισφορές στο εθνικό κόμμα.
Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν αντίστοιχα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020. Και για τις δύο περιπτώσεις, η OLAF συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιβάλει κατάλληλες κυρώσεις για τους βουλευτές του ΕΚ που δεν τηρούν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιπλέον, για την πρώτη έρευνα η OLAF εξέδωσε συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνοντας πειθαρχική δράση. Για τη δεύτερη έρευνα, η OLAF εξέδωσε επίσης συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει ότι τα ποσά που μεταφέρονται από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς στο εθνικό κόμμα ανακτώνται από τους εν λόγω ευρωβουλευτές, καθώς γνώριζαν και έκανε αδικαιολόγητη χρήση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης για την αύξηση των βοηθών «μισθοί, ώστε το τελευταίο να μπορεί να συμβάλει στο εθνικό κόμμα Η OLAF συνέστησε επίσης στους ενδιαφερόμενους κοινοβουλευτικούς βοηθούς να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα για την τήρηση των οδηγιών του κόμματός τους, παρόλο που αυτές οι οδηγίες τους έβαλαν σε σύγκρουση με τις νομικές υποχρεώσεις τους έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr