«Πώς φτάσαμε στην εισβολή στο Καπιτώλιο» - Τρεις ομογενείς για την επόμενη μέρα των ΗΠΑ
Τρεις Ελληνοαμερικανοί, η ιδιοκτήτρια μιας από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες της Νέας Υόρκης η Dianna Loiselle, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Νίκος Μπάρδης και ο Στέλιος Τακετζής επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας μιλούν για τη μέρα που στιγμάτισε την Αμερική αλλά και για το τι ξημερώνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Πέρασαν πάνω από τα μισά χρόνια της ζωή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο. Σαράντα χρόνια μετά η ιδιοκτήτρια μιας από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες της Νέας Υόρκης, η Dianna Loiselle, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Νίκος Μπάρδης και ο Στέλιος Τακετζής επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας παρακολουθούν με το στόμα ανοιχτό τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά και τις σκηνές απόλυτου χάους που εκτυλίχθηκαν στην Ουάσιγκτον και την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο. Είτε ψήφισαν Τραμπ, είτε στήριξαν Μπάιντεν δηλώνουν απογοητευμένοι, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα έγιναν αποτελούν συνέχεια των όσο προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες με τις συνεχείς διαδηλώσεις στην Νέα Υόρκη αλλά και σε άλλες Πολιτείες. Καλούν σε επαγρύπνηση μέχρι την ορκωμοσία του νέου Προέδρου και ελπίζουν ότι η χώρα γρήγορα θα αλλάξει γρήγορα σελίδα και θα επουλώσει τις πληγές της.
Dianna Loiselle: «Αναποδογύρισαν όλα και γίνονται και στην Αμερική πρωτόγνωρα πράγματα»
Έφυγε από την Αργυρούπολη της Αθήνας πριν 40 χρόνια ακολουθώντας την μητέρα της στο Τέξας και τα τελευταία 32 χρόνια διατηρεί μια από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες της Νέας Υόρκης, το Telly’s Taverna. Η Dianna Loiselle ποτέ μέχρι την Τετάρτη δεν φαντάζονταν ότι θα ζούσε τέτοιες στιγμές μέσα και έξω από το Καπιτώλιο. «Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη στην Αμερική. Όποιες πολιτικές ιδέες και αν έχεις, αυτά τα πράγματα στην Αμερική δεν έχουν ξανασυμβεί. Ήταν τόσο τραγικά, τόσο απογοητευτικά. Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος είναι έκπληκτος. Τέτοιες καταστάσεις και επεισόδια τα βλέπαμε σε άλλα κράτη-ακόμη και στην Ελλάδα-και λέγαμε ότι στην Αμερική αυτά δεν γίνονται ποτέ. Έλα όμως που όλα τα πράγματα έχουν αναποδογυρίσει και γίνονται και στην Αμερική πλέον και είναι πρωτόγνωρα». Σοκαρισμένοι είναι και οι περισσότεροι φίλοι της, εκτιμώντας ότι ήταν μια δύσκολη στιγμή για την Αμερική. «Είτε ψήφισαν Τραμπ, είτε στήριξαν Μπάιντεν όλοι συμφωνούσαν ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές».
«Εδώ γκρεμίζανε ολόκληρη τη Nέα Yόρκη όλο το καλοκαίρι. Τώρα θα φοβηθούμε;»
Σερβίροντας ένα από τα πιο νόστιμα χταπόδια στα κάρβουνα εδώ και 32χρόνια η κ. Loiselle στην Νέα Υόρκη και φιλεύοντας διάσημους Αμερικανούς όπως ο ηθοποιός Toni Danza αλλά γνωστούς καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου (Βίσση, Γαρμπή, Πλούταρχος κ.α.) τα πηγαδάκια στα τραπέζια του Telly’s Taverna συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν, τελευταία, για το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν και ο ελληνισμός είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν η Αστόρια ψήφιζε ανέκαθεν συντηρητικά γιατί έδωσε ελπίδα στους εργαζόμενους, ότι θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί και τα πρόστιμα στα καταστήματα. «Και ο κόσμος ίσως ήλπιζε ότι θα βγούμε από αυτό το λούκι». Για πάρα πολλούς ανθρώπους, όπως εξηγεί η Ελληνοαμερικανίδα εστιάτορας, ο πρόεδρος Τραμπ, έκανε πάρα πολλά καλά πράγματα.
«Και ο κόσμος πιστεύει ότι δεν μετρήθηκε η ψήφος του και ότι αυτό που έγινε στις εκλογές δεν ήταν δημοκρατικό. Θεωρούν ότι έκλεψαν την προεδρία, αγρίεψαν και δικαιολόγησαν με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους. Ο κόσμος εξαιτίας του κορονοϊού είναι πολύ ελεύθερος και ασχολείται περισσότερο από όσο θα ασχολούταν υπό κανονικές συνθήκες με την πολιτική. Παίζουν ρόλο και τα μίντια που το ένα λέει έτσι και το άλλο λέει αλλιώς. Ο κόσμος πιστεύει αυτό που ακούει. Δεν ψάχνεται παραπάνω αλλά δέχεται ότι του λένε. Βέβαια ο περισσότερος κόσμος που συγκεντρώθηκε έξω από το Καπιτώλιο δεν μαζεύτηκε για να προκαλέσει ζημιές. Αλλά δεν χρειάζεται περισσότερους από 2-3 για να ξεκινήσουν οι φασαρίες». Παρά τα όσα έγιναν, όμως, δεν φοβάται για το μέλλον. «Εδώ γκρεμίζανε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη όλο το καλοκαίρι οι διαδηλωτές. Τι να φοβηθώ τώρα;» αναρωτιέται.
Γρήγορα θα ξεχαστούν τα επεισόδια-Τι ξημερώνει στην Αμερική
Αν και τα επεισόδια πήραν διεθνή διάσταση, στιγματίζοντας την εικόνα της Αμερικής η κ. Loiselle εκτιμά ότι όλα θα ξεχαστούν μέσα σε πέντε μέρες για αυτούς που δεν ασχολούνται με τα πολιτικά. «Και γι αυτούς που ασχολούνται θα κρατηθεί 4 χρόνια. Αλλά δεν πιστεύω ότι έτσι όπως είναι γενικά ο τρόπος ζωής στην Αμερική είναι πολλοί αυτοί που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τα πολιτικά ζητήματα και το επόμενο διάστημα. Όλα θα ξεχαστούν πάρα πολύ γρήγορα. Ο κόσμος εδώ έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσει όπως αυτά με τον κορονοϊό.
Νίκος Μπάρδης: «Κι εγω Τραμπ ψήφισα αλλά πρέπει να αναγνωρίζουμε την ήττα μας»
Σαράντα δύο χρόνια κλείνει στη Νέα Υόρκη φέτος ο Νίκος Μπάρδης, σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος του Δ.Σ. ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους εστιατόρων στη Νέα Υόρκη, του Pan Gregorian Enterprises, εκπροσωπώντας συνολικά 4,500 καταστήματα εστίασης. «Δεν φανταζόμουν ποτέ όμως ότι θα ζούσαμε τέτοιες στιγμές στην Αμερική. Δεν το πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε στους δέκτες της τηλεόρασης. Δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, όπου εμείς οι Ελληνοαμερικανοί ορθοποδήσαμε. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι».
Όπως εξηγεί ο Κερκυραίος επιχειρηματίας η Αμερική έφτασε σε αυτό το σημείο εξαιτίας της αλαζονείας του Προέδρου. «Kαι γω Τραμπ ψήφισα αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε την ήττα μας. Και αυτήν τη στιγμή πρέπει να στηρίξουμε το νέο πρόεδρο της Αμερικής για να ακολουθήσει η χώρα το μονοπάτι που θα χαραχθεί. Γιατί από την Αμερική ξεκινάει η παγκόσμια οικονομία. Είναι υπερδύναμη και πρέπει να το δείχνει, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις».
«Η Αμερική πρέπει να απομονώσει αυτά τα στοιχεία»
Σχολιάζοντας τις δύσκολες στιγμές που εκτυλίχθηκαν μέσα και έξω από το Καπιτώλιο επέρριψε ευθύνες στον Τραμπ, τονίζοντας ότι απέτυχε να κάνει έκκληση στον κόσμο να επιστρέψει στα σπίτια του. «Το βλέπαμε ότι το χειρίζονταν χαλαρά. Έλεγε στο πλήθος ότι το αγαπά. Η αγάπη όμως είναι να αγαπάς πρώτα την πατρίδα σου… Ακόμη όμως και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και ο αντιπρόεδρος εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για όσα έγιναν στο Καπιτώλιο». Αν και οι επόμενες μέρες μέχρι στιγμής κυλούν ήσυχα ο Νίκος Μπάρδης εκτιμά ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οπότε και θα γίνει η ορκωμοσία, η Ουάσιγκτον θα είναι σε επιφυλακή. «Η Αμερική πρέπει να απομονώσει αυτά τα στοιχεία. Το καζάνι βράζει και θέλουμε να πιστεύουμε ότι από τις 20 Ιανουαρίου ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα και ίσως μετά από 2 μήνες να δούμε να επιστρέφει η κανονική ζωή στη Νέα Υόρκη».
«Φτάσαμε εδώ λόγω της εξαθλίωσης του κόσμου»
Κερκυραίος στην καταγωγή μετακόμισε πρώτα στην Αθήνα, μπάρκαρε στα καράβια και τελικά το 1978 με πρόσκληση εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου ζούσε ήδη ο αδερφός του. Μέχρι τώρα, όλοι μιλούσαν για την Αμερική, για ευλογημένη χώρα που έχει τα πάντα. «Δεν νομίζω ότι σήμερα θα θέλει κάποιος να συγκριθεί με την σημερινή κατάσταση. Και φτάσαμε εδώ λόγω της εξαθλίωσης του κόσμου. Υπάρχει ο κορονοϊός αλλά δεν φταίει μόνο αυτός. Εδώ έχουμε φτώχεια. Πηγαίνοντας σήμερα στο γραφείο μου είδα ουρές έξω από μια εκκλησία, ήταν 1.500 άτομα για να πάρουν φαγητό. Αυτό δεν το χα δει ποτέ. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Είναι ένα κομμάτι το οποίο πάει μαζί. Και η Αμερική έχασε όχι μόνο τη λάμψη της αλλά και την εμπιστοσύνη προς τις άλλες χώρες».
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι έχουν κλείσει συνολικά το 2020 λόγω της πανδημίας 150.000 εστιατόρια σε όλη την Αμερική. «Μου τηλεφώνησαν σήμερα το πρωί για ένα χώρο προς ενοικίαση στο Μανχάταν στην κεντρική λεωφόρο. Για αυτό το μαγαζί ζητούσαν ενοίκιο 30.000 δολάρια το μήνα πέρσι. Σήμερα μας το έδινε με 10.000 δολάρια, με air condition και χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε λεφτά για ανακαίνιση. Καταλαβαίνετε ποιες είναι οι διαφορές…».
Στέλιος Τακετζής: «Είμαι σίγουρος ότι δεν ακούσαμε την τελευταία λέξη από τον Τραμπ»
Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν έξω από το Καπιτώλιο συγκλονίζοντας τη διεθνή κοινότητα δεν αποτελούν την τελευταία πράξη ενός δράματος. «Ίσως είναι, πολύ φοβάμαι, η αρχή ενός δράματος που θα το βλέπουμε να εξελίσσεται στο μέλλον». εκτιμά ο Στέλιος Τακετζής επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας και εθελοντής παραγωγός στο κοινωφελές ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης Cosmos-FM. «Η χώρα θα γυρίσει σελίδα και είμαι σίγουρος ότι δεν ακούσαμε την τελευταία λέξη από τον Τραμπ που έχει συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια τα οποία φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές εκστρατείες. Οπότε θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση…»
Όπως εξήγησε ο κ. Τακετζής, ο Τραμπ κατάφερε να ξυπνήσει τα ακραία στοιχεία της κοινωνίας και να τους δώσει φωνή. «Αν και δεν δημιούργησε αυτός το φαινόμενο, ήταν αυτός που το εκμεταλλεύτηκε για ίδιον όφελος. Οπότε αυτά τα στοιχεία ήταν πάντα στην κοινωνία και ήταν σε μια λανθάνουσα κατάσταση και ο Τραμπ τα εκμεταλλεύτηκε και τους έδωσε φωνή και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».
Τα δύο πρόσωπα της Αμερικής
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη και μεγαλωμένος στην Αθήνα ο κ. Τακετζής ζει στην Νέα Υόρκη από το 1979, έχοντας συμπληρώσει 42 χρόνια στις ΗΠΑ. Και όπως λέει ο κόσμος είδε με διαφορά λίγων ωρών τα δύο πρόσωπα της Αμερικής. Από τη μια το αρνητικό, το άσχημο ενός όχλου κακοποιών στοιχείων που κατάφεραν να παρεισφρήσουν στο Καπιτώλιο δημιουργώντας αναστάτωση. Από την άλλη σε λίγες ώρες η διεθνής κοινότητα είδε την αποκατάσταση της τάξης και την διενέργεια της ψηφοφορίας για την επικύρωση των εκλεκτόρων των αμερικανικών εκλογών. «Πράγμα που σημαίνει ότι οι θεσμοί που κρατούν όρθιες τις ΗΠΑ λειτούργησαν και αυτό είναι η θετική πλευρά του όλου θέματος».
Πώς φτάσαμε στα επεισόδια
Όπως εκτιμά ο κ. Τακετζής τα επεισόδια δεν ήταν αυθόρμητα, ούτε τυχαία. Ήταν γνωστό ότι υπάρχει μια συγκέντρωση ακραίων στοιχείων στην Ουάσιγκτον τα οποία είχαν δηλώσει στα κοινωνικά μέσα ότι είχαν σκοπό να προχωρήσουν προς το Καπιτώλιο. Είχαν προηγηθεί τα tweet του προέδρου τα οποία καλούσαν να έρθουν στα στοιχεία αυτά στην πρωτεύουσα. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Μάικ Κλάιν για επιβολή στρατιωτικού νόμου, οπότε τα σενάρια εκτροχιασμού και δημιουργίας αναστάτωσης για την επιβολή στρατιωτικού νόμου υπήρχαν. Είχε προηγηθεί η επιστολή 10 πρώην υπουργών Εθνικής Άμυνας που δήλωσαν ότι ο στρατός δεν θα αναμειχθεί στα εσωτερικά των ΗΠΑ και σε πολιτικά θέματα. «Όλα αυτά αν τα ενώσει κανείς, βλέπει ότι δεν ήταν κάτι το αυθόρμητο. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως, τι και που σχεδιάστηκε. Ελπίζω προσωπικά ότι θα γίνουν οι κατάλληλες έρευνες και να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη».
Οι προσδοκίες της επόμενης μέρας
Κοιτώντας το αύριο πιστεύει ότι η διαχείριση της πανδημίας και η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός αποτελούν τα βασικά στοιχήματα για τις ΗΠΑ την επόμενη μέρα. Η κοινωνία περιμένει να δει πως θα εκμεταλλευθεί ο νέος πρόεδρος τη δύναμη που του έδωσαν οι ψηφοφόροι τα επόμενα δύο χρόνια με την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και τη Γερουσία μέχρι και τις εκλογές στην Γερουσία. «Πρέπει και πιστεύω ότι θα διορθωθούν πολλά από τα στραβά που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη προεδρία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κυρίως, με τους συμμάχους μας αλλά και με τις σχέσεις μας με τους διεθνείς οργανισμούς. Ελπίζουμε ότι Μπάιντεν θα έχει και φαίνεται να έχει τη διάθεση και τον χαρακτήρα να επουλώσει πληγές και τραύματα γιατί αυτήν τη στιγμή η πόλωση που υπάρχει στην κοινωνία είναι τεράστια».
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr