Ρωσικό «ναι» στη νέα ονοµασία της ΠΓΔΜ
Γεγονός ήσσονος σηµασίας, που έχει κλείσει ήδη από το καλοκαίρι, χαρακτήρισε τις απελάσεις ο πρέσβης Μάσλοφ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Για την επίλυση του ονοµατολογικού µεταξύ Ελλάδας και ΠΓ∆Μ, που «θα είναι ένα θετικό γεγονός», και τις «προοπτικές ενίσχυσης των θετικών τάσεων» στις ελληνορωσικές σχέσεις που διαφαίνονται πολλά υποσχόµενες, µίλησε χθες το µεσηµέρι ο πρέσβης της Ρωσικής Οµοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, στο πλαίσιο ενηµέρωσης που έκανε σε δηµοσιογράφους στην Αθήνα, χωρίς να παραλείψει παράλληλα από την πλευρά του να στείλει και µια σειρά από άλλα σηµαντικά µηνύµατα: υπογραµµίζοντας, για παράδειγµα, ότι η ρωσοτουρκική προσέγγιση «δεν» πρέπει να προβληµατίζει την ελληνική πλευρά, ότι η Μόσχα καλωσορίζει την προοπτική µετεξέλιξης της Ελλάδας σε ενεργειακό διαµετακοµιστικό κόµβο αλλά και ότι η Σύµβαση του ΟΗΕ για το ∆ίκαιο της Θάλασσας (σ.σ.: που δεν έχει υπογραφεί - επικυρωθεί από την Τουρκία) θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τις οριοθετήσεις σε Ιόνιο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μάσλοφ ξεκαθάρισε πως όσα επεισοδιακά προηγήθηκαν τον περασµένο Ιούλιο µεταξ ύ Αθήνας και Μόσχας µε τις εκατέρωθεν απελάσεις ήταν «ένα γεγονός ήσσονος σηµασίας» που «έχει κλείσει ήδη από το καλοκαίρι». Η ρωσική πλευρά δηλώνει πια ικανοποιηµένη από τις σχέσεις της µε την Ελλάδα, κάνοντας ειδική µνεία στον «εντατικό διάλογο των τελευταίων τριών ετών», στο πλαίσιο του οποίου οι κύριοι Τσίπρας και Πούτιν είχαν πέντε συναντήσεις και επτά τηλεφωνικές συνοµιλίες.
Αναφερόµενος στο θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μάσλοφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία «δεν είναι αντίθετη σε µια νέα ονοµασία της ΠΓ∆Μ».
«Η ενεργειακή συνεργασία βρίσκεται στον πυρήνα των διµερών σχέσεων και υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης»
Αντιθέτως, δήλωσε ότι «η επίλυση του ονοµατολογικού θα είναι ένα θετικό γεγονός», υπογραµµίζοντας βέβαια ότι η Μόσχα δεν βλέπει ως θετική την προοπτική ένταξης της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ. «Η κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις µας µε την Ελλάδα» συνέχισε ο Ρώσος πρέσβης, σηµειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία δεν είναι από εκείνα τα κράτη που θέτουν διλήµµατα τύπου “είτε µε εµάς είτε µε τους άλλους”».
Αγωγός φυσικού αερίου
Ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, που έρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα µέσω Τουρκίας και θα µπορούσε να συνεχίσει προς την Ευρώπη, περνώντας (και) από την Ελλάδα, ο Ρώσος πρέσβης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόµη κάποια τελική απόφαση για την ευρωπαϊκή διαδροµή που θα ακολουθηθεί. Υπογράµµισε, ωστόσο, ότι «η ενεργειακή συνεργασία βρίσκεται στον πυρήνα των διµερών σχέσεων» Ελλάδας-Ρωσίας και ότι στον συγκεκριµένο τοµέα ακόµη «υπάρχει µεγάλο περιθώριο ανάπτυξης».
Η ρωσοτουρκική προσέγγιση δεν προσανατολίζεται εναντίον κανενός, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα µας, επισηµαίνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιµη να εµβαθύνει τη στρατιωτικοτεχνική της συνεργασία και µε την Ελλάδα
Καλούµενος να σχολιάσει τις επιπτώσεις που µπορεί να έχει στην Ελλάδα η ολοένα και πιο στενή προσέγγιση µεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο κ. Μάσλοφ υποστήριξε ότι η ρωσοτουρκική προσέγγιση «δεν προσανατολίζεται εναντίον κανενός».
Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Ρωσία µε την προµήθεια των S-400 στην Τουρκία δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς και ότι πρόκειται για όπλα καθαρά αµυντικού χαρακτήρα. ∆ήλωσε, µάλιστα, ότι η Μόσχα είναι έτοιµη να εµβαθύνει τη στρατιωτικοτεχνική της συνεργασία και µε την Ελλάδα, εάν φυσικά το επιθυµεί και η ελληνική πλευρά.
Λεπτό προς λεπτό η μάχη Χάρις – Τραμπ για το Λευκό Οίκο: Με ουρές και μικροπροβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία
Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr