Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο συνομιλιών για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές
«Η Αθήνα κατηγορεί πάντα την Τουρκία, αλλά οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν όταν η Ελλάδα έφυγε από το τραπέζι πριν από χρόνια» είπε ο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δέσμευση της Ελλάδας σε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, ζήτησε απόψε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.
Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ σε ερώτηση σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διερευνητικές, απάντησε ότι «ο μηχανισμός των επαφών δεν λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά», για να υποδείξει την Ελλάδα ως υπεύθυνη για αυτό.
«Η Αθήνα κατηγορεί πάντα την Τουρκία, αλλά οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν όταν η Ελλάδα έφυγε από το τραπέζι πριν από χρόνια. Αν (η Αθήνα) επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρούμε ειλικρινά λύση, θα πρέπει να φέρει μαζί όλους τους φακέλους. Δεν έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ διερευνητικές συνομιλίες για να συζητήσουμε ένα μόνο ζήτημα. Κι η Ελλάδα αυτό το εκμεταλλεύεται. Εάν η Ελλάδα δεσμευτεί σε ένα περιεκτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, ώστε οι διερευνητικές επαφές να πραγματοποιηθούν βάσει συγκεκριμένου πλαισίου, η Τουρκία φυσικά και θα υποστηρίξει τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία.
Ο Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα γίνονται πού και πού, όπως και εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις. Αλλά «εάν η Ελλάδα υποσχεθεί ότι θα σταματήσει να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο, η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, η Τουρκία ποτέ δεν απέφυγε τις συνομιλίες κι αυτό υποδηλώνει το πόσο σημαντικές είναι για εκείνους οι διαπραγματεύσεις.
«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κράτος ιδανικό για διαπραγματεύσεις. Αλλά όταν δημιουργούν μια de facto κατάσταση στο πεδίο της μάχης, δίνεται πάντα η κατάλληλη απάντηση. Η βασική αρχή είναι η αρχή ‘Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’, όπως δήλωσε ο Ατατούρκ», σημείωσε, κατηγορώντας και πάλι την Ελλάδα ότι είναι πάντα εκείνη που προκαλεί την αστάθεια και καταχράται τις διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να δεχτούμε de facto καταστάσεις», ανέφερε, ενώ εξήρε την τουρκική διπλωματία, υποστηρίζοντας ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες για όσους θέλουν να λύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία μέσω διαπραγματεύσεων έχουν την υψηλότερη εμπειρία στον κόσμο.
«Η σχολή διπλωματίας της Τουρκίας είναι πάντα ικανή να παράξει ειρηνικά αποτελέσματα win-win στην περιφερειακή και διεθνή αρένα», σημείωσε.
Παράνομη η Ελλάδα αν κάνει έρευνες στην Κρήτη
Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε επίσης ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε έρευνες νότια της Κρήτης, αυτό σημαίνει αυτόματα παραβίαση των δικαιωμάτων της Λιβύης.
«Λέγοντας η Ελλάδα ότι θα κάνει έρευνες νότια της Κρήτης, προσπαθεί να παραβιάσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Λιβύης. Είναι μία συνήθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Πρώτα να δημιουργεί de facto καταστάσεις και μετά να τους δίνει κι έναν νομικό μανδύα», είπε.
Navtex… πολιτικής σύγκρουσης
Ο Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στον «πόλεμο των Navtex» κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα ότι κρύβεται από πίσω, προκειμένου να προκαλέσει πολιτική σύγκρουση.
«Σχετικά με την ανακοίνωση NAVTEX, βλέπουμε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση και αντιπαράθεση. Αλλά, όπως έχουμε πολλές φορές, αν εκδίδουν εκείνοι μία Navtex, θα εκδίδουμε κι εμείς. Εμείς όμως είμαστε ευαίσθητοι και δεν κάνουμε ασκήσεις, πολύ περισσότερο με πραγματικά πυρά σε εθνικές εορτές. Δείχνουμε σεβασμό στις χώρες εκείνες κατά τις εθνικές επετείους τους. Περιμένουμε την ίδια αβρότητα κι από αυτές τις χώρες. Από τη στιγμή που τις ακυρώνουν εκείνοι, φυσικό είναι να τις ακυρώνουμε κι εμείς», είπε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Oruc Reis, το οποίο –πάλι- η Ελλάδα- χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις και αντιδράσεις κατά της Τουρκίας.
«Προς το παρόν, το Oruc Reis βρίσκεται σε μια περιοχή όπου θα πραγματοποιήσει γεωλογική έρευνα μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου. Αυτό το μέρος απέχει 440 χλμ. από την Ελλάδα και 130 χλμ. από τη χώρα μας. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, διατύπωσε κάποιες αντιδράσεις, για να ασκήσει και πίεση βέβαια, λέγοντας ότι είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Τουρκία ενεργεί πάντα μέσα στο πλαίσιο του δικαίου, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να προβάλλει τις μαξιμαλιστικές και ακραίες της θέσεις. Εμείς αυτό που κάνουμε πάντα είναι προστατεύουμε στη Γαλάζια Πατρίδα μας τόσο τα δικά μας όσο και των Τ/Κ τα δικαιώματα και συμφέροντα», ανέφερε.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr