Ελληνικές πηγές: Δύσκολη η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής
Σε κάθε περίπτωση, κείμενο συμπερασμάτων δεν υπάρχει ακόμα και όλες οι πλευρές διαβεβαιώνουν ότι «τις λέξεις θα τις επιλέξουν οι ηγέτες» κατά το δείπνο που έχει προγραμματιστεί για τις 8.30 ώρα Ελλάδας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ξεκίνησε στις 4 ώρα Ελλάδας η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία. «Η συζήτηση για την Τουρκία θα είναι δύσκολη σε αρκετές πτυχές της, δεδομένου ότι στις ευρωτουρκικές σχέσεις υπάρχουν πολλά ζητήματα και έχει προστεθεί και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που αναμένεται να βαρύνει τη συζήτηση στο δείπνο», τόνισε ελληνική πηγή.
«Περιμένουμε την υιοθέτηση του καταλόγου των κυρώσεων, αυτού που έχει ήδη εγκρίνει το συμβούλιο των ΥΠΕΞ. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να δούμε αν υπάρχει τρόπος εφαρμογής των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία είναι ξανά υπότροπη στο μέλλον, αν δηλαδή η αποκλιμάκωση είναι προσχηματική. Εχουμε δει τι είπαν οι ηγέτες μπαίνοντας, γι' αυτό είμαστε επιφυλακτικοί για συζήτηση στο δείπνο», τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, κείμενο συμπερασμάτων δεν υπάρχει ακόμα και όλες οι πλευρές διαβεβαιώνουν ότι «τις λέξεις θα τις επιλέξουν οι ηγέτες» κατά το δείπνο που έχει προγραμματιστεί για τις 8.30 ώρα Ελλάδας.
Νωρίτερα, συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αλλά και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με την Πρόεδρο, η συζήτηση αφορούσε στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και τη Λέσβο, ενώ με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία», τόνισε από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ένα είναι βέβαιο: η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά εξωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο».
«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας , ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».
Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης - Το ανακοίνωσε και επίσημα στους συνεργάτες του
Η κρίση στη Μέση Ανατολή μεταφέρθηκε στην Ευρώπη – Φόβος στην Ε.Ε. ότι ξαναζωντανεύει το φάντασμα του αντισημιτισμού
Eurostat: Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων στην ΕΕ
Euroleague: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ σε ένα ντέρμπι επικών διαστάσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr