Μητσοτάκης και Νετανιάχου καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα
Η προσέγγιση των δύο πλευρών δεν εξαντλείται στις άριστες προσωπικές σχέσεις τους, αλλά διευκολύνεται και από τη σύμπτωση συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Επιστέγασμα του στρατηγικού βάθους της συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, τόσο σε ό,τι αφορά στα γεωπολιτικά ζητήματα, όσο και σε τομείς όπως ο τουρισμός, η κυβερνοασφάλεια, η Υγεία και τα αγροτικά προϊόντα συνιστά η σημερινή Διάσκεψη Κορυφής και δη η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν την πολύ καλή χημεία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, εξ ου και το δείπνο, που θα παραθέσει το βράδυ στην οικία του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη, της συζύγου του Μαρέβας και του υιού του, Κωνσταντίνου, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον υιό του κ. Νετανιάχου. Ωστόσο, η προσέγγιση των δύο πλευρών δεν εξαντλείται στις άριστες προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών αλλά διευκολύνεται και από τη σύμπτωση συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα βρει ευήκοα ώτα, όταν θα θέσει σήμερα τους συνομιλητές του – πέραν του κ. Νετανιάχου, του αναπληρωτή πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών και του ηγέτη της αντιπολίτευσης – την απειλή, που θέτει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή η τουρκική επιθετικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται από ενέργειες σαν το ανυπόστατο και παράνομο τουρκο – λιβυικό μνημόνιο.
«Οι διμερείς σχέσεις είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται» τονίζουν σχετικώς αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, επιμένοντας ότι η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι δεν στρέφεται κατά κάποιας τρίτης χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας, ωστόσο, είναι σαφές πως Αθήνα και Τελ Αβίβ μοιράζονται την κοινή ανησυχία για τις παράτολμες, όπως χαρακτηρίζονται τουρκικές μανούβρες στην Ανατολική Μεσόγειο, πλαίσιο, που αναμένεται να θέσει στις δικές του δηλώσεις και ο κ. Νετανιάχου. Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, θα κάνει ειδική αναφορά και στην προ ημερών ιστορικού χαρακτήρα υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία για τον καθορισμό της ΑΟΖ, ως πιλότο για την επίλυση των αντίστοιχων εκκρεμοτήτων ανάμεσα στους κύριους δρώντες στην περιοχή.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν, πάντως, πως οι κινήσεις της Αθήνας προδίδουν ένα σχέδιο κλιμακούμενης δράσης σε διάφορα επίπεδα. Ενταγμένη στον προαναφερθέν καμβά θα πρέπει να ιδωθεί η χθεσινή παρέμβαση του Νίκου Δένδια από το Παρίσι, έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο ομόλογο του, Λε Ντριάν, κατά την οποία επανέλαβε ότι η τουρκική επιθετικότητα κινδυνεύει να διασαλεύσει εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, η παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θεωρείται προπομπός της τοποθέτησης Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Παρασκευής. Η Αθήνα επιδιώκει, ιδίως στην πρώτη διά ζώσης Σύνοδο, που κατά πληροφορίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 9/10 Ιουλίου να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων παράγραφος, όπου θα καταγγέλλεται ως απαράδεκτη η νέα φάση όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας. Και αυτό γιατί η εν λόγω αναφορά θεωρείται κομβικής σημασίας, εφόσον χρειαστεί στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον να τεθεί ζήτημα ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ένωση.
Την ίδια ώρα, πάντως, η παρουσία στις σημερινές συναντήσεις έξι υπουργών και δύο υφυπουργών, οι οποίοι θα έχουν κατ’ ιδίαν αλλά και διευρυμένες συζητήσεις με τους ομολόγους τους προδίδει την πρόθεση των δύο πλευρών να επεκτείνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και σε άλλους αμοιβαία επωφελείς κλάδους, όπως η Άμυνα, η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η κυβερνο – ασφάλεια και ο πρωτογενής τομέας. Αναμένεται, μάλιστα, να υπογραφούν και σχετικές διμερείς συμφωνίες στους τομείς του Τουρισμού – θα επικαιροποιείται η συμφωνία των δύο χωρών, που υπεγράφη αρχές της δεκαετίας του 1980 – της κυβερνο – ασφάλειας – ο Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετείχε στο παγκόσμιο Συνέδριο, που έλαβε χώρα στο Ισραήλ προ της πανδημίας του κορονοϊού – των αγροτικών προϊόντων και των Τεχνολογικών προϊόντων. Αργότερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση και με Ισραηλινούς μεγαλο – επενδυτές.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr