rescEU: Η Ελλάδα μία από τις χώρες υποδοχής του ιατρικού αποθεματικού της Ε.Ε
Πώς λειτουργεί το ιατρικό αποθεματικό rescEU🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σήμερα, η Ελλάδα, η Δανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία προστίθενται στη Γερμανία και τη Ρουμανία ως κράτη υποδοχής του αποθεματικού ιατρικού εξοπλισμού rescEU. Με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνολικά έξι κράτη μέλη της Ε.Ε δημιουργούν πλέον κοινά αποθέματα προστατευτικού και άλλου απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού ζωτικής σημασίας που μπορεί να διανεμηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη σε περιόδους υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα όταν τα εθνικά συστήματα υγείας κατακλύζονται από ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Το στρατηγικό ιατρικό αποθεματικό είναι μία από τις συνιστώσες του ευρύτερου αποθεματικού rescEU, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εναέρια μέσα πυρόσβεσης και ικανότητες ιατρικής εκκένωσης. Το αποθεματικό rescEU είναι το επίπεδο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης που χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση και μπορεί να ενεργοποιηθεί για κάθε είδους φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους.
«Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, επιβάλλεται να δημιουργήσουμε αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού κρίσιμης σημασίας. Με την αύξηση του αριθμού των κρατών υποδοχής, διευρύνεται η εμβέλεια του rescEU. Αν εργαστούμε μαζί, θα είμαστε πολύ πιο ισχυροί στην καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων. Τα ιατρικά αποθέματα υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν μάσκες FFP2 και FFP3, προστατευτικές στολές και γάντια, καθώς και αναπνευστήρες.
Πώς λειτουργεί το ιατρικό αποθεματικό rescEU
Το αποθεματικό rescEU μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα είδη ιατρικού εξοπλισμού, όπως προστατευτικές μάσκες και ιατρικούς αναπνευστήρες που χρησιμοποιούνται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, και ανατροφοδοτείται συνεχώς. Το αποθεματικό φιλοξενείται σε διάφορα κράτη μέλη που είναι υπεύθυνα για την προμήθεια του εξοπλισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί το 100 % του εξοπλισμού, καθώς και την αποθήκευση και μεταφορά του.
Στη συνέχεια, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών διαχειρίζεται τη διανομή του εξοπλισμού ώστε να διασφαλίζεται ότι κατευθύνεται όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, με βάση τις ανάγκες που εκφράζουν οι χώρες που ζητούν βοήθεια από την ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης.
Στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης συμμετέχουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε, το Ηνωμένο Βασίλειο (κατά τη μεταβατική περίοδο), η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr