Ερντογάν: Παρά τις προκλήσεις Ελλάδας κα Κύπρου, διεκδικούμε στην ανατολική Μεσόγειο
Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν και πάλι στο επίκεντρο της κριτικής του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο καυτό θέμα της σημερινής επικαιρότητας στην Τουρκία, της παραίτησης του γαμπρού του και υπουργού των Οικονομικών, αλλά ούτε και στην ανάδειξη του Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο των (Τούρκων) Πρέσβεων στην Άγκυρα, αναφέρθηκε μόνο στο θέμα της ανατoλικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις περί μη υποχώρησης, καθώς και στο ζήτημα της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, εξαπολύοντας νέες αιχμές κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
«Η χώρα μας, η οποία κουβαλά στους ώμους της το βάρος κάθε εξέλιξης στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αποδέχεται επ’ ουδενί να την αγνοούν στο θέμα των φυσικών πηγών ενέργειας. Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, διατηρήσαμε τη υπομονή και τη ψυχραιμία μας στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Η χώρα μας σε αυτό το θέμα κινείται με την αυτοπεποίθηση που της προσέδωσε το γεγονός ότι έχει δίκιο. Δεν σηκωνόμαστε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι το συντομότερο η ΕΕ θα απελευθερωθεί από την έλλειψη στρατηγικής που την έχει απομακρύνει από την Τουρκία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα των απειλών και των εκβιασμών δεν ωφελεί. Η πρότασή μας για συνέδριο των παράκτιων χωρών της ανατολικής Μεσογείους, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι Τ/Κ δείχνει την επιθυμία μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την ανατ. Μεσόγειο, εκφράζοντας και πάλι την ελπίδα ότι οι έρευνες που ήδη διεξάγονται θα αποφέρουν σύντομα… καλά νέα.
«Πιστεύω ότι σύντομα θα λάβουμε καλά νέα από ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η ισλαμοφοβία ενθαρρύνεται από κάποιους προέδρους
Όσον αφορά το λεγόμενο αυξανόμενο ρεύμα της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «η ισλαμοφοβία ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται σε προεδρικό επίπεδο», αφήνοντας νέες αιχμές κατά του Εμανουέλ Μακρόν.
«Η καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας αποτελεί ευθύνη απέναντι στην πίστης μας και απέναντι στους πολίτες μας στο εξωτερικό. Εκείνοι που δεν εκδήλωσαν την παραμικρή θλίψη για τους δεκάδες δασκάλους μας που μαρτύρησαν από την τρομοκρατία του PKK, εκείνοι που φιλοξενούν τους επικεφαλής του YPG στα παλάτια τους με κόκκινα χαλιά, αμφισβητώντας τη δική μας θέση, δεν αξίζουν ούτε μία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αλλαγή εξωτερικής πολιτικής
Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, προσανατολισμένη περισσότερο σε λύσεις και σε πράξεις. «Το 2023 παράλληλα με την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Δημοκρατίας μας, θα γιορτάσουμε και την 500ή επέτειο του υπουργείου των Εξωτερικών. Η συμβολή σας (ως πρέσβεις) στην υλοποίηση του οράματος για το 2053 και το 2071 θα είναι σημαντική. Η χώρα μας δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον της με πρακτικές παλιάς εποχής. Είναι αναπόφευκτο να αλλάξει και η γραφειοκρατία του κράτους. Έχουμε πραγματοποιήσει μια σοβαρή αλλαγή τα τελευταία 18 χρόνια. Βάζουμε τέλος στην παλιά αδέξια και αλαζονική στάση της γραφειοκρατίας μας. Αναμένουμε από τη γραφειοκρατία να προσανατολιστεί σε λύσεις, σε επιχειρήσεις, στον άνθρωπο. Μια αντίληψη, η οποία δεν κατανοεί το λαό και δεν είναι γνώστης του πολιτισμού της χώρας δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας στον σημερινό κόσμο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος - Φαραντούρης: «Nα στηρίξουν οι πολίτες την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο»
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr