Κορονοϊός: Νέα μέτρα - Σκέψεις για πλαφόν στο ωράριο των κλαμπ
Μέχρι τα μεσάνυχτα θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα κέντρα διασκέδασης και πιθανότατα η εστίαση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχει θέσει την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορονοϊού, που παρατηρείται εσχάτως φέρνει εκ νέου στο κυβερνητικό προσκήνιο την αναγκαιότητα λήψης και νέων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα.
Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος το Μέγαρο Μαξίμου επανέφερε σε τακτική βάση – τρεις φορές την εβδομάδα, ήτοι Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – την τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του επικεφαλής της ομάδος λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, προκειμένου να αξιολογείται συνεχώς η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα. Μία φορά την εβδομάδα, πιθανώς και περισσότερες, εφ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο αναμένεται να συνεδριάζει και η επιτροπή επιδημιολόγων, η οποία επιφορτίζεται εκ των πραγμάτων με την ευθύνη της εισήγησης προς την Πολιτική Προστασία και κατ επέκταση το Μέγαρο Μαξίμου νέων προληπτικών μέτρων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη να απευθύνει προειδοποίηση σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, κατ αρχάς προς τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά και οι λοιπές προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, εκεί, όπου παρατηρείται ο επικίνδυνος συνδυασμός του συνωστισμού με τη μη τήρηση των μέτρων.
Εκ των πραγμάτων στο κυβερνητικό στόχαστρο μπαίνουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπου οι νεαρότερες ηλικίες ως επί το πλείστον δείχνουν να έχουν λησμονήσει τη σοβαρότατη απειλή, που αντιπροσωπεύει για τον πληθυσμό η νόσος Covid – 19, αλλα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου και οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν ακόμη και την επιβολή ωραρίου για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα.
Δεν αποκλείεται, εξάλλου και εν όψει του Δεκαπενταύγουστου να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες είτε μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος, κατά το μοτίβο της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου, είτε επ' αφορμή κάποιας άλλης εκδήλωσης ή επίσκεψης με κύριο στόχο να τους ευαισθητοποιήσει, να τους αφυπνίσει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στενούς του συνεργάτες, αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, και την προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής. Στα υπ όψιν του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επανεκκίνηση μιας ενημερωτικής καμπάνιας, ίδιως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να σημάνει συναγερμός ιδίως μεταξύ των νέων.
Σε κατάσταση επιφυλακής τελεί κατά πληροφορίες και το Υπουργείο Υγείας, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας έχει σχεδόν επί καθημερινής βάσης τηλεδιάσκεψη με τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, αλλά και των νοσοκομείων όλης της χώρας, προκειμένου να συλλέγονται και να αξιολογούνται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Ιδιαίτερη έμφαση αυτήν την περίοδο, δίδεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας, όπου εντοπίζονται εστίες εξάπλωσης του ιού αλλά και στα δημοφιλή νησιά, όπου παρατηρείται πολυκοσμία.
Ενδεικτικό ως προς το συναγερμό, που έχει σημάνει, είναι η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας προς τα νοσοκομεία όλης της χώρας την προηγούμενη Παρασκευή, να βρίσκονται κατ ουσίαν σε επιφυλακή. Μία από τις οδηγίες, που έχει δοθεί είναι μην επιτρέπουν την είσοδο σε συνοδούς ασθενών, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης. Όπου, εξάλλου, κρίνεται αναγκαίο αναστέλλεται και το επισκεπτήριο.
Στην κυβέρνηση ανησυχούν ιδιαίτερα όχι τόσο για την αυξητική τάση στα κρούσματα – αναμένεται να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα για την ώρα επίπεδα τις επόμενες ημέρες, όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη – αλλά για το κατά πόσον αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν σε δύο πολύ σημαντικούς δείκτες: τους θανάτους και τις εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid – 19 και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ήτοι θέτουν έξτρα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ενδείξεις ότι αυξάνονται οι προαναφερθέντες δείκτες θα ενεργοποιήσουν αυτόματα νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων, μολονότι στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως «είμαστε μακριά από αυτό το σημείο για την ώρα» .
Σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της επιδημιολογικής καμπύλης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο θωράκισης των πλέον ευάλωτων ηλικιακών και μη ομάδων του πληθυσμού, όπερ σημαίνει πως δεν αποκλείεται να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στην κυκλοφορία των συγκεκριμένων συμπολιτών μας μέσω της επαναφοράς του συστήματος του 13033, δηλαδή του μηχανισμού των sms, που ίσχυσε επί καραντίνας.
Επιπλέον, αυστηροί περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν σε δομές φιλοξενίας, όπως γηροκομεία και οίκοι ευγηρίας, ήτοι απαγόρευση εισόδου και εξόδου ή και επισκεπτηρίου, καθώς η εμπειρία σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, κατέδειξε πως τέτοιες δομές μετετράπησαν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη της νόσου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και σε περίπτωση σοβαρής διασποράς του κορονοϊού δεν αποκλείεται και επιβολή lockdown τοπικού χαρακτήρα, κατά το πρότυπο του Εχίνου στην Ξάνθη.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr