«Μήλον της έριδος» για υπουργείο Περιβάλλοντος και ΚΕΔΕ η ανακύκλωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, μόνο οι δήμοι Σπάρτης και Τήνου έχουν προχωρήσει σε διαχωρισμό τεσσάρων ρευμάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, στην οποία η χώρα μας παραμένει ουραγός, υπήρξαν για άλλη μια φορά θέμα τριβής μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος με επιστολή του στην ΚΕΔΕ ζήτησε τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση του ΔΣ της με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), το ταχύτερο δυνατόν.
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε τον κρίσιμο ρόλο των ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και αναβάθμισης της διαλογής στην πηγή, που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο προσέγγισης της κοινωνίας της ανακύκλωσης.
Ωστόσο παρά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που όριζε ότι μέχρι τον περασμένο μήνα οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει στο διαχωρισμό στα τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και χαρτί), στα σημεία συνάθροισης κοινού, ελάχιστοι είναι εκείνοι που το έχουν προχωρήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, μόνο οι δήμοι Σπάρτης και Τήνου έχουν προχωρήσει σε διαχωρισμό τεσσάρων ρευμάτων, ενώ ελάχιστοι δήμοι έχουν κάνει κινήσεις διαχωρισμού σε λιγότερα ρεύματα.
Να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει πληρώσει σε ευρωπρόστιμα ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά εξακολουθεί να οδηγεί σε ταφή πάνω από το 80% των αποβλήτων της, ενώ τα ποσοστά της ανακύκλωσης δεν ξεπερνούν το 17% και της κομποστοποίησης το 4%. Από το 2020 μάλιστα θα απειλείται και με νέα πρόστιμα σε ό,τι αφορά στους στόχους της ανακύκλωσης.
Το αίτημα του αν. υπουργού έρχεται ως απάντηση σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, στην οποία γινόταν λόγος για «αδράνεια και αδιαφορία της Πολιτείας και της Περιφέρειας για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων», η οποία έχει οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο.
Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος σημειώνει πως ο νόμος 4555/2018 δίνει στους ΟΤΑ αποτελεσματικά εργαλεία και δε διαπιστώνεται κανένα κενό και ασάφεια στη διαδικασία συγκρότησης των ΦΟΔΣΑ, ενώ και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν λάβει ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την ταχεία εφαρμογή του νόμου: «ΟΙ ΟΤΑ έχουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση και αναβάθμιση της διαλογής στην πηγή. Σε αυτήν την προοπτική δεν έχουμε περιθώρια ασυνεννοησίας και έλλειψης δυνάμεων» σημειώνει.
Αυτήν την περίοδο, πάντως, καταρτίζονται δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων. Η πρώτη έχει να κάνει μεταξύ άλλων με τα πρόστιμα που περιμένουν τους δήμους, οι οποίοι δεν προχωρούν στο διαχωρισμό των τεσσάρων ρευμάτων, ενώ η δεύτερη θα στηρίζει τη φιλοσοφία «πληρώνω όσο πετάω». Ουσιαστικά θα καθορίζει ότι οι δημότες των ΟΤΑ που είναι πρωταθλητές στη ανακύκλωση θα πληρώνουν
λιγότερα δημοτικά τέλη. Συγκεκριμένα, οι δήμοι που θα κάνουν τη μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη ταφής στον Φο∆ΣΑ της περιοχής τους, ενώ όσοι επιλέγουν την ταφή των απορριµµάτων τους θα πληρώνουν περισσότερα. Με το νέο σύστημα τα απορρίµµατα κάθε δήµου θα ζυγίζονται και όσα περισσότερα πηγαίνει ένας δήµος για ταφή, τόσο θα ανεβαίνει και η τιµή της.
Ανακύκλωση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων
Στο μεταξύ, την ανακύκλωση και αξιοποίηση των φυσικών Χριστουγεννιάτικων δέντρων μετά τις γιορτές, έτσι ώστε κανένα έλατο να μην καταλήξει στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης αποφάσισαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αρχικά θα ενημερωθούν οι δημότες για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες συλλογής των δέντρων. Τα δέντρα θα θρυμματιστούν από τους ΟΤΑ, ενώ η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή peletts, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών πχ. μοριοσανίδων, κλπ. από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr