Φαχρετίν Αλτούν: Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι διμερές πρόβλημα
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας επεσήμανε ότι «παρά τις προσπάθειες αναγωγής του ζητήματος της ανατολικής Μεσογείου σε διμερή διαφωνία, αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Τουρκία και Ελλάδα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το θέμα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι διμερές με την Ελλάδα αλλά διεθνές, υποστήριξε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Διεθνής Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο».
Στη συζήτηση που στόχο είχε την προώθηση της νέας πρότασης του Τούρκου προέδρου για μία περιφερειακή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο με τη συμμετοχή και των Τ/Κ, προβλήθηκε το όραμα της Τουρκίας την επιρροή της στο παγκόσμιο σύστημα.
Στην εναρκτήρια ομιλία, ο Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε ότι «παρά τις προσπάθειες αναγωγής του ζητήματος της ανατολικής Μεσογείου σε διμερή διαφωνία, αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Τουρκία και Ελλάδα». Πρόσθεσε δε ότι «ναι, αυτή η διαφωνία είναι κυρίως μεταξύ των δύο χωρών. Κάθε λύση και κάθε πιθανή σύγκρουση πρέπει να περιλαμβάνει και τις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, το να ενταθούν ή να επιλυθούν οι εντάσεις είναι απόφαση της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για μια διμερή διαφωνία. Το γεγονός ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά αυτήν την περιοχή είναι η πιο σαφής ένδειξη αυτού».
Όποιος νικήσει θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η δεύτερη φάση του ζητήματος είναι η περιφερειακή. «Υπάρχουν περιφερειακοί παράγοντες και στις δύο πλευρές. Οι αποφάσεις τους περιπλέκουν την πολιτική της Τουρκίας και της Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει η πεποίθηση ότι ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχουν δύο ανταγωνιστές σε ολόκληρη την περιοχή. Αφενός, χώρες όπως η Τουρκία λένε ότι απαιτείται δημοκρατία και διπλωματία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν προφανώς παράγοντες που προκαλούν ζημία, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής δικτατορίας και της βίας. Το ποια πλευρά θα κερδίσει θα καθορίσει το μέλλον τόσο της περιοχής όσο και της παγκόσμιας τάξης».
Δώσαμε ευκαιρία στο διάλογο
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της έναρξης διαλόγου με την Ελλάδα, ο Φαχρετίν Αλτούν ευχαρίστησε τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ καθώς και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ για τη συμβολή τους.
«Είμαστε ικανοποιημένοι, που δόθηκε η ευκαιρία για έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα, διότι η διπλωματία είναι πάντα ο σωστός δρόμος. Το βήμα, που έχει γίνει, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό λέγαμε πάντα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».
Ο Αλτούν ανέφερε πως «πρέπει να μειώσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα και μαζί να διατηρήσουμε τη δυναμική για μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Για να ενισχύσουμε αυτήν τη δυναμική, το επόμενο βήμα μας θα πρέπει να είναι η πραγματοποίηση μιας περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή των Τ/Κ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προκύψουν λύσεις αμοιβαίας ωφέλειας και προκειμένου οι πόροι της περιοχής να συμβάλουν στην ειρήνη».
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr