Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών
«Ο βιασμός του δικαίου δε μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την ετοιμότητα της Ελλάδος να συμμετάσχει σε διάλογο, όχι όμως όταν αυτό γίνεται υπό το καθεστώς απειλών, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα.
«Πολλοί μας συνιστούν σε διάλογο. Μα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει πάντοτε έτοιμη για διάλογο. Όμως δεν υφίσταται υπό το καθεστώς απειλών, υπό το καθεστώς προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. «Ο βιασμός του δικαίου δε μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου».
«Απαραίτητο στοιχείο για διάλογο είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και ένας σαφές πλαίσιο αναφοράς και το πλαίσιο αναφοράς είναι οι κανόνες διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας το μόνο που κάνει είναι να αποδεικνύει περίτρανα διεθνώς ότι οι αναφορές στο διάλογο και στο διεθνές δίκαιο είναι καθαρά προσχηματικές", ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι διαρκείς απειλές της Τουρκίας "είναι ενδεικτικές για τη λανθασμένη αντίληψη που έχει για την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα». «Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία δικαίου, για την ακρίβεια δεν οδηγεί πουθενά», σημείωσε.
Ο κ. Δένδιας «εξέφρασε τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπό τη γερμανική προεδρία η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση και στις εξωτερικές της σχέσεις, όπως κάνει και στο εσωτερικό της, το στοιχείο που την καθιστά το ελκυστικότερο σημείο του κόσμου, το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και στο στοιχείο αυτό είναι ο απαρέγκλιτος σεβασμός στο κράτος δικαίου, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών».
Υπογράμμισε δε πως το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών και αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ενεργητική της ασφάλεια και την ασφάλεια της Μεσογείου. «Αφορά την αξιοπιστία της Ένωσης και για αυτό και δε χωρούν διπλά σταθμά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το ευρωπαϊκό κεκτημένο «χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας, της αλαζονείας και της οπισθοδρόμησης», σημείωσε ο κ. Δένδιας, είτε η πρόκληση εναντίον του προέρχεται από την Τουρκία, είτε αφορά τη Λευκορωσία.
Επεσήμανε ακόμη πως η Ελλάδα προσβλέπει στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος ο κ. Μπορέλ και να παρουσιάσει στο άτυπο συμβούλιο. «Κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα αν συνεχιστεί θα επιφέρει συνέπειες, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη και πρόθυμη να υπερασπιστεί τα σύνορά της, θαλάσσια και χερσαία».
«Τη στιγμή αυτή που μιλάμε η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί, παρά τις παροτρύνσεις των γειτόνων, των εταίρων και των συμμάχων», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. "Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και αντί για αποκλιμάκωση παρατηρούμε νέες προκλήσεις».
«Παρατηρούμε απόπειρα υλοποίησης επεκτατικών σχεδίων σε βάρος γειτόνων και συμμάχων. Παρατηρούμε τη διατύπωση νεοθωμανικών ιδεολογημάτων άκριτου επεκτατισμού και ελέγχου της Μεσογείου. Παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής με κραυγαλέες και απολύτως καταδικαστέες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και μάλιστα σε βάρος δυο κρατών μελών της Ε.Ε., της Ελλάδος και της Κύπρου».
«Χωρίς μεγαλοστομίες που δε μας χαρακτηρίζουν, χωρίς αλαζονεία που δε μας χαρακτηρίζει, χωρίς απειλές που δε χρησιμοποιούμε, η Ελλάδα θα υπερασπίσει εν ονόματι του δικαίου την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης. Δεν έχει την επιλογή του άλλως πράττειν και θα παρακαλούσα γι αυτό θερμότατα να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρανόηση».
Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε ακόμη με τον κ. Μάας την κατάσταση στη Λιβύη. Η Ελλάδα άλλωστε χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή την πρόσφατη ανακοίνωση για την κατάπαυση του πυρός, ένα σημαντικό θετικό βήμα προς μια πολιτική λύση μέσω μιας διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης.
«Η Ελλάδα παραμένει έτοιμη να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή και το έχει κάνει γνωστό επανειλημμένα στη Γερμανία. Η Ελλάδα άλλωστε συμβάλλει ήδη στην ειρήνη και στην ασφάλεια στη Λιβύη με μια σημαντική συνεισφορά στην επιχείρηση "Ειρήνη", στην οποία μετέχει και η Γερμανία με μια σύγχρονη μονάδα τη φρεγάτα "Hamburg". Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα «θα ήθελε να συμμετάσχει και στη συνέχιση της Διαδικασίας του Βερολίνου και ζήτησε προς αυτό τη θερμή συνηγορία του».
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr