Κίνηση έκπληξη από το Oruc Reis: Βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
Ολες οι εξελίξεις για το ερευνητικό τουρκικό σκάφος και την πορεία του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βγήκε το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Oruc Reis, περίπου στις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων και συνοδευόμενο από μικρό τουρκικό στόλο. Παράλληλα, παρακολουθούμενο από ελληνικά πολεμικά παραμένει το Oruc Reis για το προς τα πού θα κινηθεί το πλοίο που μέχρι και τώρα πλέει στην περιοχή της NAVTEX με κατεύθυνση ανατολική.
Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.
Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τους Ελληνες πολίτες, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» από πλευράς Αθήνας, με πολλαπλές συναντήσεις ή τηλεφωνικές επικοινωνίες, είτε του ίδιου του πρωθυπουργού, είτε του υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Δένδια αλλά και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που συνομίλησε με την γαλλίδα ομόλογό του για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Πιο αναλυτικά, με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς κινείται η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο 24ωρο και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Open Tv- με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα. Συνεχίζοντας τις επαφές του με ξένους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις στο Αιγαίο και για την τουρκική προκλητικότητα. Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας. Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες», σύμφωνα με τον ίδιο.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr