Νίκος Βούτσης στο 'Εθνος: Διαφωνώ με τη στοχοποίηση λειτουργών της δικαιοσύνης
Ο πρόεδρος της Βουλής δεν αποκλείει την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών µέσα στον Φεβρουάριο, εκτιµά ότι θα υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών ακόµα και µέσα στον Φεβρουάριο βλέπει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έχει πλήρη πολιτική νοµιµοποίηση εφόσον δεν υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας.
Κύριε πρόεδρε, έχετε πει ότι εντός του Ιανουαρίου η Βουλή θα συζητήσει το πόρισµα για τις γερµανικές αποζηµιώσεις. Ερχεται, κατά πληροφορίες, και η κ. Μέρκελ στην Αθήνα...
Εκτιµώ ότι στο τέλος του µήνα θα µπορούσε µε επισπεύδουσα την ελληνική κυβέρνηση να έρθει το εξαιρετικό, κατά τη γνώµη µου, πόρισµα το οποίο έχει ήδη εκπονήσει η αρµόδια επιτροπή στην Ολοµέλεια και να αποφασιστούν οι κατάλληλες ενέργειες σε διπλωµατικό, κοινοβουλευτικό και νοµικό επίπεδο για τις διεκδικήσεις. Μέχρι τώρα, σε όλες τις επισκέψεις ή συναντήσεις µε την πολιτειακή, πολιτική ηγεσία και τους διπλωµάτες της Γερµανίας, από όλους τους αρµοδίους αλλά και από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, τον πρωθυπουργό και από εµένα τίθεται αυτό το ζήτηµα δηµοσίως, ως υπόµνηση ενός ανοιχτού θέµατος το οποίο έχει ηθικά, νοµικά και ιστορικά ερείσµατα.
Είτε µέσα από το βιβλίο του συγγραφέα κ. Ροθ είτε µέσα από τη συστηµατική µελέτη επιτροπών των Γερµανών δικηγορών, και βεβαίως από τις επιτροπές διεκδίκησης που έχουν συγκροτηθεί σε πανελλαδική κλίµακα, έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια ντοκουµέντα που επιβεβαιώνουν το δίκαιο των διεκδικήσεων.
Είναι οι αποζηµιώσεις για τις πόλεις, τουλάχιστον 110 διαπιστωµένες -αλλά είναι πολύ περισσότερες-, εγκλήµατα κατά τις ανθρωπότητας, είναι τα αποτελέσµατα του λιµού µετά την αναγκαστική λεηλασία της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής για τα στρατεύµατα της Βόρειας Αφρικής τότε, είναι οι κλοπές µεγάλων αρχαιολογικών ευρηµάτων και βέβαια οι αποζηµιώσεις που αφορούν στα θύµατα των πολεµικών εµπλοκών.
Η ενδεχοµένη επίσκεψη Mέρκελ έχει σχέση µε το ότι έχει γυρίσει η σελίδα για το ελληνικό ζήτηµα, έχουµε µπει πλέον σε µια γενική κανονικότητα και γι’ αυτό η ατζέντα των συζητήσεων αφορά το σήµερα και το αύριο.
Επειδή αναφερόµαστε στη Γερµανίδα καγκελάριο, πώς σας φαίνονται οι καταγγελίες περί ανταλλαγής «Μακεδονικού» µε συντάξεις;
Αλίµονο εάν η σηµαντική προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση µιας 25ετούς εκκρεµότητας που έχει δηλητηριάσει και εν µέρει αποσταθεροποιήσει την περιοχή επαφίετο σε συγκυριακές ή οικονοµικού περιεχοµένου συναλλαγές και σε συµψηφισµούς. ∆εν χρήζουν απαντήσεως αυτές οι αιτιάσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς και στους Ευρωπαίους φίλους και λιγότερο φίλους µόνο θυµηδία προκάλεσαν.
Με την ευκαιρία της ερώτησής σας να πω ότι η συµφωνία αυτή είναι πολύ καλή στο γράµµα της για όποιον έκανε τον κόπο να τη διαβάσει. Και είναι εύληπτο κείµενο και συµπληρώθηκε µέσα από την αναλυτική διαδικασία που γίνεται στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, όπου µε τον µανδύα του συνταγµατικού νόµου δίνονται διευκρινίσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερµηνειών.
Και θα ακολουθήσουν οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς;
Οπως επίσης και η υποχρέωση αµέσως µετά να δοθεί πράσινο φως για την προσχώρηση πλέον της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως ρητά η Συµφωνία προβλέπει. Θα έχουµε δύο ψηφοφορίες; ∆ύο διαφορετικές διαδικασίες και ψηφοφορίες σε σύντοµο χρόνο. Αποκλεισµένων απολύτως των σεναρίων που διακινούνται ότι θα ήταν δυνατό αυτή η δεύτερη ψηφοφορία να γίνει έπειτα από εθνικές εκλογές.
Θα αποκλείατε την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών τον Φεβρουάριο;
Οχι, δεν θα απέκλεια τον Φεβρουάριο. Γνωρίζουµε όλοι ότι στο διάστηµα αµέσως µετά τη σχετική αποτίµηση της διαδικασίας που γίνεται ήδη στη γείτονα χώρα και µέχρι τον Μάρτιο η διαδικασία θα έρθει στην ελληνική Βουλή.
Και θα ψηφιστεί από 151 βουλευτές;
Παρότι πρόκειται περί διεθνούς σύµβασης, αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο. Με βάση τις δηµόσιες τοποθετήσεις Ελλήνων βουλευτών και κοµµάτων, πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία για την έγκριση της Συµφωνίας των Πρεσπών.
Και έπειτα θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση;
Η διευκρίνιση της συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας θα γίνει ακριβώς το διάστηµα πριν ή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Με βάση τα δεδοµένα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα για την κυβερνητική ευστάθεια, δηλαδή ότι δεν διακυβεύεται η υπόσταση της κυβέρνησης. Ακόµα και αν η αξιωµατική αντιπολίτευση επιχειρήσει να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, εκτιµώ ότι δεν θα έχει καµία τύχη.
Το ελληνικό Σύνταγµα προβλέπει όλες τις διαδικασίες µε βάση τις οποίες µια κυβέρνηση συνεχίζει ή διακόπτει το έργο της µε µόνη αιτία διακοπής την υπερψήφιση από 151 τουλάχιστον βουλευτές µιας πρότασης δυσπιστίας.
Ναι, αλλά η αξιωµατική αντιπολίτευση θέτει ήδη ζήτηµα απονοµιµοποίησης της κυβέρνησης...
Βεβαίως και δεν τίθεται θέµα απονοµιµοποίησης της κυβέρνησης εφόσον δεν περάσει η πρόταση δυσπιστίας. Το άρθρο 84 του Συντάγµατος είναι πάρα πολύ σαφές.
Θα µπορεί όµως η κυβέρνηση να περνάει νοµοθετήµατα;
∆εν εκτιµώ ότι θα έχει προβλήµατα. Η κυβέρνηση θα φέρει νοµοσχέδια στη Βουλή µε απολύτως θετικό κοινωνικό πρόσηµο, που θα αφορούν π.χ. στην αύξηση του κατώτατου µισθού, την τακτοποίηση σοβαρών εκκρεµοτήτων µε 120 δόσεις για τα χρέη και για τα κόκκινα δάνεια και για όλα αυτά που απασχολούν ευλόγως µια κοινωνία που έχει πάρει, κατά τη γνώµη µου, µια ανάσα.
Επίσης η συνταγµατική αναθεώρηση προβλέπεται να κλείσει το πρώτο της στάδιο µέχρι το τέλος Φλεβάρη, µε ενδεχόµενη επιφύλαξη για ένα δεκαπενθήµερο παράτασης, αποτελώντας κορυφαία θεσµική διαδικασία, στην οποία θα αποτυπωθούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις στα συγκεκριµένα υπό αναθεώρηση άρθρα. Στην ύλη της παρούσας 4ης προεκλογικής -εκ των πράγµατων- Συνόδου της Βουλής είναι οι συνεδριάσεις για τις εκκρεµότητες που αφορούν σε δικογραφίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για ζητήµατα που δεν θα πρέπει να µείνουν εκκρεµότητες, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Ειλικρινά δεν βρισκω λόγο να µην τύχουν ευρείας υπερψήφισης και αποδοχής.
Το άρθρο 16 µπορεί να τινάξει τη συνταγµατική αναθεώρηση στον αέρα;
∆εν εκτιµώ ότι το άρθρο 16 θα τινάξει στον αέρα τη διαδικασία. Η ίδια η ύλη της συνταγµατικής αναθεώρησης έχει πληθώρα άλλων άρθρων που ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως επίσης υπάρχει ένας κοινός τόπος άρθρων που θα µπορούσαν να υπερψηφιστούν από περισσότερες από µία πολιτικές δυνάµεις. Με µεγάλο ενδιαφέρον θα περιµένουµε όλοι µε τη λήξη του Γενάρη τα σχετικά πορίσµατα. Κατά τη γνώµη σας µπορεί να σχηµατισθεί µια νέα κυβερνητική ή κοινοβουλευτική πλειοψηφία; ∆εν µπορώ να το προδικάσω, όµως δεν το αποκλείω.
Με µια κυβέρνηση ανοχής πότε βλέπετε εκλογές;
Ο πρωθυπουργός είναι πολύ σαφής ότι η παρούσα κυβέρνηση εργάζεται για να εξαντλήσει τον εκ του Συντάγµατος προβλεπόµενο χρόνο της τετραετούς διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιάµεσες εκλογές του Μαΐου θα έχουν µια εντελώς ιδιαίτερη σηµασία, τόσο για το µέλλον της Ευρώπης, άρα και για το µέλλον της χώρας, όσο και για την ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση ανάµεσα σε αυτό που εµείς ονοµάζουµε προοδευτικό πόλο.και από την άλλη τις δυνάµεις της ∆εξιάς και ακροδεξιάς.
∆ιαπιστώνω ότι δεν σκέφτεστε τον Μάρτιο...
Είναι εντελώς έξω από τους σχεδιασµούς και από την οπτική που ο πρωθυπουργός βλέπει τα πράγµατα, µε την έννοια ότι έχει γίνει η επιλογή εδώ και πολύ καιρό, σε αντίθεση µε τις συνεχείς εκτιµήσεις για αριστερή παρένθεση. Εχει γίνει η επιλογή η λαϊκή κυριαρχία να ασκείται στη χώρα µας και να επωφεληθούν τα κοινωνικά στρώµατα που επλήγησαν βαρύτατα.
Ποιους κινδύνους διακρίνετε για την Ευρώπη;
Σηµειώνω αφενός τον κίνδυνο από τις ξενοφοβικές ρατσιστικές δυνάµεις και αφετέρου την έκκληση για πολιτικό πολιτισµό, για αποφυγή διχαστικών διληµµάτων και βίας στην προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα. Η γνώµη µου είναι ότι πρέπει να παιχτεί δυναµικά το πολιτικό στοίχηµα για τη διαµόρφωση του προοδευτικού πόλου των δυνάµεων της Αριστεράς, της οικολογίας και των δυνάµεων της σοσιαλδηµοκρατίας που αποσπώνται ριζικά από τις νεοφιλελεύθερες λογικές και πρακτικές. Για το δε ζήτηµα του πολιτικού πολιτισµού, είναι ευθύνη όλων των δυνάµεων του δηµοκρατικού τόξου να γίνει υπέρβαση των ακραίων διχαστικών καταστάσεων που έχουν λάβει ακόµα και τη µορφή µιας ρητορικής για µειοδοσίες και προδοσίες. Υπάρχει ευρύτατο πεδίο για πραγµατικές προγραµµατικές και πολιτικές συνθέσεις. Ολοι θα κριθούµε σε αυτό.
Με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει κάποια προσωπική «βεντέτα»;
∆εν µπορώ να αποκρυπτογραφήσω τη ρητορική αυτών των αιτιάσεων οι όποιες µάλιστα σε κάποιες ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου της Ν∆ έχουν πάρει µια µορφή άκρως επιθετική και προσβλητική προς το πρόσωπό µου και προς τον θεσµό τον οποίο προσπαθώ να υπηρετήσω µε τον καλύτερο τρόπο. Σας κάνω αυτή την επισήµανση διότι έχουµε µπροστά µας αρκετούς, ίσως κρίσιµους µήνες δουλειάς µε επίκεντρο το Κοινοβούλιο, και άρα καθένας θα πρέπει να αναλάβει το µέρος των ευθυνών και το µέτρο του πολιτικού πολιτισµού που εντέλει θα µας νοµιµοποιήσει στα µάτια και στη συνείδηση της κοινωνίας.
Θα µου σχολιάσετε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis;
Εχω πει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρχει εµπιστοσύνη στη ∆ικαιοσύνη και ότι η ελληνική Βουλή και το πολιτικό σύστηµα θα πρέπει να την ενθαρρύνουν για να µπορεί έγκαιρα, ακόµα και µέσα στις ασφυκτικές προθεσµίες του σηµερινού Συντάγµατος και του άρθρ. 86, να διαλευκαίνει και να τεκµηριώνει όλες τις υποθέσεις. Η εµπιστοσύνη αυτή δεν µπορεί να είναι αλά καρτ και προφανώς διαφωνώ απολύτως µε τάσεις χειραγώγησης, συµψηφισµού ή στοχοποίησης λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, απ’ όπου κι αν αυτές οι νοοτροπίες επιβιώνουν ακόµα µέσα στο πολιτικό σύστηµα.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr