Ο Ζάεφ περνάει ένα-ένα τα εμπόδια για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πάει για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την... επιλεκτική μερική αμνηστία, που περιλαμβάνει και 3 από τους 8 διαγραμμένους βουλευτές του VMRO-DPMNE🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο πρωθυπουργός ins ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δείχνει να ξεπερνά ένα ένα όλα τα εμπόδια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των 120 βουλευτών για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στην τελική συνεδρίαση της Βουλής, που έχει οριστεί ήδη από τον πρόεδρο του Σώματος Ταλάι Τζαφέρι για τις 15 Ιανουαρίου.
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πάει για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την... επιλεκτική μερική αμνηστία, που περιλαμβάνει και 3 από τους 8 διαγραμμένους βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι ψήφισαν στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα και είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της αιματηρής εισβολής στη Βουλή στις 27 Απριλίου 2017 των οπαδών του VMRO-DPMNE, προκειμένου να αποτρέψουν την εκλογή του αλβανικής καταγωγής Τ. Τζαφέρι ως προέδρου της.
Οι 8 βουλευτές, που λειτουργούν πλέον ως ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την αρχική τους στάση, απειλούν το τελευταίο διάστημα ότι δεν θα ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, αν δεν περάσει ο νόμος για την αμνηστία. Τουλάχιστον δύο από αυτούς επίσης αντέδρασαν έντονα στην πρόσφατη προφυλάκιση ίου πρώην ηγετικού στελέχους του VMRO-DPMNE και πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ Σάσο Μιγιάλκοφ, και φαίνεται να εξαρτούν τη στάση τους από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Ο Σ. Μιγιάλκοφ, ο οποίος είναι και γνωστός επιχειρηματίας στην ΠΓΔΜ, διαγράφηκε από ίο VMRO-DPMNE γιατί θεωρήθηκε ότι έπαιξε ενεργό ρόλο στο να πεισθούν οι 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής τροποποίησης.
Συνταγματικό Δικαστήριο
Την ίδια ώρα ίο Συνταγματικό Δικαστήριο με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς να μπει στην ουσία, απέρριψε με ψήφους 6 έναντι 3 την προσφυγή των ακραίων οργανώσεων της διασποράς (του λεγόμενου Παγκόσμιου Συνεδρίου) που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση της Βουλής της 19ης Οκτωβρίου, που ψήφισε με πλειοψηφία 2/3 να ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι 6 συνταγματικοί δικαστές δεν δέχτηκαν δημόσια ακρόαση καθώς και προπαρασκευαστική συνάντηση για ίο θέμα αυτό, αφού η απόρριψη έγινε για τυπικούς λόγους.
Η ύπαρξη σταθερά αυτής της πλειοψηφίας -στην απόρριψη της προσφυγής κατά του δημοψηφίσματος τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν με ψήφους 7 έναντι 2-στέλνει και ένα μήνυμα σε εκείνους, όπως ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, που θα επιχειρούσαν να υπονομεύσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών. Αίσθηση προκάλεσε iis προηγούμενες ημέρες η ανησυχία που εξέφρασε δημόσια με δηλώσεις του ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ, για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, κάνοντας λόγο για θεσμικά και κρατικά όργανα που δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο αυτήν τη διαδικασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ σε δημόσια συζήτηση που είχε με ακαδημαϊκούς έκανε λόγο για ύπαρξη συνταγματικού κενού, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβάνοφ, παρά τη διπλή ψηφοφορία από τη Βουλή, δεν έχει υπογράψει και δεν έχει στείλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον νόμο για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και πρότεινε να υπάρξει ένα σχετικό άρθρο στο Σύνταγμα που να αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις και ίο λεγόμενο προεδρικό βέτο. Αυτό που επισημαίνεται επίσης σία Σκόπια είναι ίο μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μετά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Καιρούγκαλο, κατά την οποία ο πρώτος εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών, φτάνει την Τρίτη σία Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν.
Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η τρίτη και τελευταία φάση για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, με τη συζήτηση των τελικών προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, κατά την οποία οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων επί των τροπολογιών της κυβέρνησης.
Στις 9 Ιανουαρίου 2019 προβλέπεται να συνέλθει η ολομέλεια της Βουλής για την τελική συζήτηση, που θα περαιωθεί με την ψηφοφορία επί ίων συνταγματικών αλλαγών στις 15 Ιανουαρίου.
Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας το Λος Άντζελες: Δυσοίωνες οι προβλέψεις, ανεξέλεγκτα τα μέτωπα - «Είναι σαν σε πόλεμο»
Δωροδοκίες, δωροληψίες, απάτες σε βάρος του Δημοσίου: «Ξεδόντιασε» 2 οργανώσεις η ΕΛΑΣ – 19 συλλήψεις, ανάμεσά τους 4 αστυνομικοί
Μαρινάκης για ΠτΔ: Ο Μητσοτάκης δεν φοβήθηκε μια λελογισμένη διεύρυνση προς την κοινωνία - Αυτό το μήνυμα θα εκπέμψει και τώρα
Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια του Εθνικού Τελικού της Eurovision 2025
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr