Ένοπλες δυνάμεις: Yπέρ και κατά της συμφωνίας - Πώς ενισχύεται στρατιωτικά η Ελλάδα
Τρεις ειδικοί αναλύουν στο ethnos.gr την επικείμενη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και εξετάζουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Υψίστης σημασίας χαρακτηρίζουν την επικείμενη αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία θα προβλέπει και ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που η μία ή η άλλη χώρα κληθεί να αντιμετωπίσει απειλή, μιλώντας στο ethnos.gr o αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Παστουσέας, ο αντιπτέραρχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης και ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης. Και οι τρεις εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι ό,τι καλύτερο απέναντι στον Ερντογάν, δεδομένου ότι το μόνο που δείχνει ότι φοβάται ο Τούρκος Πρόεδρος είναι η εμπλοκή της Γαλλίας και οι οικονομικές κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.
Η σύνδεση της γαλλικής πολεμικής μηχανής με την ελληνική θα δημιουργήσουν μια δύναμη που θα εξισορροπεί την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας εκτιμούν οι Έλληνες επιτελάρχες ε.α. Αν και χαρακτηρίζουν αξιόμαχες τις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της αεροπορίας και του στρατού ξηράς, εντούτοις, και οι τρεις ξεχωρίζουν την προμήθεια φρεγατών Belh@rra, την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Rafale, την αναβάθμιση των πυραυλικών συστημάτων Μ270 (MLRS) και την αγορά μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 τα οποία και θα αντικαταστήσουν τα Χιούι και τα Σινούκ.
Φρεγάτες τύπου Belh@rra: Tα συν και τα πλην
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια φρεγατών τύπου Belh@rra ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Παστουσέας, Επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΝ εκτιμά ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό οπλικό σύστημα και μια γενιά πιο σύγχρονη από τις φρεγάτες που «κυκλοφορούν» σήμερα. Ωστόσο, το μειονέκτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η πρώτη παραλαβή θα γίνει μετά το 2025 και η δεύτερη μετά το 2028, δεδομένου ότι οι φρεγάτες θα παραδίδονται εναλλάξ στο γαλλικό και ελληνικό πολεμικό ναυτικό. «Θα τις πάρουμε μετά 7 χρόνια που σημαίνει ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την Τουρκία θα έχει λήξει» δήλωσε στο ethnos.gr ο Επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΝ. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Belh@rra μπορεί να φέρει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής με τα βλήματα stealth 30 τα οποία να έχουν πάνω από 120 χλμ. εμβέλεια με ισχυρά ραντάρ.
«Είναι αυτό που θέλαμε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Θα έχουμε ισχυρή αεράμυνα περιοχής, όχι σημείου όπως είναι τώρα οι φρεγάτες. Οι φρεγάτες έχουν δυνατότητες αεράμυνας και αντιαεροπορικά βλήματα αλλά δεν θα μπορούν να καλύπτουν και άλλα πλοία τα οποία ενδεχομένως να δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δεν έχουν τόσο υψηλή αεράμυνα όπως είναι οι πυραυλάκατοι. Για αυτό θέλαμε δύο πλοία τα οποία είχαν ισχυρή αεράμυνα για να καλύπτουν επιχειρήσεις στην ανατολική μεσόγειο» εξηγεί ο αντιναύαρχος ε.α.. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να φέρουν και τα βλήματα Scalp Naval τα οποία μπορούν να πλήξουν στόχους ξηράς σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων αλλά και να είναι συνεχώς συνδεδεμένα με κάποιο κέντρο ξηράς.
Η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ
Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (πρόκειται για τις «Υδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς», πλοία ηλικίας 22-28 ετών, γερμανικής κατασκευής) ο αντιναύαρχος ε.α. εκτιμά ότι ναι μεν είναι καλές οι αναβαθμίσεις αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για πολεμικά πλοία σχεδόν 30 ετών. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των πλοίων σε συγκεκριμένους τομείς. Δεν αφορά τα όπλα, αλλά συντήρηση υφιστάμενων συστημάτων και αντικατάσταση αριθμού ηλεκτρονικών και συστημάτων πλατφόρμας με νέα σύγχρονης τεχνολογίας. Με την αναβάθμιση, τα πλοία, όπως έχουν επισημάνει οι επιτελείς του ΠΝ, θα είναι αξιόμαχα αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους ζωή για τουλάχιστον 25 χρόνια.
Ενδιάμεση λύση οι φρεγάτες τύπου FREMM
«Για αυτό είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί άμεσα ένα πρόγραμμα ναυπηγήσεως γιατί ο στόλος μας είναι 30-40 ετών» Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο ε.α. η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να κινηθεί από το 2008-2009 όταν η Τουρκία προμηθεύονταν ερευνητικά γεωτρύπανα ή τουλάχιστον από το 2016 που έγινε το πραξικόπημα. Σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες τύπου FREMM εξηγεί ότι είναι μια κατασκευή προηγούμενης γενιάς ενώ εξαιτίας του μεγάλου όγκου που διαθέτουν θα πρέπει η ελληνική πλευρά να δημιουργήσει εγκαταστάσεις για να μπορούν αν ελλιμενίζονται. Πρόκειται για μια ενδιάμεση λύση μέχρι η χώρα να προμηθευθεί τις Belh@rra.
Δεν είναι η Ελλάδα ο εχθρός αλλά η Δύση
Ο προϋπολογισμός στο πολεμικό ναυτικό έχει συρρικνωθεί στα 84.5 εκατ. ευρώ το 2020 (με το 60% από αυτό να αφορά μισθοδοσία) από τα 290 εκατ. ευρώ που ήταν προ κρίσης. Παρόλα αυτά ο στόλος ανταποκρίθηκε με επιτυχία μέσα στο καλοκαίρι. Ο αντιναύαρχος ε.α. εκτιμά ότι τα 6 υποβρύχια που διαθέτει το ναυτικό δίνουν υπεροπλία στην ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πολύ μεγάλα βάθη.
«Υπάρχει ισορροπία δυνάμεων και αν είναι τολμηρό να το πούμε ότι εάν ερχόμασταν σε σύγκρουση, ίσως μας συνέφερε να ερχόμασταν τώρα παρά μετά από 2 χρόνια όταν οι Τούρκοι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα αντίστοιχα υποβρύχια ή θα έχουν το αεροπλανοφόρο Anadolou. Ο κύριος αντίπαλός τους δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Δύση. Ίσως η Ελλάδα είναι το ανάχωμα».
Αντιπτέραχος: Εξοπλιστικά εδώ και τώρα γιατί η απειλή δεν περιμένει
Αν και η ελληνική πλευρά υπερέχει έναντι των γειτόνων όπως παραδέχτηκε ο Τούρκος πτέραρχος εντούτοις ο αντιπτέραχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης εκτιμά ότι είναι αναγκαίο να εξοπλιστεί άμεσα η χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή. Σε πρώτη φάση, όπως είπε, είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα επειδή είναι πολλών ετών και στη συνέχεια να ξεκινήσει η προμήθεια έξυπνων όπλων και φτηνών συστημάτων τα οποία όμως θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν καίριο πλήγμα στον Ερντογάν.
«Οτιδήποτε και να πάρουμε που το χρειαζόμαστε, πρέπει να το προμηθευτούμε τώρα γιατί η απειλή δεν περιμένει». Όπως εξήγησε ο αντιπτέραρχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης η πολεμική αεροπορία διαθέτει επιχειρησιακές δυνατότητες και οπλικά συστήματα που δεν τα έχει η Τουρκία. «Έχουμε Mirage που δεν διαθέτει η Τουρκία και τα οποία φέρουν βλήματα στρατηγικής σημασίας τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν από μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ακρίβεια»
Στρατηγικής σημασίας η προμήθεια Rafale
Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο τα Rafale τα οποία σχεδιάζει να προμηθευτεί η ελληνική πλευρά είναι 4ης γενιάς πολεμικά αεροσκάφη τα οποία θα δώσουν το πλεονέκτημα και την συντριπτική υπεροχή για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Αγγίζουν την 5η γενιά με τεράστιες δυνατότητες, υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας με ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης που έχει τεράστιες δυνατότητες να παρακολουθεί και να εγκλωβίζει πάνω από 8 στόχους. Τα Rafale σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο ε.α. Κώστα Ιατρίδη μπορούν να φέρουν και το στρατηγικής σημασίας αέρος-αέρος το οποίο μπορεί να χτυπήσει στόχο σε απόσταση πάνω από 100 χλμ.
Σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επένδυσε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα αμυντικά της συστήματα βάζοντας ως στόχο το 2024 το 70% των οπλικών συστημάτων της να προέρχεται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία εμείς την απαξιώσαμε παρατήρησε ο αντιπτέραρχος. «Έπρεπε ήδη να είχαμε δημιουργήσει το ταμείο Εθνικής Άμυνας που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και στο οποίο θα μπορούσαν να συνδράμουν επιχειρηματίες, η ομογένεια και ο ελληνικός λαός. Αλώστε μην ξεχνάμε ότι είμαστε εγγυήτρια δύναμη σε ότι αφορά την Κύπρο. Και η Κύπρος έχει ένα ταμείο αμυντική θωράκισης. Και θα μπορούσαμε σε συγχρονισμό τα δύο ταμεία και με την επαναφορά του ενιαίου αμυντικού δόγματος να βρεθούν χρήματα και να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».
Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αναβάθμιση των πυραυλικών συστημάτων MLRS και τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90
Σε ό,τι αφορά τον Στρατό Ξηράς σε αντιαρματικό δυναμικό η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ ζητούμενο αποτελεί η υποστελέχωση του συγκεκριμένου «όπλου» το οποίο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α. Λάμπρο Τζούμη. Το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει αφορά δύο οπλικά συστήματα. Το πρώτο είναι η αναβάθμιση των πυραυλικών συστημάτων Μ270 (MLRS) και το άλλο τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90. Τα MLRS είναι ένα οπλικό σύστημα το οποίο εντάσσεται στο πυροβολικό είναι ικανό να εκπέμπει πού μεγάλο όγκο πυρών με έμμεση βολή σε ελάχιστο χρόνο σε κρίσιμους στόχους και να καλύπτει εκτεταμένες περιοχές.
Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α. Λάμπρο Τζούμη η αναβάθμιση δίνει στον τακτικό διοικητή τη δυνατότητα επέμβασης στον αγώνα με συγκέντρωση μεγάλου όγκου πυρός σε βάθος και σε ελάχιστο χρόνο. Απαιτείται στις ανάγκες τις επιχειρησιακές για το πυροβολικό και έχει ένα βεληνεκές το οποίο αγγίζει τα 32 χλμ. «Συνεπώς είναι ένα οπλικό σύστημα απαραίτητο και η αναβάθμισή του απαιτείται».
Αποκτήθηκαν αλλά δεν… πετούν
Απαραίτητα χαρακτηρίζει και τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 δεδομένου ότι η μεταφορά γίνεται μέχρι τώρα με τα Χιούι τα οποία είναι από τον πόλεμο του Βιετνάμ και τα Σινούκ που έχουν χαμηλές διαθεσιμότητες. Όπως εξήγησε ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης έχουμε ένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την άμυνα της χώρας και αυτό έχει να κάνει με την ύπαρξη των νησιών τα οποία δημιουργούν μια γραμμή άμυνας. Από την άλλη τα νησιά έχουν το μειονέκτημα ότι χρειάζονται πολύ μεγάλη διασπορά δυνάμεων και όταν ξεκινάει ο αγώνας λόγω των ταχέων εξελισσόμενων καταστάσεων χρειάζεται πολύ γρήγορη μεταφορά δυνάμεων από το εσωτερικό. Συνεπώς χρειάζεσαι τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 20 άτομα το καθένα. Ερωτηματικό, ωστόσο αποτελεί αν η νέα παρτίδα των ελικοπτέρων αφορά την ήδη υπάρχουσα συμφωνία από την εποχή Παπαντωνίου όταν και είχαν πρωτο-παραγγελθεί ή μιλάμε για κάτι το καινούργιο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2003 επρόκειτο να προμηθευτούμε 16 μεταφορικά ελικόπτερα και άλλα 4 τα οποία θα έχουν ρόλο ασθενοφόρου. Ωστόσο, δεν είχε προβλεφθεί σύμβαση για την εν συνεχεία υποστήριξη των οπλικών συστημάτων με αποτέλεσμα αν και μέχρι το 2019 παρελήφθησαν συνολικά 13 ελικόπτερα αρκετά από αυτά είναι καθηλωμένα και δεν μπορούν να πετάξουν καθώς δεν μπορούν να περάσουν κάποιες επιθεωρήσεις λόγω μη διαθεσιμότητας σε ανταλλακτικά.
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr