Brain drain - Ελληνες του εξωτερικού στον Μητσοτάκη: Τα φορολογικά κίνητρα δεν αρκούν
Δύο Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού η Μαρία Κατσαρού-Makin και ο Αυγουστίνος Γαλιάσος μιλούν για την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό ακόμη και με την ψήφιση φορολογικών κινήτρων από την κυβέρνηση για την αντιστροφή του brain drain. Περισσότεροι από δέκα Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού πριν λίγες μέρες μετά την αξιολόγηση των βιογραφικών τους από το Μαξίμου, ενημέρωσαν για περίπου μιάμιση ώρα από πρώτο χέρι τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να «τρέξουν» προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα, προσθέτοντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι ικανή για να πάρουν το τρένο της επιστροφής. Αν και όλοι τους αναγνωρίζουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού εξηγούν στο ethnos.gr ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα μείωσης φορολογίας, ούτε μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.
Μαρία Κατσαρού-Makin: Δεν είναι αρκετό για να γυρίσει κάποιος μόνο επειδή η φορολογία είναι χαμηλότερη
Η Μαρία Κατσαρού-Makin η οποία ζει και εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια στο Μάντσεστερ ήταν μία από τους επιστήμονες που πήρε μέρος στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κ. Κατσαρού-Makin αναγνωρίζει ότι το εξωτερικό δεν είναι εύκολη υπόθεση, εκτιμά, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να γυρίσουν οι Έλληνες όταν έχουν παλέψει σε μια ξένη χώρα τόσο χρόνια για να ενταχθούν εκεί. Έχοντας ζήσει και μεγαλώσει στη Νιγηρία της Αφρικής και εργαστεί στη Γαλλία και την Γερμανία σήμερα προσφέρει υπηρεσίες ηγεσίας και ψυχολογίας σε στελέχη μεσαίου και ανώτατου επιπέδου.
«Δεν μετάνιωσα που έφυγα. Μου λείπουν πολλά πράγματα από την Ελλάδα, οι φίλοι μου, η θάλασσα. Χρειάζονται όμως και άλλες προϋποθέσεις για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Και το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο από το brain drain και τη φορολογία» είπε η κ. Κατσαρού-Makin και πρόσθεσε: «Δεν κοιτάμε αυτούς που μένουν αλλά αυτούς που φεύγουν. Αυτό είναι μια αδικία για αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Και αυτό ειπώθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό».
Όπως εξήγησε η ίδια δεν είναι αρκετό για να γυρίσει κάποιος επειδή έχει φορολογία χαμηλότερη στην Αθήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν οι επιστήμονες τον δρόμο της επιστροφής είναι μεταξύ άλλων και η δημιουργία υποδομών σε νευραλγικούς τομείς όπως της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, και της εκπαίδευσης. «Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού γενικά υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και με κάθε νέα κυβέρνηση δεν αλλάζει η φορολογία. Μπορείς να προγραμματίσεις και τη ζωή σου και την επαγγελματική σου πορεία» συμπλήρωσε ενώ αναρωτήθηκε: «Μιλάμε για το brain drain. Έχουν φύγει πολλές δεξιότητες. Χρειάζονται όμως να γυρίσουν όλες αυτές οι δεξιότητες; Και γιατί να μην προσελκύσει η Ελλάδα από όλο τον κόσμο και όχι μόνο τους Έλληνες;».
Αυγουστίνος Γαλιάσος: Θέλουμε όλα να γίνονται πιο εύκολα στην Ελλάδα
Έτοιμος να επιστρέψει στην Ελλάδα από το Λονδίνο είναι ο Αυγουστίνος Γαλιάσος αν του δοθεί μια πραγματική ευκαιρία. Το 2010 προσπάθησε να γυρίσει Ελλάδα. Συνάντησε, ωστόσο, δυσκολίες γιατί το περιβάλλον δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικό, οι μισθοί χαμηλοί ενώ δεν μπορούσε να αξιοποιήσει σωστά και τη συσσωρευμένη εμπειρία που είχε αποκτήσει στη Μεγάλη Βρετανία τα προηγούμενα χρόνια. Μετά από δέκα χρόνια σταδιοδρομίας στην COCA COLA, σήμερα εργάζεται σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τσαγιού στον κόσμο, την Finlays, ως Group Product Manager. «Θέλουμε όλα να γίνονται πιο εύκολα. Κάποιοι επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους εταιρία και οι διαδικασίες-ακόμη και η δανειοδότησή τους-θα πρέπει να ολοκληρώνεται πιο γρήγορα όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού».
Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε ότι θα υπάρξει σταθερότητα και γω αρχίζω και το σκέφτομαι
Ζητούμενο σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η σταθερότητα για να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία. «Αυτό που συζητάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους κύκλους μου είναι ότι κατεβαίνουμε στην Ελλάδα συμφωνούμε με τα μέτρα και μετά από ένα διάστημα αυτά αλλάζουν όταν αλλάζει και η κυβέρνηση. Δεν μπορείς να έχεις ένα προγραμματισμό για το τι θα πληρώσεις σε ένα δύο ή τρία χρόνια. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εγγυήθηκε ότι θα υπάρξει σταθερότητα και γω αρχίζω και το σκέφτομαι».
Όπως εξήγησε ο κ. Αυγουστίνος Γαλιάσος η μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια είναι ένα καλό έναυσμα για να γυρίσουμε και να αρπάξουμε την ευκαιρία αλλά όπως είπαμε και συμφωνήσαμε όλοι δεν είναι το οικονομικό το μόνο το κίνητρο για να γυρίσουμε στην Ελλάδα. «Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που συζητήσαμε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Θα θέλαμε να ξέρουμε ποιες επενδύσεις θα γίνουν στην Ελλάδα οι οποίες και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας όπως είναι η περίπτωση της Microsoft».
Αρκετοί είναι οι Έλληνες που λείπουν από την χώρα 15 και 20 χρόνια. Κάποιοι έχουν κάνεις οικογένειες στο εξωτερικό και έχουν παιδιά. «Και τονίσαμε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή εκπαίδευση των παιδιών δεδομένου ότι κάποια μπορεί να μην μιλούν άπταιστα τη γλώσσα».
Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο: Πάνω από 100 προσαγωγές – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ο Τραμπ και οι εκλεκτοί του παρακολούθησαν αγώνα UFC - Δίπλα του κάθισε ο νέος του στενός σύμμαχος, Μασκ
Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποκάλυψε το ποσό που βγάζει ετήσια από τις επαναλήψεις στην τηλεόραση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr