Τρυπάνι στέλνουν οι Τούρκοι στην Μεσόγειο
Αν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου µίλησε αορίστως για περιοχή εντός της «τουρκικής ΑΟΖ», είναι σαφές ότι η Αγκυρα συνεχίζει να επιβουλεύεται την κυπριακή ΑΟΖ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με επισκέψεις στα Κατεχόµενα και νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιµάζεται να υποδεχθεί η τουρκική ηγεσία τη χρονιά που έρχεται, όπως προαναγγέλλει σε ύφος εµφατικό ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας προχθές σε δηµοσιογράφους στην Αγκυρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας έκανε µια συνολική αποτίµηση όσων προηγήθηκαν το 2018 στο µέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να παραλείψει να στείλει και µια σειρά από µηνύµατα αναφορικά µε όσα θα πρέπει να περιµένουµε από την Αγκυρα το 2019.
Προετοιµάζοντας το έδαφος για όσα έπονται, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επόµενη τουρκική γεώτρηση πρόκειται να λάβει χώρα όχι στη Μαύρη Θάλασσα -όπως ήταν αρχικά προγραµµατισµένο- αλλά στη Μεσόγειο. Συνεχίζοντας, µάλιστα, διευκρίνισε ότι το σηµείο της επερχόµενης νέας τουρκικής γεώτρησης θα βρίσκεται εντός των ορίων της «τουρκικής ΑΟΖ, τα όρια της οποίας η Αγκυρα έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ», και όχι στις περιοχές που έχουν παρανόµως παραχωρήσει για έρευνες οι Τουρκοκύπριοι στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO.
Κυπριακά οικόπεδα
Αξίζει να σηµειωθεί, ωστόσο, ότι η µονοµερώς και αυθαιρέτως καλούµενη «τουρκική ΑΟΖ» ή «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως την εννοεί η Αγκυρα, επικαλύπτει µέρη των οικοπέδων 1, 4, 5, 6 και 7 της διεθνώς αναγνωρισµένης κυπριακής ΑΟΖ. Από τα εν λόγω τεµάχια, µάλιστα, τα 1, 4, 5 και 7 ακόµη δεν έχουν αδειοδοτηθεί σε ξένους ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνες. ∆εδοµένων των παραπάνω, οι Τούρκοι θα µπορούσαν, εάν θέλουν να ανεβάσουν τον πήχη των προκλήσεων, να επιχειρήσουν να «τρυπήσουν» µακριά από τις δικές τους ακτές, ακόµη και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η Αγκυρα ακόµη δεν έχει πρακτικά τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας τέτοιου τύπου γεωτρήσεις σε βαθιά νερά.
Κρίνοντας πάντως από τις µέχρι τώρα γεωτρητικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς, το καθεστώς Ερντογάν έχει προσώρας όντως επιλέξει να παραµείνει κοντά στις ακτές του, κινούµενο στα ανοιχτά της Αττάλειας από τη µία (µε το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih») και της Μερσίνας από την άλλη (µε την πλατφόρµα «Rowan Norway»).
Στις αρχές του 2019, ωστόσο, η Αγκυρα αναµένεται να παραλάβει και ένα νέο πλωτό γεωτρύπανο, το οποίο αναµένεται µάλιστα να βγάλει άµεσα στη Μεσόγειο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά προχθές ο Τσαβούσογλου.
Οι τουρκικές διαθέσεις αναµένεται να φανούν στην πράξη κατά την επικείµενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόµενα
Από τη θεωρία στην πράξη, βέβαια, υπάρχει µεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί. Υπενθυµίζεται, άλλωστε, ότι και το «Fatih» (πρώην «Deep Sea Metro 2») άργησε πολύ να «πιάσει δουλειά» υπό το βάρος πληθώρας προβληµάτων (τεχνικών, ελλείψεων σε εξειδικευµένο προσωπικό κ.ά.), ενώ και όταν «έπιασε δουλειά» ήταν... στα ρηχά.
Επίσκεψη Τσίπρα
Οι τουρκικές διαθέσεις αναµένεται να φανούν στην πράξη και κατά την επικείµενη επίσκεψη του Τσαβούσογλου στα Κατεχόµενα, ενώ µέσα στο 2019 θα έπρεπε «κανονικά» να αναµένονται το νέο Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη (το προηγούµενο είχε γίνει στη Σµύρνη) καθώς και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Ο Τσαβούσογλου εµφανίζεται πάντως από την πλευρά του να υποστηρίζει ότι η Αγκυρα «προσπαθεί να επαναφέρει σε θετική πορεία τις σχέσεις της µε την Ελλάδα», παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόµη εκδώσει πίσω στην Τουρκία τους «οκτώ» για τους οποίους πιέζει το καθεστώς Ερντογάν.
Κατά τα λοιπά, πάντως, οι προτεραιότητες για την Τουρκία προσανατολίζονται αυτήν την περίοδο στο µέτωπο της Βόρειας Συρίας, µε τον Τσαβούσογλου να διακηρύττει ότι τουρκικές στρατιωτικές δυνάµεις πρόκειται να κινηθούν «το συντοµότερο δυνατόν» ανατολικά του ποταµού Ευφράτη ενάντια στις δυνάµεις των Κούρδων, προκειµένου να µην προλάβει να εκµεταλλευτεί κανένας άλλος (ο Ασαντ, το Ισραήλ) το «κενό ασφαλείας» που πρόκειται να αφήσει πίσω της η επερχόµενη αποχώρηση των 2.000 Αµερικανών κοµάντος, µια αποχώρηση που µένει να φανεί όµως εάν, πότε και µε ποιο ρυθµό θα περάσει από τη θεωρία στην πράξη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναµένεται να µεταβεί στη Μόσχα στις 29 ∆εκεµβρίου συνοδευόµενος από τον υπουργό Aµυνας Χ. Ακάρ, µε κεντρικό θέµα στην ατζέντα του τις εξελίξεις στη Συρία. Παράλληλα, αµερικανική αντιπροσωπεία, υπό τον σύµβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζ. Μπόλτον, αναµένεται να επισκεφθεί την Τουρκία µέσα στις επόµενες ηµέρες.
Όπλα στη Λιβύη
Τις τελευταίες επτά ηµέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε σε Μάλτα, Τυνησία και Λιβύη, διευρύνοντας έτσι την τουρκική επιρροή… νοτίως της Κρήτης. Η επίσκεψή του στη Λιβύη έµελλε, ωστόσο, να του βγει «ξινή», καθώς σκιάστηκε από µια ύποπτη είδηση-αποκάλυψη για δύο φορτία µε συνολικά χιλιάδες… τουρκικά όπλα και πυροµαχικά που «πιάστηκαν» πρόσφατα σε λιβυκό λιµάνι κοντά στην Τρίπολη.Η τουρκική κυβέρνηση νίπτει τα χείρας της ως προς το συγκεκριµένο περιστατικό, δηλώνοντας άγνοια και διατάζοντας έρευνες. Πολιτικοί παράγοντες, ωστόσο, σε Λιβύη και Αλγερία κατηγορούν ανοιχτά την Αγκυρα ότι επιδιώκει να ενισχυθεί υπογείως εντός της Λιβύης, στηρίζοντας Αδελφούς Μουσουλµάνους και λοιπούς εξτρεµιστές, µε απώτερο στόχο την εξασφάλιση στρατιωτικών ερεισµάτων µέσω της δηµιουργίας άτυπων προκεχωρηµένων φυλακίων.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr