Ανάλυση Δεσποτόπουλου: Κρίσιμο για τα ελληνοτουρκικά το διάστημα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μέσω του ethnos.gr εκτιμά ότι η Άγκυρα δηλώνει ότι η Τουρκία θέλει να «κυπριοποιήσει» το καθεστώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Η Άγκυρα θέλει να "κυπριοποιήσει" το καθεστώς στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Θέλει δηλαδή να ξεκινήσει έναν διάλογο και την ίδια στιγμή τα τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα να εισέρχονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να δείχνει εμπράκτως την αμφισβήτησή της», εκτιμά ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στο ethnos.gr.
Παράλληλα, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού υπουργου΄Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, εξήγησε ότι έχει δύο σκοπούς. Ο πρώτος έχει να κάνει με την πίεση προς την Τουρκία να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο και να σταματήσει το πολλαπλό παιχνίδι με τη Ρωσία και την Κίνα και ο δεύτερος ότι «κλείνει» το μάτι στους αμερικανούς ψηφοφόρους ελληνικής καταγωγής ενόψει των αυριανών εκλογών.
Οι δύο σκοποί της επιστολής Πομπέο στον Δένδια
«Η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια έχει δύο σκοπούς. Ο ένας είναι να εξακολουθήσει να πιέζει την Τουρκία προκειμένου να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο και να σταματήσει το πολλαπλό παιχνίδι με τη Ρωσία και την Κίνα. Σίγουρα όμως ο κ. Πομπέο και γενικά η διακυβέρνηση Τραμπ κλείνει το "μάτι" και στους αμερικανούς ψηφοφόρους ελληνικής καταγωγής ενόψει των αυριανών εκλογών. Η Αμερική ως χώρα έχει λειτουργήσει πιο ενεργητικά έναντι της Τουρκίας απ' ότι η Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, έχει ακυρώσει την παραγγελία των F-35, έχει κάνει άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ έχει αναβαθμίσει και το λιμάνι της Σούδας. Είναι κοινή εκτίμηση ότι η πίεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση έναντι του ΝΑΤΟ και γενικότερα τη θέση της έναντι της Δύσης αναμένεται να ενταθεί ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος. Εάν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν η πίεση αναμένεται να είναι ακόμα περισσότερη. Οι κυρώσεις δεν αποκλείεται να είναι πιο σκληρές. Οι κυρώσεις που μπορούν να υιοθετηθούν από την Αμερική εάν θέλουν πραγματικά να "στριμώξουν" την Τουρκία έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Η Άγκυρα αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη ανάγκη από πρόσβαση σε κεφάλαια. Οι αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης είναι ένα μεγάλο "όχημα" και μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε επίπτωση υιοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση εάν θέλουν να είναι πραγματική και σκληρή θα πρέπει να έχει να κάνει με την τουρκική οικονομία».
Οι εκλογές στις ΗΠΑ και το κρίσιμο διάστημα μετάβασης εξουσίας
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που κερδίσει στις εκλογές στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι «σε περίπτωση επικράτησης του σημερινού προέδρου μπορούμε να περιμένουμε ότι η αμερικανική διοίκηση θα συνεχίσει στους ίδιους αργούς ρυθμούς αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα. Φαίνεται ότι Τραμπ και Ερντογάν έχουν μία ιδιαίτερη σχέση. Μάλιστα σε έγκυρα ΜΜΕ έχουν γίνει αναφορές σε οικονομική συνεργασία των δύο. Άρα δεν είναι παράλογο να εικάζει ότι μία επανεκλογή Τραμπ μπορεί να καθυστερήσει διάφορες κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Αυτό που θα είναι επίφοβο για εμάς είναι να βρεθούμε σε ένα διάστημα που οι ΗΠΑ θα έχουν μετάβαση εξουσίας. Εκεί σε περίπτωση που κερδίσει ο Μπάιντεν και περιμένουμε μέχρι να παραδώσει ο Τραμπ τότε εκεί θα έχουμε έναν "υπηρεσιακό" πρόεδρο ο οποίος μπορεί να αφήσει την Τουρκία να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Μπορεί η Τουρκία να θελήσει να αξιοποιήσει ένα τέτοιο δυνητικό κενό εξουσίας προκειμένου να προκαλέσει περισσότερο την Ελλάδα. Γι αυτό οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι από μεθαύριο Τετάρτη μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου στην περίπτωση που δεν εκλεγεί ο Τραμπ θα έχουμε μία δύσκολη περίοδο.
Η Τουρκία θέλει να «κυπριοποιήσει» το καθεστώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη συνέχιση των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει προσέγγιση. Η Άγκυρα θέλει να κυπριοποιήσει το καθεστώς στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Θέλει δηλαδή να ξεκινήσει έναν διάλογο και την ίδια στιγμή τα τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα να εισέρχονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου η Τουρκία να δείχνει εμπράκτως την αμφισβήτησή της. Η ελληνική κυβέρνηση ορθώς δεν ακολουθεί σε έναν διάλογο την Τουρκία με την υπάρχουσα κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να θελήσει να προκαλέσει περισσότερο επεκτείνοντας τις έρευνες πέραν του 28ου Μεσημβρινού. Εκεί θα μπει πια σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Ελλάδα με την Αίγυπτο. Δεν θα πρόκειται για μία περιοχή όπου υπάρχει ανοιχτή διαφορά Ελλάδας - Τουρκίας αλλά θα πρόκειται για ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που έχει οριοθετηθεί με διεθνή συμφωνία. Εκεί η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο θα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει πολύ πιο δυναμικά απ΄ότι μέχρι τώρα».
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr