Κώστας Παπαδάκης: Δικαίωση της Χρυσής Αυγής σημαίνει αναβίωση των ταγμάτων εφόδου
Ο Κώστας Παπαδάκης συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων μιλά στο ethnos.gr. για το διακύβευμα της δικαστικής απόφασης της Χρυσής Αυγής στις 7/10🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Αναβίωση των ταγμάτων εφόδου με τη βούλα της νομιμότητας, πλήρη αποκατάσταση της Χρυσής Αυγής και αίσθηση ασυλίας, θα σηματοδοτήσει μία πιθανή αθώωσή της στις 7 Οκτωβρίου, δημιουργώντας ένα τρομερό κίνδυνο για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, εκτιμά ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, λίγα μόλις 24ωρα πριν την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.
Για περισσότερο από 5,5 χρόνια ο Κώστας Παπαδάκης έζησε μια από τις πιο ιστορικές δίκες της μεταπολίτευσης από «μέσα», κυκλοφορώντας πρόσφατα την αγόρευσή του σε βιβλίο με τίτλο «Το 'άλλο άκρο' στο εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;» από τις εκδόσεις «Τόπος» το οποίο εξαντλήθηκε προτού καν βγει στα βιβλιοπωλεία και κυκλοφορεί στη δεύτερη πλέον έκδοσή του.
«Ήταν μια μεγάλη δίκη που κράτησε 5.5 χρόνια με 453 συνεδριάσεις, ανέδειξε όλες τις πτυχές της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, την ανοχή και την ασυλία που απολάμβανε από όλες τις κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα» δήλωσε στο ethnos.gr ο Κώστας Παπαδάκης. Η απόφαση θα είναι σχεδόν τελεσίδικη καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να κριθεί και σε δεύτερο βαθμό μετά από πρωτοβουλία των Συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής παρά μόνο από τον Εισαγγελέα και εφόσον αυτή δεν είναι ομόφωνη. «Και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια η προσφυγή γίνεται μετά από πολύ καιρό. Όλα αυτά εξετάζονται αλλά το θέμα είναι να μην χρειαστούν….».
Oλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποποινικοποιήσουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, μιλώντας στο ethnos.gr, τονίζει ότι έγιναν προσπάθειες αποποινικοποίησης της δίκης, επιρρίπτοντας ευθύνες διαδοχικές, παράλληλες και διαφορετικές σε όλες τις κυβερνήσεις, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση Σαμαρά καθόταν και τους κοιτούσε για δύο χρόνια και τους άφησε να τραμπουκίζουν, μέχρι που δολοφόνησαν τον Φύσσα. Η ίδια κυβέρνηση επιδίωξε να τροποποιήσει το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα ώστε να εισαγάγει ως υποχρεωτικό στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης, την επιδίωξη οικονομικού οφέλους και να απαλλάξει τη Χρυσή Αυγή από τότε, δεδομένου ότι δεν της αποδίδονταν οικονομικό όφελος, πράγματα το οποίο το χουν σημαία οι συνήγοροί της. Υπήρξε απροθυμία παρέμβασης στην εγκληματική τους δράση και αργότερα ελλιπής δίωξη».
Από το κάδρο των ευθυνών δεν αφήνει απ΄ έξω ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά στην αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα επί ημερών του ο οποίος ρίχνει στα ‘μαλακά’ και τους «διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης» αφού προηγουμένως επιχείρησε να απαλείψει τη «διεύθυνση» ως «επιβαρυντική περίσταση».
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ανέχθηκε την υποβάθμιση της δίκης με την μεταφορά της στον Κορυδαλλό και την απροθυμία αποκλειστικής μεταφοράς στο Εφετείο και καθημερινής διεξαγωγής της, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για πολλά χρόνια». Ευθύνες όμως αποδίδει στο ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι διατήρησε το νομικό καθεστώς απαγόρευσης ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης της δίκης, προκαλώντας περιορισμό της δημοσιότητάς της. Κριτική ασκεί ο Κώστας Παπαδάκης και στην Εισαγγελέα της δίκης, χαρακτηρίζοντάς την «ανύπαρκτη καθώς δεν εισέφερε ένα αποδεικτικό στοιχείο, ούτε οργάνωσε ένα ψηφιακό υλικό».
Ωστόσο, παρά τα κυβερνητικά φάλτσα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο τη δίκη και το κύρος της, αυτή δεν απαξιώθηκε γιατί την κράτησαν ψηλά το αντιφασιστικό κίνημα και οι Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής. «Η συγκλονιστική παρουσία κάθε μέρα της Μάγδας Φύσσας και θυμάτων της Χρυσής Αυγής, μέσα και έξω από το δικαστήριο μας έδιναν θάρρος για να ασκούμε τα καθήκοντά μας».
Τι διακυβεύεται στην απόφαση
Το κύριο ζήτημα το οποίο διακυβεύεται στην απόφαση είναι αν θα κριθούν ένοχοι -αν όχι όλοι- έστω κάποιοι από τους κατηγορουμένους για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το αν δηλαδή η Χρυσή Αυγή κρίνεται νομικά ως εγκληματική οργάνωση ή όχι. «Το ερώτημα είναι κατά πόσο και αν αυτά τα αξιόποινα περιστατικά είναι τυχαία, ασύνδετα και μεμονωμένα και άσχετα μεταξύ τους ή έχουν το κοινό στοιχείο ότι αποτελούν εγκληματικές πράξεις οι οποίες έχουν εκδηλωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης. Οπότε οι δράστες θα πρέπει να τιμωρηθούν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι καθοδηγητές της ως διευθυντές της. Μια πιθανή αθώωση θα οδηγήσει σε αναβίωση των ταγμάτων εφόδου με τη βούλα της νομιμότητας, σε πλήρη αποκατάσταση της Χρυσής Αυγής αλλά και σε ένα αίσθημα ασυλίας, δημιουργώντας τρομερό κίνδυνο για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».
Το πολιτικό ξεφούσκωμα της Χρυσής Αυγής επηρέασε και επηρεάστηκε από τη δίκη
Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδάκη το πολιτικό ξεφούσκωμα της Χρυσής Αυγής και επηρέασε και επηρεάστηκε από τη δίκη. «Η δίκη από ένα σημείο και μετά πήρε μια δημοσιότητα η οποία ανέδειξε τα πειστήρια, τα ψηφιακά δεδομένα και δημιούργησε την πεποίθηση σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας για το τι εστί Χρυσή Αυγή και αυτό είχε τα αποτελέσματα της και στις επιδόσεις στις εκλογές. Από κει και πέρα το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έχει πολιτικά απαξιωθεί υπάρχει ο κίνδυνος να επιδράσει αντίθετα και στη δίκη και στην κοινή γνώμη με μια λογική επιείκειας ότι αφού διαλύθηκαν πολιτικά, τι θες την καταδίκη. Δεν είναι όμως έτσι. Όποιος ανεχόταν μια τέτοια σκέψη ήταν σαν να ομολογεί ότι μέσα από τη δίκη επεδίωκε κάποιος την εξόντωση ενός αντιπάλου πολιτικού κόμματος. Δεν επιδιώκουμε αυτό αλλά την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
«Πίσω από το κόμμα Κασιδιάρη κρύβεται η διαδοχή του αρχηγού»
Αναφερόμενος στον Κασιδιάρη και το νέο του κόμμα ο κ. Παπαδάκης εκτιμά ότι αυτό δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή ούτε και έχει ασκήσει κριτική για τις πράξεις της. Αντίθετα μιλάει για λάθη τα οποία δεν προσδιορίζει. «Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται γιατί θέλει να διαδεχθεί τη θέση του αρχηγού και όχι ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση. Εμείς δεν θεωρούμε ότι μια δικαστική απόφαση μπορεί και πρέπει να λύνει τα πολιτικά προβλήματα. Η πολιτική της Χρυσής Αυγής δεν θα εξαλειφθεί μόνο από το αν είναι η δικαστική απόφαση καταδικαστική. Χρειάζεται πάλη στο κοινωνικό επίπεδο διότι η ακροδεξιά πολιτική δεν είχε ως μονοπωλιακή στέγη τη Χρυσή Αυγή».
Το βιβλίο
Αφορμή για την έκδοση του βιβλίου είναι η προσπάθειά του να περάσει στον κόσμο τα επιχειρήματα, τα γεγονότα, το αποδεικτικό υλικό, την νομική και πραγματική επιχειρηματολογία της δίκης τα οποία στο μέλλον ίσως έχουν και μια ιστορική αξία ως ντοκουμέντο. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης πήρε αυτή την πρωτοβουλία εξαιτίας της ελλιπούς δημοσιότητας της δίκης προκειμένου να διαβάσει κάποιος το βιβλίο και να σχηματίσει μια άποψη. Αυτό που θέλει να περάσει στο βιβλίο είναι ο τίτλος του : ‘Το 'άλλο άκρο' στο εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;΄ «Την αγωνία αν η δικαστική εξουσία θα απονείμει επιτέλους δικαιοσύνη ή θα προσθέσει ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα της ατιμωρησίας, της φασιστικής εγκληματικής βίας που χρονολογείται στη χώρα μας από το 1930».
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη» - Νέες καταγγελίες
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr