Μετά το «restart» της κοινωνίας, ετοιμάζεται σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων
Σημαντική τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι για την τόνωση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις στο φόντο του πακέτου, ύψους 10 δις ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εάν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε στην κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από τα….εισερχόμενα των πρώτων ωρών της απαιτητικής άσκησης της σταδιακής άρσης του lockdown. Και αυτό γιατί το πρώτο 24ωρο της απελεύθερωσης των μετακινήσεων και της μερικής επαναλειτουργίας…θυλάκων του λιανεμπορίου κύλησε ομαλά, δίχως απρόοπτα.
Όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι πολίτες δείχνουν να τήρησαν τις οδηγίες και να συμμορφώθηκαν με τις συστάσεις των ειδικών. Καθ όλη την διάρκεια της ημέρας, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της παρακολούθησης της όλης διαδικασίας, είχαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα Υπουργεία – κλειδιά, όπως το Υποδομών, το Προστασίας του Πολίτη και το Ανάπτυξης. Και αυτό γιατί το κέντρο βάρους πέφτει τουλάχιστον κατά την τρέχουσα εβδομάδα στη σταδιακή ενίσχυση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και δευτερευόντως στην κίνηση στα μικρά εμπορικά καταστήματα.
Η είκονα, που αποκόμισε το Μέγαρο Μαξίμου, από τις συνεχείς επικοινωνίες με τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, το Νίκο Χαρδαλιά και το Νίκο Παπαθανάση είναι πως τα αυστηρά μέτρα, που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα απέδωσαν με τους πολίτες να τα τηρούν με πολύ μεγάλη προσοχή. Ούτως ή άλλως, η επαναφορά σε συνθήκες κανονικότητας μόνον του 10% του ιδιωτικού τομέα δεν προοιωνίζονται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες της απαιτητικής άσκησης. Στελέχη, που συμμετέχουν καθημερινά στις τηλεδιασκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως καθαρή εικόνα για το…αποτύπωμα των πρώτων ημερών της σταδιακής άρσης του lockdown θα υπάρξει προς τα τέλη της εβδομάδος, μολονότι είναι σαφές πως η κατάσταση θα επαναξιολογείται καθημερινά. Τότε, μάλιστα, αναμένεται να συνεδριάσει και το λεγόμενο Μεικτό Παρατηρητήριο ανάμεσα στις υπηρεσίες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και της Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος της πρώτης εβδομάδος άρσης της καραντίνας στην υγεία και συγκεκριμένα, στο ΕΣΥ και στην οικονομία.
Εντός της ημέρας αναμένεται κατά πληροφορίες ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να επαναλειτουργήσει αρχές Ιουνίου. Μολονότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Ιούνιος είναι…πολύ μακριά, καθώς η πρώτη γενική επαναξιολόγηση του σχεδίου εξόδου από την κρίση θα γίνει το Σαββατοκύριακο πριν από την 18η Μαίου, έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν με νόημα πως ο σχεδιασμός, που έχει γίνει είναι συντηρητικός, κάτι, που συνεπάγεται και ταχύτερη εφαρμογή συγκεκριμένων φάσεων, εφ όσον δεν καταγραφεί ανησυχητική εξάπλωση του κορονοϊού.
Εξ ίσου σημαντική αναμένεται και η μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη για την τόνωση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις στο φόντο του πακέτου, ύψους 10 δις ευρώ, που έχει εξαγγείλει ήδη το οικονομικό επιτελείο ως μέρος των προστατευτικών μέτρων. Κυριάκος Μητσοτάκης, Χρήστος Σταικούρας και ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την απρόσκοπτη ροή των συγκεκριμένων κεφαλαίων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις με τον πρωθυπουργό να έχει καταστήσει σαφές σε ανύποπτο χρονικό διάστημα πως θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο, ώστε τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν στην πραγματική οικονομία, ως βάση της μελλοντικής ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αύριο, Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ακόμη μία κρίσιμη διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, και με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταικούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πακέτο στήριξης ανθρώπων και εργαζομένων στον Πολιτισμό, η εργασία των οποίων έχει πληγεί από την πανδημία και τα έως τώρα προστατευτικά μέτρα δεν τους καλύπτουν. Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να αποφασισθεί τι πρόκειται να γίνει με τις συναυλίες και τις ανοιχτές εκδηλώσεις, οι οποίες στηρίζουν το εισόδημα ηθοποιών, μουσικών και τεχνικών. Στόχος του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά πληροφορίες έχει αποκτήσει από πρώτο χέρι εικόνα για τα προβλήματα και τις ανάγκες του συγκεκριμένου κλάδου είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν συναυλίες από τον Ιούλιο και μετά.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr