Ανεξέλεγκτος ο Ερντογάν - Κλείνει τα αυτιά σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες
Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι «ένα φορτηγό σε κατηφόρα χωρίς φρένα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά και το τηλεφώνημα της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου και του είπε ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται», φαίνεται ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Την ίδια ώρα το μέτωπο υπέρ της Ελλάδος έναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται, καθώς στο πλευρό της τάσσονται τόσο το Ισραήλ - όπως άλλωστε φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ - όσο και η Αίγυπτος.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλο, «η ενημέρωση που υπάρχει από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι αυτή τη στιγμή η Άγκυρα είναι "ένα τρένο" ή μάλλον όπως μας είπαν "ένα φορτηγό σε κατηφόρα χωρίς φρένα". Δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλοι φοβούνται ότι ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη στιγμή είναι ανεξέλεγκτος. Ό,τι και αν του πει η Άγκελα Μέρκελ, ό,τι και να του πει ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Βλαντίμιρ Πούτιν κανείς δεν νομίζει ότι υπάρχει κάποιος που να μπορεί να τον ελέγξει. Στο μεταξύ από τη Γερμανία τις τελευταίες ώρες διαμηνύουν ότι οποιαδήποτε γεώτρηση νότια της Κρήτης και μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι παράνομη και θα έχει επιπτώσεις».
«Όσον αφορά την απάντηση Ερντογάν θα τη δούμε τις επόμενες μέρες αφότου έχει λάβει πολλά μηνύματα τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ», κατέληξε ο Παντελής Βαλασσόπουλος.
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στέκονται αλληλέγγυοι στην Ελλάδα έναντι στη συνεχή τουρκική προκλητικότητα, από την πλευρά των ΗΠΑ τηρείται σιγή ιχθύος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, το γεγονός ότι μαζεύονται οι παγκόσμιοι παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό ότι βλέπουμε να ξυπνάει το Ισραήλ και η Γαλλία».
«Οι αναλυτές δίνουν μεγάλη σημασία στο Ισραήλ καθώς μετά το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας, η χώρα επιστρέφει στη Μεσόγειο. Μάλιστα μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ένα δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στην περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη σημερινή Τουρκία. Τα πράγματα μεταξύ της Άγκυρας και της Ιερουσαλήμ είναι άσχημα. Ωστόσο το μείζον είναι το ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη Μεσόγειο. Στόχος είναι να στηριχθούν οι συμμαχίες με την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό συνάδει με τα συμφέροντα της Αιγύπτου και της Γαλλίας, που μαζί με τα Εμιράτα ανησυχούν για τις δράσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο», συνέχισε ο Μιχάλης Ιγνατίου.
«Αν μελετήσουμε τον χάρτη της γειτονιάς μας μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ότι η Τουρκία είναι μόνη εναντίον όλων. Όμως επειδή οι αντίπαλοί της δεν ασχολούνται με τίποτα αυτή τη στιγμή η γειτονική χώρα κυριαρχεί. Κατά τη γνώμη μου θα έχουμε μεγάλες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Η Ρωσία έχει παρουσία στη Μεσόγειο και αντιλαμβάνομαι ότι θα αυξήσει την παρουσία της με πολεμικά πλοία. Την ίδια στιγμή η Αμερική κάνει επίδειξη με το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, αλλά γενικά η παρουσία της είναι "προβληματική". Κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για "απουσία". Η τακτική του Τραμπ για την ευρύτερη περιοχή είναι "αλλοπρόσαλλη", ενώ παρέδωσε τη Συρία στον Πούτιν και τον Ερντογάν. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τραμπ δεν ασχολείται και έχει "πνιγεί" στα εσωτερικά του προβλήματα. Πρόσφατα μας ενημέρωσαν ότι "είμαστε στην ανατολική Μεσόγειο και δεν αποχωρούμε". Όμως πολύ φοβάμαι ότι ο Τραμπ πάλι θα τους τα χαλάσει. Οι ιθύνοντες του State Department και του Πενταγώνου θέλουν να χτίσουν πάνω στις συνεργασίες του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Μάλιστα ο Τραμπ υπέγραψε και τον νόμο για τον EastMed. Όμως φοβάμαι ότι δεν κατάλαβε τι σημαίνει στρατηγικά αυτό που υπέγραψε», πρόσθεσε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον.
«Δυστυχώς παραμένει θαυμαστής της ισλαμικής Τουρκίας και του Ερντογάν. Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το πεδίο δράσης της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Το παιχνίδι κυριαρχίας σίγουρα είναι σκληρό. Η Μόσχα εισέρχεται δυνατά και η Αμερική του κ. Τραμπ δεν υποστηρίζει καν τα στρατηγικά της συμφέροντα. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε και η διαφορά από άλλες περιοχές που εγκαταλείπει ο κ. Τραμπ είναι ότι στη Μεσόγειο υπάρχει και ο μεγάλος παίχτης που καθημερινά μάχεται για την ύπαρξή του και είναι το Ισραήλ. Στην Ιερουσαλήμ πιστεύουν για πρώτη φορά ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για όλο το εβραϊκό κράτος» κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr