Σύνοδος Κορυφής: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ, ακολουθεί η Φον ντερ Λάιεν
Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο μενού της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την ειδική Σύνοδος Κορυφής, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να έχει νωρίτερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Εν συνεχεία στις 16:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο μενού της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι αφιερωμένη στις διεθνείς σχέσεις, αλλά οι απειλές οι οποίες πλανώνται επάνω από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο θα βρίσκονται επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν σήμερα συνομιλίες εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην Τουρκία, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Την παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Αγκυρα να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στην διευθέτηση των διαφορών με την Αθήνα και την Λευκωσία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισείοντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων κατά του τουρκικού καθεστώτος.
Ο δρόμος είναι στενός για τους 27: δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις συνομιλίες για την επανάληψη των οποίων δεσμεύθηκαν η Αθήνα και η Αγκυρα, αλλά προτίθενται να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο» σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Υπάρχει ομόφωνη βούληση αποκατάστασης υγιών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν όροι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα», πρόσθεσε. Σε περίπτωση άμβλυνσης της έντασης στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και για το καθεστώς της βίζας.
Οι 27 κρίνουν θετική την απόφαση της Αγκυρας για την αποχώρηση του Oruc Reis. «Ομως δεν έχουμε δει τις ίδιες διαθέσεις απέναντι στην Κύπρο», τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει μόνο στην πρώτη ημέρα της Συνόδου, ενώ την Παρασκευή θα εκπροσωπηθεί από την 'Ανγκελα Μέρκελ.
Πελώνη: «Αναμένουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων»
Με την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στις Βρυξέλλες «αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν». Τόνισε επίσης ότι «το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί απόψε από τους ηγέτες στο δείπνο».
Όπως είπε η κ. Πελώνη «θυμίζω ότι στην πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Μισέλ υπογράμμισε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την υπεράσπιση των νομίμων συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών. Υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία με κατεύθυνση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Περιμένουμε να δούμε στην πράξη πώς θα διασφαλιστεί αυτός ο σεβασμός».
Αναφερόμενη στην επίσκεψη Πομπέο ξεκαθάρισε πως «οι συζητήσεις που έγιναν αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της χώρα μας στα Βαλκάνια και την στρατηγική σημασία της στην ανατολική Μεσόγειο. Αποκαλυπτικό για τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι επέλεξαν ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου, του USS Hershel Williams, στη Σούδα.
Μείζονος σημασίας είναι η ξεκάθαρη στήριξη των ελληνικών θέσεων και το μήνυμα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σε κάθε περίπτωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Ο Αμερικανός υπουργός -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- συμμερίζεται τις θέσεις μας, κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ δεν συμφέρει κανέναν, βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο και θεωρεί πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους μας. Σημαντικά βεβαίως είναι και το γεγονός ότι τα -όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός- η επίσκεψη αυτή ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr