Oruc Reis: Πλέει εντός της περιοχής της παράνομης NAVTEX με κλειστό πομπό
Πόλεμος νεύρων για το Oruc Reis - Προκαλούν για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Το Oruc Reis πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το μεσημέρι της Δευτέρας και περίπου στις 17:00 πέρασε το ανατολικό άκρο της παράνομης NAVTEX.
Σημειώνεται ότι το ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε την κίνησή του περίπου στις 11 το πρωί μαζί με τα δύο συνοδευτικά του, δηλαδή τα Αταμάν και Τζέγκινζχαν (ATAMAN & CENGİZHAN) και κινείτο με ταχύτητα 9 κόμβων.
Το Oruc Reis πλέει με ταχύτητα 8,7 κόμβων και μπήκε περίπου στις 17:00 εντός της περιοχής που δεσμεύει η παράνομη τουρκική Navtex. Το Oruc Reis κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια που είναι το όριο της Navtex και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της. Ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.
Η νέα οδηγία που εκδόθηκε από την Αττάλεια αναφέρει πως το σκάφος θα κινηθεί από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες νότια του Καστελλόριζου. Το «Oruc Reis» συνοδεύουν τα πλοία «Ataman» και «Cengiz Han».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, θα έρθει σε Αθήνα και Λευκωσία - αλλά όχι στην Τουρκία -ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος θα συναντηθεί με Αναστασιάδη, Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Δένδια.
Σε κατάσταση συναγερμού για το Oruc Reis
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί εκ νέου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την απόφαση της Άγκυρας να βγάλει ξανά το Oruc Reis προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα η νέα πρόκληση της Τουρκίας έκανε ξανά τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Την ίδια στιγμή τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν εκτενώς τις νέες τουρκικές προκλήσεις.
Πάντως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το Oruc Reis έχει δικαίωμα να επιχειρεί σε περιοχή 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, ακόμη κι αν υπάρχει εκεί ελληνικό νησί. Την ίδια στιγμή ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής χαρακτηρίζει «λυπηρή» τη νέα κίνηση της Τουρκίας.
Τουρκικό ΥΠΕΞ για Oruc Reis: Να σταματήσει η Ελλάδα τις προκλήσεις
της Μαρίας Ζαχαράκη
Απάντηση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σημειώνοντας ότι το Oruc Reis έχει δικαίωμα να επιχειρεί σε περιοχή 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, ακόμη κι αν υπάρχει εκεί ελληνικό νησί.
Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες «που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία μέσω των διερευνητικών επαφών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Το πλοίο Ορούτς Ρέις ξεκίνησε τις ερευνητικές δραστηριότητές του από εκεί που τις σταμάτησε έπειτα από ένα μήνα εργασιών συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 εκτελούνται αποκλειστικά και μόνο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του σήμερα επανέλαβε τις αντιρρήσεις του, προβάλλοντας τους ίδιους αβάσιμους και ασύμβατος με το διεθνές δίκαιο ισχυρισμούς του. Είναι απαράδεκτο να προβάλει ενστάσεις στη χώρα μας, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή επιχειρεί σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το έδαφός της.
Οι αντιρρήσεις αυτές βασίζονται στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό προς την κοινή γνώμη ότι ο χάρτης της Σεβίλλης θεωρείται νομικά ανυπόστατος και για την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο διαθέτει 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας ζώνης, κάτι που δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Αναμένουμε από την Ελλάδα να αποσύρει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της, που αποτυπώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, καθώς είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, να θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές της δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας μέσω των διερευνητικών επαφών».
Μπορέλ: «Λυπηρή» η νέα NAVTEX της Τουρκίας - Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής
της Μαρίας Ψαρά
Την ίδια ώρα «λυπηρή» χαρακτηρίζει τη νέα προκλητική NAVTEX ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. «Η νέα NAVTEX της Τουρκίας είναι λυπηρή (regrettable) γιατί προκαλεί νέες εντάσεις αντί να συμβάλλει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, όπως ζήτησε η Σύνοδος Κορυφής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ, μιλώντας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι «ενημερωθήκαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου για τις εξελίξεις» και επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ethnos.gr και του OPEN tv ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
«Είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκτιμήσει την κατάσταση. Είχαμε πει ότι οι ηγέτες θα ξαναέβλεπαν το θέμα της Τουρκίας το Δεκέμβριο, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματούσε να "παίζει" με τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η περίπτωση, οπότε το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής», είπε.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε τι επιπτώσεις θα έχει η νέα NAVTEX της Τουρκίας στην προσπάθεια για επανέναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν οι προσπάθειες.
«Για τα Βαρώσια, το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη των δύο πλευρών, αυξάνει τις εντάσεις και πρέπει να αναστραφεί», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του τύπου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων Agnès Von der Mühll, εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας για την επιστροφή του Oruç Reis και απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη» σημείωσε η εκπρόσωπος.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr