Υπόθεση Εβρος: Τα επικοινωνιακά λάθη και η διασπορά ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία
Τι ανέφεραν ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, και ο Αντιστράτηγορς ε.α., Λάμπρος Τζούνης - Η απάντηση του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τις βολές που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του Έβρου. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εγκλωβίσει την πολιτική σε μια ακροδεξιά ρητορική ενώ ο γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Open TV έκανε λόγο για διαφορετικές γραμμές μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.
Ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, και ο Αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούνης, μίλησαν στην εκπομπή «OPEN Ελλάδα» για τις αλήθειες και τα ψέματα που ακούγονται για τον Έβρο σχετικά με την «κατάληψη» ελληνικού εδάφους από Τούρκους και την ανησυχία που έχει προκαλέσει η έντονη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.
Ο Αντιστράτηγος, Λάμπρος Τζούμης, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά επικοινωνιακά έκανε λάθη και ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, ανέφερε ότι η Τουρκία -από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και έπειτα- όταν δεν πέτυχε το σχέδιο να στείλει χιλιάδες μετανάστες κυρίως και δευτερευόντως πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια, έχει χρησιμοποιήσει το μέσο της επικοινωνίας για να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις. «Μπορεί να έχουν υπάρξει κάποιες επικοινωνιακές αστοχίες ή δηλώσεις, αλλά πέραν αυτού η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η δική μου πληροφόρηση πέραν από το ότι πιστεύω ότι η Τουρκία παίζει συστηματικά αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα ότι η Τουρκία έχει εστιάσει στον Έβρο τους τελευταίους μήνες, το κλίμα είναι τεταμένο και η Τουρκία θέλει να δείξει ότι στον Έβρο δεν έχουμε τελειώσει μαζί της», τόνισε
Την ίδια ώρα, για τεχνικής φύσεως και όχι συνοριακή διαφορά στον Έβρο, έκανε λόγο ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν. Ο κ. Οζουγκεργκίν τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως είναι απολύτως φυσιολογικό γείτονες με κοινά χερσαία σύνορα να έχουν τέτοιου είδους διαφωνίες. «Είμαστε σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους μας αφότου προέκυψε η υπόθεση. Από την αρχή συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για μια συνοριακή διαφωνία, αλλά για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που έχουν κοινά χερσαία σύνορα. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, ας μην το μετατρέψουμε σε ένα ζήτημα», τόνισε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας νωρίτερα στον Alpha, σημείωσε πως η χώρα μας ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο όταν η Τουρκία ζήτησε με notam «να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργασίες γίνονται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους» και τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.
Όταν, ωστόσο, παρατηρήθηκε κινητικότητα στην περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δεύτερο διάβημα προς την Άγκυρα απαιτώντας να μην υπάρξει καμία τουρκική ενέργεια. «Προφανώς πήγαν να κάνουν μετρήσεις και επεδόθη δεύτερο διάβημα», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει δώσει απάντηση στο δεύτερο διάβημα.
Ο κ. Δένδιας αφού ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν παρατηρείται κινητικότητα από την πλευρά των Τούρκων στη θέση Μελισσοκομείο, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί το «ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου», στα περί «εισβολής Τούρκων», κάνοντας λόγο για fake news και κατασκευασμένες αντιδράσεις, καθώς αυτές προέκυψαν 48 ώρες μετά την αναφορά του σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ για «αλλαγή ορίου στην κοίτη του ποταμού».
Ερωτηθείς αν ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκία είναι ικανή να προκαλέσει κάποιο σοβαρό επεισόδιο, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Υπάρχει κλιμάκωση κι αν καταστεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Να μην επιτρέψουμε η Τουρκία να κάνει το παιχνίδι της με τον τρόπο που θέλει αυτή», υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όταν χρειάστηκε να είναι κάθετη και απόλυτη, ήταν (στον Έβρο)».
Την Τρίτη στη 13:00 στο Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσουν από κοινού τα μέλη εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για το θέμα του Εβρου.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr