Ελληνικά αντίμετρα στο τουρκικό παραλήρημα - Η κρίσιμη 10η Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, που εκτιμάται πως σύντομα θα τελεσφορήσουν, αφορούν κατά κύριο λόγο στην απόκτηση έως και 18 καινούριων ή μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκάφων, τύπου Rafale🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το δόγμα «ψυχραιμία - ετοιμότητα - αποφασιστικότητα» εξακολουθεί να διαπνέει τη διάθεση και ως εκ τούτου την αντίδραση της Αθήνας στις πολεμοχαρείς κραυγές της τουρκικής ηγεσίας, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία 24ωρα. Κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών συνόρων από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, την ώρα, που το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Παρίσι - οι προσεγγίσεις των δύο πρωτευουσών συμπίπτουν στην αναγκαιότητα ανάσχεσης του τουρκικού επεκτατισμού - και φέρονται έτοιμοι να ενεργοποιήσουν ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το πρώτο ύστερα από το μακρινό 2005.
Μάλιστα, καθοριστικές λεπτομέρειες της κυοφορούμενης στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδος - Γαλλίας τέθηκαν επί τάπητος στην τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Γαλλίδα ομόλογο του, Φλοράνς Παρλί. Αρμόδιες πηγές σχολίαζαν αργότερα την Τετάρτη πως η νέα επικοινωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Αμύνης – έχουν κατά πληροφορίες προηγηθεί τουλάχιστον άλλες δύο τις προηγούμενες εβδομάδες, που δεν δημοσιοποιήθηκαν – θεωρείται ακόμη ένα βήμα προς την ολοκλήρωση μιας πολύ σημαντικής αμυντικής συμφωνίας, που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει σε κρίσιμους τομείς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, που εκτιμάται πως σύντομα θα τελεσφορήσουν, αφορούν κατά κύριο λόγο στην απόκτηση έως και 18 καινούριων ή μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκάφων, τύπου Rafale. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η 10η Σεπτεμβρίου εξελίσσεται εκτός συγκλονιστικού απροοπτού σε μία κομβική ημερομηνία, καθώς ανήμερα της σύγκλησης της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Κορσική, φιλοδοξείται να υπάρχει τουλάχιστον μία πρώτη συμφωνία για την προώθηση της εν λόγω στρατηγικής συμφωνίας.
Θα πρέπει, πάντως, να είναι σαφές ότι μία από τις βασικότερες πτυχές της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι και ο χρόνος παράδοσης του στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς στην κυβέρνηση επιθυμούν αυτός να είναι ο συντομότερος δυνατός. Μένει, εξάλλου, να αποσαφηνιστεί κατά πόσον ο προωθούμενος ελληνογαλλικός κοινός βηματισμός θα επεκταθεί και στο ενδεχόμενο αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η τελευταία δεχθεί επίθεση.
Σε κάθε περίπτωση, μέρος της αύξησης του προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, τη συντήρηση των γαλλικών μαχητικών Μιράζ και την άμεση απόκτηση των τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια κλάσης 214. Την ώρα που η πιθανότητα απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό φρεγατών, τύπου Belharra, μοιάζει για διάφορους λόγους να απομακρύνεται προς το παρόν, στο Πεντάγωνο διερευνούν την πιθανότητα αγοράς φρεγατών από την γερμανική, την ολλανδική και την αμερικάνικη αγορά.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την παρελκυστική πολιτική της Άγκυρας και να πλειοδοτήσουν στο υπέρ – εθνικιστικό παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διαμηνύουν πως η Τουρκία έχει δύο δρόμους: είτε θα λογικευτεί και θα προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση με συνέχεια και συνέπεια διαμορφώνοντας εκείνες τις συνθήκες, που θα επιτρέψουν σε εύλογο χρονικό διάστημα την επανέναρξη του οριοθετημένου ελληνο – τουρκικού διαλόγου, είτε θα αντιμετωπίσει το φάσμα οδυνηρών κυρώσεων κατά της Οικονομίας της, του τραπεζικού της συστήματος καθώς και της βιομηχανίας της και δη της αμυντικής.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν με νόημα σε κάθε περίπτωση πως η προοπτική κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την πλευρά της ΕΕ κατά την ειδική σύνοδο στις 24 και 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες δεν είναι πλέον μία θεωρητική συζήτηση αλλά μία ζοφερή προοπτική για την ετοιμόρροπη τουρκική Οικονομία. Μάλιστα, η καθυστερημένη διάψευση της Άγκυρας του δημοσιεύματος της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας « Die Welt» ότι ο Ερντογάν είχε παραγγείλει στους στρατηγούς του την πρόκληση θερμού επεισοδίου είτε μέσω της βύθισης ελληνικού σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού, είτε μέσω της κατάρριψης μαχητικού αεροσκάφους αναδεικνύει την αμηχανία της Άγκυρας, καθώς εντυπώνεται στην διεθνή κοινή γνώμη ποιος είναι ο ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου ενισχύει τα ελληνικά ερείσματα και στις δυο όχθες του Ατλαντικού.
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr