Γραμματικάκης - Κύρκος στο ethnos.gr: Απειλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Δύο πρώην ευρωβουλευτές, φύση και θέσει ευρωπαϊστές, ο Γιώργος Γραμματικάκης και ο Μίλτος Κύρκος μιλούν στο ethnos.gr για το διακύβευμα της νέας εποχής, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, που σηματοδοτεί και την 70ή επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης Schuman.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Περισσότερη εμβάθυνση και ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι το στοίχημα της επόμενης μέρα για την Ευρώπη προκειμένου να μπορέσει να σταθεί όρθια και να απαντήσει στις προκλήσεις της νέας εποχής συμφωνούν δύο φύσει και θέση ευρωπαϊστές και πρώην Ευρωβουλευτές με το Ποτάμι, ο Γιώργος Γραμματικάκης και ο Μίλτος Κύρκος.
Γραμματικάκης: Η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται με την ισχύ και την ταχύτητα που θα έπρεπε
Αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει παρά τις αστοχίες της εμφανίζεται, μιλώντας στο ethnos.gr ο Γιώργος Γραμματικάκης. «Σήμερα η Ευρώπη πραγματικά μας δίνει πολλές φορές την απογοήτευση και την απαισιοδοξία. Θα αναφέρω δύο μεγάλες ευρωπαϊκές αστοχίες.
Η πρώτη ήταν η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης που ήταν ουσιαστικά ευρωπαϊκή κρίση αλλά που άφησε την Ελλάδα χωρίς πραγματικούς πόρους και με απόλυτο περιορισμό στις δυνατότητες της χώρας. Και η δεύτερη μεγάλη κρίση που ήταν πιο εκτεταμένη από την πρώτη ήταν το προσφυγικό πρόβλημα που άλλοι το ονομάζουν μεταναστευτικό.
Ομολογώ ότι η αντιμετώπιση της Ευρώπης ήταν πολύ κατώτερη από τις περιστάσεις, πράγμα που φάνηκε πολύ αργότερα με κύρια θύματα την Ελλάδα και την Ιταλία» είπε ο Γιώργος Γραμματικάκης, μιλώντας στο ethnos.gr και πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι στις μεγάλες κρίσεις η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται με την δύναμη, την ισχύ και την ταχύτητα που θα έπρεπε. Και τώρα ζούμε την τρίτη μεγάλη κρίση που είναι ο κορονοϊός».
Παρατηρώντας, ωστόσο, τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα στήριξης που αποφασίστηκαν ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει και θα σταθεί στο τέλος στο ύψος των περιστάσεων, ξεπερνώντας την κρίση. Χρειάζεται, ωστόσο, όπως είπε, μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση να επιτευχθεί.
Αν η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε περαιτέρω εμβάθυνση και ολοκλήρωση των Ευρωπαϊκών θεσμών, το επόμενο διάστημα, τότε προβλέπει ότι το μέλλον της θα είναι δυσοίωνο.
Ο ίδιος παρακολουθεί και προβληματίζεται για τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και την δυσαρέσκεια όλων και περισσότερων Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στις Βρυξέλλες και προβλέπει ότι αν η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και δεν απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις τόσο αυτά τα συναισθήματα θα αυξάνονται. «Το ευρωπαϊκό κεκτημένο πάντα απειλείται όσο η Ευρώπη δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες».
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση «παραμένει μια όαση μέσα σε ένα πολύ ταραγμένο κόσμο». Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο σε αυτή τη χρονική συγκυρία «αυτή η όαση να επιβιώσει καθώς υπερασπίζεται όσο μπορεί τις δημοκρατικές αξίες και προσπαθεί να φέρει κοντά τα ευρωπαϊκά κράτη, μακριά από πολέμους και φανατισμούς».
Σημαντική ευρωπαϊκή προσωπικότητα ο Γιούνκερ
Ο πρώην Ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βαθιά ευρωπαϊστή που σημάδεψε την Ευρώπη και βοήθησε όσο λίγοι την Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση και να σταθεί στα πόδια της. Αν και είναι νωρίς, όπως τόνισε, να σχολιάσει την νέα ευρωπαϊκή ηγεσία υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο να συγκριθεί με τον Γιούνγκερ.
Αναφερόμενος στην Ημέρα της Ευρώπης υποστήριξε ότι η διαδικασία της Ε.Ε. ήταν πολύ αργή και έφτασε στη σημερινή της μορφή χτίζοντας αργά αλλά σταθερά το οικοδόμημά της. «Τα 70 χρόνια που γιορτάζονται σήμερα συμπίπτουν με την πρώτη διακήρυξη δύο κρατών της Γαλλίας και της Γερμανίας για την αποφυγή του πολέμου μελλοντικά που είχε ερημώσει την Ευρώπη ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και με την συνεργασία στις βιομηχανίες του άνθρακα και του χάλυβα.
Αυτό ηχεί παράδοξο και λίγο άκομψο. Όλη η μεγάλη ιδέα της Ευρώπης ξεκίνησε από την ανάγκη να συνασπιστούν οι βιομηχανίες του άνθρακα και του χάλυβα που ήταν στην ουσία πολεμικές βιομηχανίες» πρόσθεσε. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι από τις πρώτες συντονισμένες ενέργειες της Ευρώπης ήταν και η δημιουργία του CERN του ευρωπαϊκού κέντρου πυρηνικών ερευνών με την υπογραφή και της Ελλάδας.
Μίλτος Κύρκος: Η Ευρώπη δεν έχει τις απαντήσεις που απαιτεί ο αιώνας μας
Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι το σενάριο που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον πρώην ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου αλλά και την αποτυχία των Βρυξελλών να οδηγήσουν στην εμβάθυνση ομοσπονδοποίησης των κρατών-μελών.
Ο Μίλτος Κύρκος, έχοντας αποχωρήσει από τα έδρανα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ και ένα χρόνο, τονίζει ότι η Ευρώπη δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στις προκλήσεις που έχει κάθε φορά να αντιμετωπίσει (διαχείριση οικονομικής κρίσης, προσφυγικό-μεταναστευτικό-προσφυγικό κ.α.) αν και έχει τις δυνατότητες και τον τρόπο να σταθεί.
Προβλέπει, μάλιστα, ότι μετά την πανδημία του κορονοϊού ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξηθεί-τουλάχιστον δημοσκοπικά- και αυτό θα συμβαίνει κάθε φορά που θα εμφανίζεται ένα σημαντικό πρόβλημα που θα χαρακτηρίζει τη ζωή μας. Εβδομήντα χρόνια μετά τη δημιουργία της Ευρώπης ο Μίλτος Κύρκος σημειώνει ότι η Ευρώπη παραμένει ελλιπής.
Έρχεται η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων
«Η Ευρώπη δεν έχει τις απαντήσεις που απαιτεί ο αιώνας μας. Έχει τις απαντήσεις του προηγούμενου αιώνα. Άρα κάθε φορά νιώθουμε ότι όλο το οικοδόμημα τίθεται σε κρίση. Βρίσκεται σε κριτική. Και αυτό είναι καλό. Η κριτική να βοηθήσει στην πορεία προς μια αλλαγή των Συνθηκών» είπε ο κ. Κύρκος μιλώντας στο ethnos.gr.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να προχωρήσει προς τα μπρος, σε βαθύτερες ενοποιήσεις πάνω σε θέματα που τα μέλη συμφωνούν. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε με διάφορους τρόπους κάποιους άλλους. Εμείς που συμφωνούμε προχωρούμε προς τα μπρος. Και έχουμε, όμως, και πολιτικές που βοηθούν αυτούς που θέλουν αλλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν.
Είναι στο χέρι των κρατών μελών σε ποια ταχύτητα θέλουν να τρέξουν. Και οι πολλές ταχύτητες δεν είναι κακό. Οποιαδήποτε ταχύτητα προς τα μπρος είναι θετική για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Πρόκειται ουσιαστικά για ομόκεντρους κύκλους και δεν θα είναι ένας κεντρικός πυρήνας που θα έχει και περιφέρειες. «Αν το δούμε έτσι θα είναι λάθος».
Για θέματα που αφορούν πολλά κράτη (όπως συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος, φυσικών καταστροφών, οικονομικής συνεργασίας -σύσταση υπουργού Οικονομικών Ευρωζώνης) θα γίνονται ενσωματώσεις και θα προχωρούν τα κράτη μπροστά.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται υποστήριξε ότι πρέπει να ακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις και να είναι μέσα παντού. Και όπου δεν μπορεί να είναι μέσα, να βρίσκεται σε μια πορεία ένταξης.
Ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα
Ο Μίλτος Κύρκος έχοντας γράψει εκατοντάδες ώρες ευρωπαϊκών συσκέψεων στις Βρυξέλλες τονίζει ότι οι ευρωσκεπτικισμός θα μεγαλώσει μετά τα χαμηλά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Όσο δεν δίνονται πειστικές απαντήσεις και κατευθύνσεις για το προς τα που βαδίζουμε σε φλέγοντα ζητήματα όπως στην οικονομία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το περιβάλλον, για το που θα δοθεί το δημοσιονομικό επταετές που δεν έχει οριστεί ακόμα ενώ τρέχει, ο ευρωσκεπτικισμός τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις θα αυξάνεται.
«Η Ευρώπη ξέρει τις απαντήσεις αλλά δεν τις έχει κάνει πράξη ακόμη. Η Ευρώπη το σκέφτεται αλλά δεν το υλοποιεί. Πρέπει να αλλάξει, πρέπει να δυναμώσει. Επιλέγουμε την ακινησία αντί να διαπραγματευτούμε με τον γείτονά μας». Ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Κύρκος όλοι οι πολίτες κατάλαβαν-ιδιαίτερα μέσα στην οικονομική κρίση-ότι πέραν αυτής τη Ένωσης, υπάρχει ο γκρεμός.
Το ευρωπαϊκό κεκτημένο απειλείται κάθε φορά που μπαίνουν οι εθνικές λύσεις στην εξίσωση
Το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οικοδόμημα τίθεται σε κρίση κάθε φορά που έχουμε ένα οποιοδήποτε πρόβλημα ακριβώς γιατί είναι ατελές, ακριβώς γιατί με κάθε πρόβλημα βλέπουμε τα όρια τα οποία θα θέλαμε να είναι μπροστά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λύσεις είναι στο χέρι μας, αλλά φυσικά δεν υλοποιούνται γιατί 27 ή 28 διαφορετικά κράτη όταν πρέπει να συμφωνήσουν είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν μπαίνει ο εθνικισμός και οι εθνικές λύσεις μέσα στην εξίσωση.
Η Ένωση θα ήταν πάρα πολύ έτοιμη στην στήριξη του συστήματος υγείας στην προμήθεια των αναλώσιμων και των μέσων προφύλαξης. Εκεί τη χρειαζόμασταν και εκεί ήταν απούσα. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οικοδόμημα τίθεται σε κρίση κάθε φορά που έχουμε ένα οποιοδήποτε πρόβλημα ακριβώς γιατί είναι ατελές.
Παρά την κριτική που ασκείται, ωστόσο στις Βρυξέλλες ,η Ευρώπη σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες του κόσμου παραμένει ο χώρος με την μεγαλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την μεγαλύτερη προστασία των εργαζομένων, των ηλικιωμένων, των αρρώστων, των ανέργων κατέληξε ο κ. Κύρκος.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr