Ανασχηματισμός: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Μαρία Συρεγγέλα, οι εξωκοινοβουλευτικοί στην κυβέρνηση
Τα προφίλ του Νικόλα Γιατρομανωλάκη και της Μαρίας Συρεγγέλα, που θα αναλάβουν κομβικά πόστα στη νέα κυβέρνηση, ύστερα από τον ανασχηματισμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αναβαθμίζονται ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η Μαρία Συρεγγέλα και μπαίνουν στη νέα κυβέρνηση όπως προκύπτει έπειτα από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού που ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, στις 12 το μεσημέρι. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού και η Μαρία Συρεγγέλα αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού Εργασίας που θα είναι αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια.
Ποιος είναι ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Harvard έλαβε υποτροφίες από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Πρόγραμμα Κόκκαλη και το Harvard Hellenic Foundation. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών στο Πάντειο έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ. To 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow.
Από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Ιούλιο του 2019 κατείχε τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV, καθώς και στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Πανεπιστήμιο Harvard, αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας. Η δουλειά του έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow. Το 2019 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.
Μεταξύ άλλων εκδόσεων, έχει επιμεληθεί το βιβλίο New Approaches to Balkan Studies[2] και έχει συμμετάσχει στην έκδοση Global Competitiveness Report 2001 του World Economic Forum. Ήταν ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του NATO Handbook, και ο επιμελητής των μονογραφιών και εκδόσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ την περίοδο 1996-98.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού στο Ποτάμι, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών. Αποχώρησε από το κόμμα το 2016. Έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αντικείμενο την κοινωνική ένταξη ευάλωτων πληθυσμών, και τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος.
Από την 1η Αυγούστου 2019 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ο πρώτος που κατέχει αυτό το αξίωμα καθώς δεν προϋπήρχε αυτή η Γενική Γραμματεία. Στον ανασχηματισμό της 4ης Ιανουαρίου 2021, ανέλαβε υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ποια είναι η Μαρία Συρεγγέλα
Η Μαρία Συρεγγέλα είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005. Yποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2004. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015. Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα.
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη» - Νέες καταγγελίες
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr