Σταύρος Θεοδωράκης: «ΝΑΙ» στη λύση με τα Σκόπια αν ο Ζάεφ δεν υπαναχωρήσει
Ο αρχηγός του Ποταµιού μιλά στο «Εθνος της Κυριακής», τονίζει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονες και επιµένει στην αυτόνοµη πορεία του κόµµατός του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση για το «Μακεδονικό» θέλει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος µε τη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ανοίγει τα χαρτιά του για τη στάση του Ποταµιού µπροστά στα κρίσιµα διλήµµατα της συγκυρίας. Ο αρχηγός του Ποταµιού λέει ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχει Συµφωνία» αν δεν καθρεφτιστούν στο Σύνταγµα της γειτονικής χώρας όλα τα συµφωνηθέντα.
Απαντά µε ευθύβολο λόγο στις προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για «Μακεδόνες του Αιγαίου» και περιγράφει τις συνέπειες της µη λύσης για τη χώρα µας. Επιµένει στην αυτόνοµη πορεία του Ποταµιού και διαµηνύει σε όποιον βουλευτή του θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Ν∆, να παραδώσει την έδρα του.
Θεωρεί ότι τον χρόνο των εκλογών θα τον αποφασίσει ένας στενός πυρήνας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και στο ερώτηµα «Ταχιάος ή Νοτοπούλου;» ο κ. Θεοδωράκης, που είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, λέει «όχι» και προτείνει ένα τρίτο πρόσωπο από τη «µαγιά» του Γιάννη Μπουτάρη και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Τελικά η κυβέρνηση ακύρωσε την περικοπή των συντάξεων που ήταν προγραµµατισµένη για την Πρωτοχρονιά. Αυτή η απόφαση φέρνει πιο κοντά τις εκλογές;
Εκλογές θα γίνουν όποτε το αποφασίσει ο στενός πυρήνας του Μαξίµου. Ας µη σπαταλάµε χρόνο σε σενάρια. Το θέµα είναι ποιοι χάνουν µε αυτές τις ξαφνικές παροχές του κ. Τσίπρα.
Είστε αντίθετος σε αυτές τις παροχές; Μια κυβέρνηση δεν θα πρέπει να µεριµνά για το κοινωνικό κράτος;
Κοινωνικό κράτος είναι και τα παιδιά και τα εγγόνια των συνταξιούχων. Οι νέοι, που ένας στους δύο παραµένει άνεργος. Τα προχθεσινά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στη στήριξη της οικογένειας, στην περίθαλψη, στους αναπήρους, όλους όσοι βρίσκονται στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισµού. Τα ίδια και χειρότερα στην ανεργία.
Η κυρία Αχτσιόγλου, πάντως, λέει ότι η ανεργία πέφτει.
Πέφτει από το 20% στο 19%! Η ανεργία των νέων είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Και η κυβέρνηση δίνει µόνο το 3,7 % των κοινωνικών δαπανών για τη στήριξη των ανέργων, όταν η Ισπανία, που έχει και αυτή εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, δίνει το 8,1%. Γι’ αυτό σας λέω: κάποιος πληρώνει για να το παίζει ο κ. Τσίπρας φίλος του συνταξιούχου. Και βέβαια είναι και τα 2,6 δισ. που οφείλει το κράτος σε πολίτες. Από τον Αύγουστο οι επιστροφές έχουν παγώσει... Και εδώ υπάρχει και ένα µείζον ζήτηµα. Όταν χρωστάς στο κράτος σε κυνηγάνε. Οταν σου χρωστάει το κράτος, εσύ ποιον κυνηγάς; Είστε αισιόδοξος για τη συνταγµατική αναθεώρηση; Στην Επιτροπή γίνεται ουσιαστικός διάλογος, σε αντίθεση µε τις κοκοροµαχίες της Ολοµέλειας. Πολύ φοβάµαι όµως ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα επιβάλουν τελικά ένα συντηρητικό πέπλο στην αναθεώρηση.
Ενώ ποιο είναι το δικό σας προοδευτικό πέπλο που θα θέλατε να επικρατήσει;
Θα σας πω µόνο τα πιο επίµαχα. Το Ποτάµι επιµένει ότι η Βουλή, δηλαδή τα κόµµατα, δεν θα πρέπει να απονέµουν ασυλία σε υπουργούς και βουλευτές. Αυτό θα πρέπει να είναι έργο ∆ικαστικών Συµβουλίων. Έχουµε προτείνει, επίσης, αλλαγές για να πάψουν να µπαίνουν η Εκκλησία και η Πολιτεία η µία στα χωράφια της άλλης. Να πάψει πλέον να ορίζεται ως βασική αποστολή του κράτους η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή η κατήχηση! Και βέβαια είναι και τα µη κρατικά πανεπιστήµια.
Μιλάτε διαρκώς για το άρθρο 16 ίσως περισσότερο και από τον κ. Μητσοτάκη. ∆εν σας φοβίζει ότι αυτό µπορεί να σας χαρακτηρίσει ως εχθρό της δηµόσιας Παιδείας;
Το αντίθετο. Αυτός που απαγορεύει τα µη κρατικά πανεπιστήµια οδηγεί σε µαρασµό και τα δηµόσια. Μόνο ο ανταγωνισµός θα ξυπνήσει τα καλά ένστικτα των πανεπιστηµίων µας. Τα µη κερδοσκοπικά πανεπιστήµια θα είναι µια µεγάλη βοήθεια στους µεσαίους και τους φτωχούς. Αυτούς που δεν µπορούν να σπουδάσουν στην Αγγλία και την Αµερική. Αυτούς που περιµένουν µια υποτροφία από το εξωτερικό, ενώ θα µπορούσαν να διεκδικήσουν αυτές που θα δίνουν τα µη κερδοσκοπικά πανεπιστήµια που προτείνουµε.
Πάντως η ιδιωτική εκπαίδευση ήταν πάντα ταµπού, λένε κάποιοι, για την Αριστερά.
Η ιδιωτική εκπαίδευση των παιδιών των άλλων. Γιατί στην Ελλάδα και οι αριστεροί -όπως λέτε- στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία στο εσωτερικό και σε ιδιωτικά πανεπιστήµια στο εξωτερικό. Χάνουµε σε όλα τα επίπεδα και οικονοµικά και κοινωνικά. Η Κύπρος έχει 8.500 ξένους φοιτητές, για να µη σας πω για την Κωνσταντινούπολη. Να τελειώνουµε λοιπόν µε τις ιδεοληψίες. Να δώσουµε δυνατότητες στο επιστηµονικό προσωπικό να µένει στη χώρα µας και να προσελκύσουµε επενδύσεις στην Εκπαίδευση.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιµείνει και δεν δεχθεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 τι θα κάνετε;
Η πρόταση των βουλευτών του Ποταµιού προς τα άλλα κόµµατα, και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να περάσουµε µε 151 ψήφους όλες τις προτάσεις αναθεώρησης και να αφήσουµε την επόµενη Βουλή να καθορίσει µε 180 ψήφους το ακριβές τους περιεχόµενο.
Θα σας κατηγορήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έτσι παραδίδετε την αναθεώρηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μα ο κ. Τσίπρας επιµένει ότι αυτός θα είναι ο νικητής των εκλογών. Αρα παραδίδουµε και σε αυτόν την αναθεώρηση. Αυτή η Βουλή να ανάψει απλώς το πράσινο φως. Να µη θυσιάσουµε την αναθεώρηση στην πολιτική σύγκρουση και να τα ξαναδούµε όλα ψύχραιµα στην επόµενη Βουλή.
∆εχτήκατε πιέσεις για να αλλάξετε στάση σχετικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών;
Ποιος µπορεί να µε πιέσει και πώς; Η θέση µας είναι από την αρχή ξεκάθαρη. Θέλουµε λύση. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονες. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκά εδάφη.
Από την άλλη, όµως, επιτεθήκατε στον Ζάεφ όταν µίλησε για Μακεδόνες του Αιγαίου.
Μακεδόνες του Αιγαίου υπάρχουν, αλλά µιλούν την Ελληνική. Ας έρθουµε λίγο στα συγκαλά µας. Το ότι θέλουµε λύση δεν σηµαίνει ότι θα σιωπούµε στα παράλογα που λένε -όταν λένε- οι γείτονές µας. Η Συµφωνία αναφέρει ότι η γλώσσα της ΠΓ∆Μ ανήκει στην οµάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης έχουν δεχθεί ότι δεν έχουν σχέση µε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισµό, την κουλτούρα και την κληρονοµιά της ελληνικής Μακεδονίας. Ολα αυτά πρέπει να καθρεφτιστούν στο Σύνταγµά τους. Αν υπαναχωρήσουν από αυτά, τότε προφανώς δεν υπάρχει Συµφωνία.
Κάποιοι πάντως λένε «ναι, δεν κινδυνεύουµε σήµερα από τους γείτονες, αλλά σε 10-20 χρόνια πώς ξέρουµε πώς θα φερθούν;».
Αντιλαµβάνοµαι την αγωνία τους. Τους ρωτώ όµως: πιο πολλά προβλήµατα θα έχουµε αν οι γείτονές µας είναι µέλη της ΕΕ ή προτεκτοράτο των Τούρκων και των Ρώσων; Γιατί προφανώς και αυτοί αν τους κόψουµε τον δρόµο προς την Ευρώπη, σε κάποιο άρµα θα προσδεθούν. Σε λίγες εβδοµάδες, λοιπόν, οι Ελληνες πρέπει να πάρουµε µια σηµαντική απόφαση: Θα πούµε «όχι» στην αλλαγή του ονόµατός τους, από Μακεδονία που τους αναγνωρίζουν όλοι σήµερα σε Βόρεια Μακεδονία; Θα συγκρουστούµε µε
όλους τους συµµάχους µας που στηρίζουν τη συµφωνία; Έχουµε µετρήσει τις συνέπειες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Για την οικονοµία µας;
Το σενάριο να κατεβείτε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν∆ το διαψεύσατε κατηγορηµατικά, όµως δεν ξέρω τι θα κάνουν οι βουλευτές σας αν τους προτείνουν να κατέβουν σε κάποια περιφέρεια µε τη Ν∆ ή µε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ποτάµι έχει πάρει µία και µόνο µία απόφαση: αυτόνοµη πορεία. Προφανώς όµως δεν αλυσοδένουµε κανέναν. Αν κάποιος θέλει να πάει µε τη Ν∆ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει την έδρα του και ας το κάνει. Εχω βαρεθεί να ασχολούµαι µε αυτά τα σενάρια.
Η στάση σας από εδώ και πέρα στη Βουλή και µέχρι τις εκλογές ποια θα είναι και από τι θα εξαρτηθεί;
Η δική µας ψήφος στη Βουλή εξαρτάται µόνο από τις ιδέες µας. ∆εν λέω ότι είναι πάντα οι σωστές. Λέω όµως ότι δεν µετέχουµε σε καµία συναλλαγή. Ποτέ και πουθενά. Γι’ αυτό µερικές φορές είµαστε και µόνοι. ∆εν ψηφίσαµε τις ρυθµίσεις για το ακατάσχετο στα δάνεια των κοµµάτων. Μόνοι εµείς. ∆εν ψηφίσαµε την ουρανοκατέβατη τροπολογία που τακτοποιούσε φορολογικά τα εκκλησιαστικά ακίνητα εντός και εκτός Αγίου Ορους. Είµαστε το µόνο κόµµα που απέσπασε τους µισούς δηµοσίους υπαλλήλους απ’ όσους δικαιούται. Σας αναφέρω πράγµατα που περνάνε κάτω από τα ραντάρ της δηµοσιότητας, γιατί δεν συµφέρουν το πανίσχυρο κοµµατικό σύστηµα.
Εσείς δεν είστε µέρος του κοµµατικού συστήµατος;
Όχι βέβαια. Το Ποτάµι στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, στα πανεπιστήµια, στην οικονοµία συγκρούεται από την πρώτη µέρα µε την κοµµατοκρατία. ∆εν φτιάξαµε κοµµατικούς στρατούς από πεποίθηση. Τα «τι µε συµφέρει – τι δεν µε συµφέρει», «τι µου δίνεις – τι σου δίνω» δεν υπάρχουν λοιπόν για το Ποτάµι.
Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές τι θα κάνετε; ∆εν σας βλέπουµε να δίνετε χρίσµατα.
Το ερώτηµα είναι λάθος για το Ποτάµι. ∆εν δίνουµε χρίσµατα. Προφανώς σε κάθε περιοχή οι εθελοντές µας, τα µέλη µας, οι φίλοι µας αποφασίζουν ποιος δήµαρχος και ποιος συνδυασµός θα είναι καλύτερος για την πόλη τους.
Όλα τα κόµµατα πάντως αυτό λένε: «Τους καλύτερους προτείνουµε».
Και λένε ψέµατα. Γιατί αν, ω του θαύµατος, οι καλύτεροι είναι πάντα οι δικοί σου, τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Εµείς όµως σε µια πόλη µπορεί να υποστηρίξουµε έναν δήµαρχο που προέρχεται από τη Ν∆ και σε µια άλλη κάποιον άλλον της Αριστεράς. Το κριτήριό µας δεν είναι ποιος είναι κοντά µας, αλλά αν έχει λύσεις για την πόλη του.
Είστε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Τι θα κάνετε; Ταχιάος ή Νοτοπούλου;
Μα θα µπορούσαµε να στηρίξουµε ποτέ µια εν ενεργεία υπουργό για δήµαρχο; Αυτό είναι το άκρον άωτον του κοµµατισµού. Ο Ταχιάος δεν είναι κακή υποψηφιότητα, για τη Ν∆ όµως. Εµείς έχουµε στη Θεσσαλονίκη τον Νίκο Νυφούδη, που έχει φτιάξει µαζί µε τον έµπειρο Σπύρο Βούγια µια ενδιαφέρουσα πρόταση. Έχουµε επίσης τον Σπύρο Πέγκα και τους φίλους της Πρωτοβουλίας, του συνδυασµού του Μπουτάρη. Ελπίζω ότι θα συνεννοηθούν και θα έχει συνέχεια η δυναµική ανάπτυξη της πόλης. Με εξωστρέφεια, κοσµοπολιτισµό, φιλικές υπηρεσίες και υποδοµές για τον πολίτη
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr