Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έβγαλε NAVTEX για «αμφισβητούμενα νερά»
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών καθώς και του ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους Μιχάλη Ιγνατίου.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο». Ακόμη προσθέτει πως «προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». Σύμφωνα με το hellasjournal.com που επικαλείται διπλωματική πηγή, το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης δεν είναι καλό για τα ελληνικά συμφέροντα, διότι η περιοχή του Καστελόριζου αμφισβητείται μόνο από την Τουρκία και καμία άλλη χώρα. Το δεύτερο μέρος θεωρείται καλό.
Η απάντηση στα αγγλικά:
The United States is aware that Turkey has issued a NAVTEX for research in disputed waters in the Eastern Mediterranean. We urge Turkish authorities to halt any plans for operations and to avoid steps that raise tensions in the region.
Ανοιχτά του Καστελόριζου 17 τουρκικά πλοία - Στο Αιγαίο το 85% του ελληνικού στόλου
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, με την οποία αναγγέλλει ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα διενεργήσει εργασίες σε «γαλάζια» περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο μεταξύ στην εικόνα των μόνιτορ που υπάρχει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Πενταγώνου δείχνει την ανάπτυξη πολλών τουρκικών πλοίων κατά μήκος του Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τουρκικά πλοία ανέρχονται σε 17. Συγκεκριμένα, πλοία, κυρίως από τις ναυτικές βάσεις της Αττάλειας και του Αξάζ, έχουν πάρει θέσεις απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Εκεί βρίσκονται και ελληνικές δυνάμεις, ενώ σε καίρια σημεία έχει αναπτυχθεί ο ελληνικός στόλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εκπαιδευόταν συνεχώς.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Παράλληλα στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι κινήσεις του τουρκικού στόλου αλλά και του Oruc Reis. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV, Ζήση Μούσιο «το στοίχημα είναι να δούμε πότε θα ξεκινήσει αυτό το πλοίο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρακολουθήσει και να αντιδράσει, πάντα με νηφαλιότητα, όπως λένε στο Πεντάγωνο».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, είπε ότι «η Τουρκία επιλέγει έναν λάθος δρόμο. Εάν συνεχίσει έτσι η Τουρκία, η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει για τις κυρώσεις που θα πρέπει να τις επιβάλλει. Η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία είναι κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης». Παράλληλα ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η NAVTEX είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Πεντάγωνο.
Μάλιστα το απόγευμα της Τρίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ συνομίλησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Δένδιας: Δεν νοείται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών
Νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μαας, στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας στηλίτευσε την «παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας» που έχει «σοβαρό αντίκτυπο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.». «Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται. Αντί να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το εμπάργκο όπλων στο μέτωπο της Λιβύης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Σύμφωνα με το Open TV, οι συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX, δεσμεύεται μία θαλάσσια περιοχή σε διεθνή χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου εφάπτονται τα FIR Αθηνών, Κύπρου και Αιγύπτου και εντός του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Ο τουρκικός στόλος έχει αρκετά πολεμικά πλοία στην περιοχή, τα οποία εάν τελικά αποπλεύσει το ερευνητικό σκάφος, αναμένεται να το συνοδεύσουν καθόλη τη διάρκεια των εργασιών του.
Ερντογάν για τη NAVTEX: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»
Απαξιωτικός και βαθύτατα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στην απόφαση με την υπογραφή του να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. O Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».
Τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Καστελόριζο
Την ώρα που η τουρκική Navtex στα ανοιχτά του Καστελόριζου προκαλεί έντονες αντιδράσεις, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε ότι τουρκικά μαχητικά έκαναν τουλάχιστον 12 υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. Συγκεκριμένα ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια. Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.
Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ., όπως και στις 16:54 μ.μ. στα 30.000 πόδια και στις 17:07 μ.μ. στα 28.000 πόδια. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική. Νωρίτερα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια στις 14:56 μ.μ.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr