Ιμπραχίμ Καλίν: Το κλίμα είναι κατάλληλο για διάλογο με την Ελλάδα
Ο Καλίν αναφέρθηκε και στο tweet του Εμανουέλ Μακρόν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Για κατάλληλο κλίμα για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το κλίμα έχει καταστεί πλέον αρκετά κατάλληλο για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων. Οι διαβουλεύσεις μας για αυτό το θέμα συνεχίζονται, οι διερευνητικές συνομιλίες ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά σύντομα».
Ο Καλίν αναφέρθηκε επίσης στο tweet του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στα τουρκικά για την ανατολική Μεσόγειο. «Είναι ένα ωραίο βήμα ο κύριος Μακρόν να δημοσιεύει μήνυμα στα τουρκικά. Αλλά το νόημα είναι πιο σημαντικό από τα λόγια. Θα πρέπει να δούμε τί υποδηλώνεται και σε ποιο στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται. Κατά τη γνώμη μου ο κύριος Μακρόν δεν διαβάζει σωστά την παγκόσμια πολιτική», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
Πολλά τα… θέματα του διαλόγου με Ελλάδα
Επομένως, «παράλληλα με τη συνέχιση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι ενεργειακές δραστηριότητες μπορούν να συνεχιστούν. Αν διεξάγονται στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης και με διαφάνεια, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από αυτό. Γιατί κι αυτό δεν είναι λογικό. Τότε να μιλάμε για χρόνια, γιατί κάποιες φορές αυτές οι συνομιλίες κρατούν χρόνια. Το να μην κάνει κανείς μας πουθενά ούτε έρευνες ούτε γεωτρήσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, κι αυτό δεν είναι λογικό», σημείωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρία, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, πρόσθεσε.
«Ωραίο» βήμα από τον Μακρόν, αλλά τί κρύβεται πίσω από αυτό;
Ο Καλίν αναφέρθηκε επίσης στο tweet του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στα τουρκικά για την ανατολική Μεσόγειο. «Είναι ένα ωραίο βήμα ο κύριος Μακρόν να δημοσιεύει μήνυμα στα τουρκικά. Αλλά το νόημα είναι πιο σημαντικό από τα λόγια. Θα πρέπει να δούμε τί υποδηλώνεται και σε ποιο στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται. Κατά τη γνώμη μου ο κύριος Μακρόν δεν διαβάζει σωστά την παγκόσμια πολιτική», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ ο Ιμπραχίμ Καλίν ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα και θα είναι μάταιες.
«Οι κυρώσεις, οι εκβιασμοί και η απειλητική γλώσσα εναντίον της Τουρκίας δεν θα έχει ποτέ αποτέλεσμα. Αυτό πλέον πρέπει να το δουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Εκείνοι που νομίζουν πως θα τρομάξουν την Τουρκία με μια σειρά απειλών ή κυρώσεων και που νομίζουν ότι θα εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά της ματαιοπονούν».
Τρία τα θέματα στη σύνοδο της 24ης Σεπτέμβρη
O Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι στη σύνοδο της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθούν 3 ζητήματα που αφορούν την Τουρκία: η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η επικαιροποίηση της συμφωνίας για μεταναστευτικό και η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
«Αν και σε αυτά τα 3 ζητήματα γίνουν βήματα και ταυτόχρονα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο θα δημιουργηθεί ξανά ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκτιμούμε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη σύνοδο. Μας έχουν πει ότι θα τεθούν στην ατζέντα. Μπορεί να υπάρξει μια καλή ευκαιρία με την γερμανική προεδρία σε αυτά τα θέματα. Η καγκελάριος κάνει προσπάθεια γι’ αυτό», ανέφερε.
Μπορούν να μιλήσουν για τις «διαφιλονικούμενες» περιοχές
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επίσης συνομιλίες για τις θαλάσσιες «διαφιλονικούμενες» περιοχές και να συμφωνήσουν σε ένα μοντέλο για τον διαμοιρασμό των πηγών ενέργειας που θα βρεθούν.
«Όταν βρούμε κάτι στη δική μας περιοχή, εύκολα μπορούμε να το μοιραστούμε με την Ελληνοκυπριακή πλευρά, και αν βρεθεί κάτι στην Ελληνοκυπιρακή πλευρά να μπορεί επίσης να το μοιραστεί με την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Έτσι μπορούμε να μετατρέψουμε την Κύπρο και ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο σε μια θάλασσα ειρήνης», δήλωσε, αλλά στη συνέχεια κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Ελληνοκυπριακή πλευρά για «άρνηση» και για «παιδιάστικη συμπεριφορά».
«Αλλά δυστυχώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν πάντοτε η πλευρά που έφευγε από τις διαπραγματεύσεις και αυτό πλέον πρέπει να το δει η Ευρώπη. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται τις διαπραγματεύσεις και λέει ‘εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε’. Δεν καταθέτει μια εποικοδομητική εναλλακτική για κοινές έρευνες ή παρόμοιες δραστηριότητες. Λαμβάνοντας στήριξη από άλλες χώρες της ΕΕ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία. Αυτές είναι παιδιάστικες συμπεριφορές, είναι μάταιες προσπάθειες. Με αυτά δεν μπορούν ούτε την Τουρκία να τρομάξουν, ούτε να την κάνουν να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά της, ούτε να μειώσει την αποφασιστικότητά της στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπριακή», ανέφερε.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr