Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Σήμερα η ψήφιση - Οι διορθώσεις και οι αντιδράσεις
LIVE από τη Βουλή η συζήτηση μέχρι τη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Χρυσοχοϊδη - Ποιοι είναι υπέρ, ποιοι κατά και ποιες οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ψηφίζεται στη Βουλή σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τια διαδηλώσεις και τον τρόπο που αυτές θα διεξάγονται στο εξής, με αλλαγές της τελευταίας στιγμής αλλά και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, συλλόγους εργαζομένων και φοιτητών αλλά και την Ένωση Εισαγγελέων.
Την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε, όχι για τα επεισόδια, τις φθορές, την ταλαιπωρία και την ένταση», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η Δημοκρατία στις συγκεντρώσεις» και «αυτό θα αλλάξει». Ο κ. Χρυσοχοΐδης απευθύνθηκε, επίσης, στον «διαχρονικό φίλο», τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινό εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Ραγκούση διότι «τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα». «Γιάννη εσύ σκέψου ποια σημαία κρατάς σήμερα, σκέψου καλά ποιος καταστρέφει σήμερα», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Μετά την ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1-14 του νομοσχεδίου, που αφορούν στις διαδηλώσεις καθώς και επί του άρθρου 19 για τη «Σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολίασε αναφορικά με το νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει πως στόχος του «είναι να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά, είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη Δημοκρατία και τη φύση της: Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών». Ακόμη εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινή ζωή των πολιτών γιατί «από την ώρα που θα γίνει νόμος, θα λειτουργεί ως προβοκάτορας: Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να φέρετε στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα τα "κίτρινα γιλέκα" της Γαλλίας. Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να επαναφέρετε στη συνείδηση των πολλών το μίσος προς τον αστυνομικό [...] Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα αυξηθούν οι πορείες αντί να μειωθούν γιατί τώρα πια έχετε προσφέρει έναν παραπάνω λόγο».
Οι αντιδράσεις
Εκτός από την αντιπολίτευση, αντιδράσεις προκάλεσε το νομοσχέδιο σε συλλόγους και συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητών αλλά και δικαστικών λειτουργών. Η ΓΣΕΕ σχολίασε πως θίγονται ελευθερίες, δικαιώματα και η ασφάλεια με το εν λόγω σχέδιο νόμου, ενώ η Ένωση Εισαγγελέων χαρακτήρισε ως «αντισυνταγματική» τη διάταξη για την υποχρεωτική παρουσία του εισαγγελέα σε χώρο όπου πραγματοποιείται διαδήλωση.
ΓΣΕΕ: Θίγονται ελευθερίες, δικαιώματα και ασφάλεια με το νομοσχέδιο για τις πορείες
Ασύμμετρα θίγονται οι ελευθερίες, τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών από το νομοσχέδιο που αφορά στις συγκεντρώσεις - πορείες, δηλώνει η ΓΣΕΕ. Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα έστειλε την Πέμπτη 2 Ιουλίου, αναλυτική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό με τις θέσεις της για το σχέδιο νόμου.
«Στο Ν/Σ όλες οι πλευρές θίγονται ασύμμετρα. Και οι ελευθερίες και τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία προσθέτοντας πως «οι εγγυήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες όταν απαιτείται αναδοχή (με την έννοια του οργανωτή), αναδοχή όλων των αστικών και ποινικών ευθυνών από άτομα ή νομίμους εκπροσώπους, όταν οι δικαστικές εγγυήσεις καθορίζονται εκ των υστέρων στερώντας τη δυνατότητα άσκησης εγκαίρως των δικαιωμάτων και όταν όλα τα ζητήματα ασφαλείας (έγκριση ή διάλυση συγκεντρώσεων) ανατίθενται στην αστυνομία και η δικαστική προστασία όταν προβλέπεται είναι σε χρόνο που η κοινωνική δράση μπορεί να έχει απωλέσει την αξία της».
Αναλυτικά, η επιστολή της ΓΣΕΕ εδώ.
Ένωση Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η διάταξη για παρουσία εισαγγελέα στις διαδηλώσεις
Αντιρρήσεις εκφράζει η πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Άννα Ζαΐρη στη διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία του εισαγγελέα σε χώρο όπου πραγματοποιείται διαδήλωση. Σύμφωνα με την κυρία Ζαΐρη, το θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει και προβλέπει την εποπτεία του εισαγγελέα καθώς και επικοινωνία του με τις αστυνομικές αρχές είναι επαρκές.
Ειδικότερα, η κυρία Ζαΐρη στην επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι από το 1834, όταν θεσπίστηκε ο Οργανισμός των Δικαστηρίων, προβλέπεται ότι το έργο του δικαστή είναι ασυμβίβαστο με κάθε άλλο διοικητικό, εκκλησιαστικό ή στρατιωτικό καθήκον. Τονίζει μάλιστα ότι σύμφωνα το άρθρο 89 του Συντάγματος, καθιερώνει «γενική απαγόρευση στους Δικαστικούς λειτουργούς για κάθε άλλη παροχή μισθωτής υπηρεσίας ή επαγγέλματος ή οιασδήποτε φύσεως διοικητικών καθηκόντων πέραν της εκλογής τους σε μέλη Δ.Ε.Π, Α.Ε.Ι. ή συμμετοχής τους σε επιτροπές πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα καθώς και συμμετοχής τους σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και σε εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».
Αναλυτικά, η επιστολή της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων εδώ.
Οι... βελτιώσεις και τα «Ναι»
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική μορφή του νομοσχεδίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατέθεσε περαιτέρω βελτιώσεις. Το βασικό σημείο των αλλαγών αφορά την αστική ευθύνη του διοργανωτή σε περίπτωση πρόκλησης ζημιών καθώς η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου ήγειρε ενστάσεις κυρίως στο ότι δεν είναι ο διοργανωτής αυτός ο οποίος πρέπει να λαμβάνει μέτρα αλλά η αστυνομία. Στη βάση αυτή ο κ. Χρυσοχοΐδης διέγραψε τη φράση σύμφωνα με την οποία ο διοργανωτής θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας και την αντικατέστησε με τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρέωσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά...».
Παράλληλα, στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 εκτός από την αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται χωρίς γνωστοποίηση εφόσον τηρούνται προϋποθέσεις εκτός από την αυθόρμητη και η έκτακτη συνάθροιση. Τέλος, η Αστυνομία σε περίπτωση που απαγορεύσει συνάθροιση πλέον θα πρέπει να υποδεικνύει εφόσον είναι εφικτό άλλο χώρο συνάθροισης.
Είχαν προηγηθεί οι ενστάσεις των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 για την συνταγματικότητα των προωθούμενων διατάξεων που υποστηρίχθηκαν και απο το ΚΚΕ. Επίσης, το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε περαιτέρω βελτιώσεις για την ρύθμιση που αφορά τις ευθύνες του οργανωτή της διαδήλωσης. Τελικά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της θα στηρίξει επι της αρχής το σχέδιο νόμου. Μια απόφαση που, ωστόσο, φαίνεται πως δεν απηχεί το σύνολο των στελεχών του κόμματος, αφού υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Κινήματος, ακόμη και από πρόσωπα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης.
Συνολικά, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση ενώ ονομαστική ψηφοφορία έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ επί της αρχής, επί των άρθρων που αφορούν στις συναθροίσεις και επί του άρθρου για τη «σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr