Τελωνειακή ένωση Ε.Ε. - Τουρκίας: Τι περιλαμβάνει - Την αναστολή της ζήτησε η Ελλάδα
Τι είναι και τι περιλαμβάνει η εν λόγω συμφωνία, την αναστολή της οποίας ζήτησε η Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με φόντο τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο Νίκος Δένδιας, με επιστολή του, ζήτησε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi) να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Τι είναι, όμως, η εν λόγω συμφωνία και τι περιλαμβάνει; Ακολουθούν τα βασικά σημεία.
- Ξεκίνησε να ισχύει από 31/12/1995
- Πρόκειται για την οριστική φάση της τελωνειακής ένωσης, μιας συμφωνίας που «έκλεισε» στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της ΕΕ.
- Η συμφωνία αναφέρει ότι πρόκειται για «ποιοτικό άλμα» στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας από πολιτική και οικονομική άποψη.
- Συμπεριλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και των ποσοτικών περιορισμών και την προστασία πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας.
- Υπάρχει μια μεικτή επιτροπή για λήψη αποφάσεων και διευθέτηση διαφορών.
Η Κομισιόν εκτιμά κάθε χρόνο την πορεία του κάθε κράτους υπό ένταξη. Στην πρόσφατη έκθεση - κόλαφο της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ξεκαθαρίζει ότι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης εξαρτάται από την πρόοδο που θα κάνει η Τουρκία σε διάφορους τομείς.
Η Τουρκία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο και έχει ένα καλό επίπεδο προετοιμασίας για την επίτευξη της ικανότητας για αντιμετώπιση της ανταγωνιστικής πίεσης και των δυνάμεων της αγοράς εντός της Ε.Ε.
Η δαπάνη για την έρευνα και την ανάπτυξη αυξήθηκε, αν και παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση. Οι επενδυτικές υπερβολές και εσφαλμένες κατανομές μειώθηκαν. Πρόοδος σημειώθηκε στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και αύξηση του ανταγωνισμού σε αυτό. Παραμένουν σημαντικά προβλήματα στην εκπαίδευση όσον αφορά την ποιότητα και την πρόσβαση. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.
Το αίτημα για αναστολή ισχύος από την Ελλάδα
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi), ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο της συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Δένδιας τονίζει στην επιστολή του πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. -Τουρκίας. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.
Παρόλο που η Τουρκία παραμένει καλά ενσωματωμένη στην αγορά της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά το εμπόριο όσο και τους επενδυτικούς δεσμούς, το σχετικό μερίδιο της ΕΕ στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας μειώθηκε περαιτέρω εν μέσω αυξανόμενης λίστας αποκλίσεων από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να υποστηριχθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει:
- συνέχιση της αύξησης της εγγραφής στην εκπαίδευση και ενίσχυση της κατάρτισης ΕΕΚ
- βελτίωση της κατανομής κεφαλαίων με βάση τις δημόσιες επενδύσεις αποφάσεις σε υγιές κόστος-όφελος, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr