Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Εν αναμονή της γερμανικής αντίδρασης
Κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος Αυγούστου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Γερμανία δεν έχει ακόμα εκφράσει καμία επίσημη αντίδραση στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε και στο ρεπορτάζ του Open TV, τόσο η Καγκελαρία όσο και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν χαρακτηρίσει παράνομο και εκτός διεθνούς δικαίου το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης.
Εν τω μεταξύ στο τέλος του μήνα υπάρχουν σημαντικές συναντήσεις στο Βερολίνο σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα υπάρχει συνάντηση των υπουργών Άμυνας και υπουργών Εξωτερικών με φυσική μάλιστα παρουσία με βασικό θέμα τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με τη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες να πιέζουν στη κατεύθυνση ορισμού κόκκινων γραμμών στην Τουρκία.
Κομισιόν: Οργή με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου
Ενοχλημένη εμφανίστηκε η Κομισιόν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι δυσαρεστημένη για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο.
«Δε γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο. «Εκπροσωπώντας την ΕΕ έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός επιλεγμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι Μπορέλ και Τσαβουσογλου μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ένταση προκλήθηκε με πράξεις σε βάρος δύο κρατών μελών της ΕΕ, όπως άλλωστε συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών τον Ιούλιο και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο».
Ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο ήταν τρόποι για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις δράσεις της Τουρκίας. «Ήταν ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε στο Open
Τέλος τα «Πασχούγεννα» μετά από δύο χρόνια: Οι 12 περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
Σάλος με αστυνομικό στο Χαλάνδρι: Επιτέθηκε σε πολίτες και χαιρέτησε ναζιστικά – Καταγγελία του δημάρχου
Μαγδεμβούργο: Η θεωρία συνωμοσίας των ακροδεξιών του AfD για τον μακελάρη - «Είναι κρυφοϊσλαμιστής»
Ιστορικό ρεκόρ της NASA: «Φίλησε» τον Ήλιο το Parker Solar Probe
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr