Ανάλυση Ιγνατίου: Και η αποκλιμάκωση στο πιάτο, αλλά και η «απόλυτη κλιμάκωση»
Οι Αμερικανοί έχουν λάβει μία καλή θέση για τη νέα επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κατά τον ανταποκριτή του Open Tv🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Διακρίνουμε τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open Tv, Μιχάλη Ιγνατίου, μία διπλωματική προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της αποκλιμάκωσης στην περιοχή του Καστελόριζου και να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων που ασκεί η παραβατική Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, το ερευνητικό Oruc Reis προσπαθεί να θολώσει τα νερά, αν και βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις του «προδίδουν» την έναρξη της διαδικασίας της έρευνας. Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι, το βράδυ της Τρίτης, την αποκλιμάκωση από την απόλυτη κλιμάκωση χώριζε μία κλωστή. Ο φόβος που εκφράζεται είναι σοβαρός: Μήπως, ερωτά αυτή η πηγή, υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν την απόλυτη κλιμάκωση για να οδηγήσουν τις δύο χώρες στο διάλογο. Υπάρχει, ωστόσο, και ο αντίλογος. Ότι αν ανάψει η φλόγα δύσκολα θα σβήσει. Θα πάρει χρόνο και οι δύο χώρες θα μετρήσουν νεκρούς.
Βεβαίως, το ερώτημα σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης, είναι πάντα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η αντίδρασή του το τελευταίο 48ωρο είναι εντελώς αλλοπρόσαλλη. Από τη μία διέταξε την έξοδο του Oruc Reis συνοδεία εννέα πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Καστελόριζου και από την άλλη, την ίδια ημέρα, ζήτησε και διάλογο. Διάλογο με τους δικούς του όρους.
Από την πλευρά της, σύμφωνα πάντα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, η Αθήνα δέχεται βεβαίως το διάλογο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αλλά όχι κάτω από εκβιασμό. Πρέπει προηγουμένως να αποσυρθεί και το τουρκικό γεωτρύπανο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν και το προστατεύουν. Θα ήταν ορθό ο όρος να επεκταθεί και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Να αποσυρθεί και από εκεί το Μπαρμπαρός, διότι ο χώρος είναι ενιαίος.
Αυτή η προσπάθεια για αποκλιμάκωση είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Απομένει να δούμε αν θα έχει επιτυχία. Με δεδομένη την κατάσταση του Ερντογάν, δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι για τίποτα.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το διάλογο. Φυσικό και λογικό είναι να μην υποστηρίζουν τον πόλεμο. Και μάλιστα μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ήδη έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη Δυτική Συμμαχία, όπου και το ζήτημα του ρωσικού συστήματος S-400 αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Πάιατ συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος τον ενημέρωσε με ακρίβεια για την κατάσταση στο Καστελόριζο και του εξήγησε τι αναμένει η Ελλάδα από τους συμμάχους της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχρέωση έναντι της Ελλάδας. Και ας μην ξεχνάμε ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπέγραψε μία σημαντική αμυντική συμφωνία με τον κ. Δένδια. Ο κ. Πάιατ μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, επιβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη σε ένα διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρέσβης γνωρίζει πως για να ξεκινήσει ο διάλογος, η Τουρκία πρέπει να αποσύρει το στόλο της.
Επιβεβαίωσε επίσης την αμερικανική δέσμευσή για την ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που θα προωθείται η συνεργασία και θα παρέχονται τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου σημειώνει στο σημείο αυτό, ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ. Επίσης στηρίξει και τη συνεργασία της Αθήνας και της Λευκωσίας με την Αίγυπτο. Ο κ. Πάιατ είπε ακόμα ότι ως ζήτημα αρχής, οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αποφεύγοντας, -όπως είπε- ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την δυσπιστία. Η μόνη χώρα που δεν επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της και ξεκινά πολέμους για να αποκτήσει ότι δεν δικαιούται, είναι η Τουρκία.
Οι Αμερικανοί έχουν λάβει μία καλή θέση για τη νέα επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Είναι καιρός -και το γνωρίζουν- ότι «πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταλήξουν σε μία τελική απόφαση για τον ταραξία της Μεσογείου». Δεν είναι δυνατό, σύμφωνα πάντα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, να συντάσσονται και σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν όταν απειλεί όλους τους πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr