Κατρούγκαλος: Στο «ψυγείο» οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας
«Η Επιτροπή για τα σχολικά βιβλία δεν συνεδρίασε ουσιαστικά ούτε μια φορά από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην εξουσία» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακίνηση του θέματος από το ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αντιδράσεις προκαλούν τόσο το σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στα μέλη της άμισθης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά εγχειρίδια της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο (9.5) με ρεπορτάζ του το ethnos.gr, όσο και η ολιγωρία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε σύγκληση της ίδιας Επιτροπής για να εφαρμοστούν οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας.
Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr το περασμένο Σάββατο οι συντακτικές επιτροπές για τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων δεν συγκροτήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω ελληνικής ολιγωρίας με αποτέλεσμα να παγώσουν όλες οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας όπως αυτές συμφωνήθηκαν μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στις 27 Μαρτίου 2019. Την ίδια ώρα η Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδος – Βόρειας Μακεδονίας έχει να συνεδριάσει πάνω από ένα χρόνο.
«Ακέφαλη» η επιτροπή των σχολικών βιβλίων
Μιλώντας την Τρίτη (12.5) στο ραδιόφωνο του FLASH o πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για τις υποχρεώσεις της άλλης πλευράς, οι οποίες «δεν προχωρούν με ευθύνη της κυβέρνησης», όπως είπε.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι αυτή «προβλέπει υποχρεώσεις για την άλλη πλευρά.
Προβλέπει ότι πρέπει να αλλάξουν τα βιβλία τους, ώστε να μην έχουν στοιχεία αλυτρωτικά. Εμείς είχαμε προβλέψει μια επιτροπή για τα σχολικά βιβλία και είχαμε συμφωνήσει για άμεσες αλλαγές στα προγράμματα και στο περιεχόμενο των βιβλίων ήδη από το Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, με πρόεδρο τον κ. Μπόλαρη», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Αυτή η επιτροπή για τα σχολικά βιβλία δεν συνεδρίασε ουσιαστικά ούτε μια φορά από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην εξουσία και γι’ αυτό το λόγο, αυτή η πολύ σημαντική υποχρέωση της άλλης πλευράς έχει μείνει αυτή τη στιγμή στο ψυγείο. Είναι δυνατόν να μένει ακέφαλη αυτή η τόσο σημαντική επιτροπή και να μην συνεδριάζει;».
Τι πέτυχε η Ελληνική Επιτροπή
Με τη σημερινή της σύνθεση η Επιτροπή συνεδρίασε τέσσερις φορές με την αντίστοιχη της Βόρειας Μακεδονίας. Μία φορά στη Θεσσαλονίκη (2 Νοεμβρίου 2018), μία φορά στα Σκόπια (22-23 3 Μαρτίου 2019), μια φορά στην Αθήνα (12-13.2019 4Αθήνα) ενώ η τελευταία φορά ήταν στην Οχρίδα (17-18 Μαΐου 2019). Στις 27 Μαρτίου 2019 υπεγράφη, τελικώς, η συμφωνία για τα νέα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, με πλήρη απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου και των όποιων διαστρεβλώσεων της ιστορίας. Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών οι γείτονες αποδέχονται επισήμως, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα πως η αρχαία Μακεδονία είναι μόνο ελληνική.
Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα μαζί με το ονοματολογικό ήταν η διαστρέβλωση στην ιστορική καταγραφή της αρχαίας Μακεδονίας ένα ζήτημα στο οποίο έδωσε τέλος η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία δεν άλλαξαν ακόμη, διότι οι συντακτικές επιτροπές δεν συγκροτήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr