Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι ζητά από την ΕΕ ο Μητσοτάκης για τις ελεύθερες μετακινήσεις
Πιστοποιητικό εμβολιασμού πρότεινε στην Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Το μήνυμά του για τον εμβολιασμό των άνω των 85 - Πώς γίνεται η διαδικασία του ραντεβού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Το μεγάλο στοίχημα του πλανήτη είναι ο μαζικός και ταχύς εμβολιασμός έτσι ώστε να αποκτήσει ανοσία ο πληθυσμός απέναντι στον κορονοϊό που έχει επιφέρει τεράστιες απώλειες σε ζωές και στην παγκόσμια οικονομία. Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει με υγειονομικό προσωπικό κι όσους βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας, κι από το προσεχές Σάββατο (16/1), παίρνουν σειρά οι συμπολίτες μας άνω των 85 ετών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε μήνυμα στο twitter με το οποίο ζητεί από τους πολίτες να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να κλείσουν το ραντεβού μέσω του emvolio.gov.gr έτσι να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η διαδικασία του εμβολιασμού και να πάρει σειρά ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Παράλληλα, σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσε το Politico ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στην Ε.Ε. να συνταχθεί με την συμβολή όλων των κρατών-μελών ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις ελεύθερες μετακινήσεις πολιτών εντός κι εκτός Ευρώπης.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει στην ΕΕ ο Μητσοτάκης
Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις ελεύθερες μετακινήσεις προς την Ευρώπη αλλά και τις τρίτες χώρες, απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την οποία κοινοποιεί και στους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών-μελών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχετικό δημοσίευμα του Politico αναφέρει πως στην επιστολή του, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι «είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «αυτό θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό». Σύμφωνα με το Politico, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού PLF (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών) μας έδειξε ότι είναι επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ για να προχωρήσουν τα πράγματα».
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός έχει αποστείλει κι ένα προσχέδιο του ψηφιακού πιστοποιητικού.
Αναλυτικά η επιστολή Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
«Οπως γνωρίζετε πολύ καλά, εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μάχη για τον περιορισμό του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της πανδημίας της Covid-19. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τον δείκτη των κρουσμάτων και θέτοντας τη βάση για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα το 2021.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών - Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας.
Για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.
Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα.
Βάσει των προαναφερθέντων, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Ανυπομονώ να δώσω από την πλευρά μου την αναγκαία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό αντίγραφο της παρούσας επιστολής αποστέλλεται σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου.
Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών - μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.
Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου για το 2021 και τη βαθιά μου εκτίμηση για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε στη μάχη ενάντια στην πανδημία και την στήριξη των Κρατών Μελών σε αυτή την, δίχως προηγούμενο, κρίση».
Εμβολιασμός των άνω των 85 - Ραντεβού κι απάντηση από το emvolio.gov.gr
Ξεκίνησε χθες Δευτέρα, ο προγραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών κατά της Covid-19 στα εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα. Παρά τα όποια προβλήματα της πλατφόρμας, η διαδικασία φαίνεται πως εξελίσσεται ομαλά. Ο πολίτης μπαίνει στην ειδική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό emvolio.gov.gr, βάζει τα απαραίτητα στοιχεία, ΑΜΚΑ, κινητό τηλέφωνο, Ταχυδρομικό Κώδικα, και βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή του, τα διαθέσιμα ραντεβού και το εμβολιαστικό κέντρο βάσει του Τ.Κ.
Οι πολίτες κλείνουν δύο ραντεβού με διαφορά 21 ημερών. Αφού επιλέξουν τις ημερομηνίες που επιθυμούν να εμβολιαστούν, το σύστημα δίνει ένα χρονικό περιθώριο 2 λεπτών για να «κλειδώσει» το ραντεβού σε περίπτωση που ο πολίτης επιλέξει να κάνει κάποια αλλαγή.
Ακολούθως κλείνονται τα δύο ραντεβού, βγαίνει η ακριβής μέρα και ώρα του εμβολιασμού και για τις δύο δόσεις κι αποστέλλεται με μήνυμα (SMS) στο δηλωθέν κινητό ο κωδικός του ραντεβού, ενώ σε χαρτί μπορεί να εκτυπωθεί μέσω υπολογιστή ο κωδικός QR, ο οποίος είναι απαραίτητος κατά την προσέλευση του πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο κατά την ημέρα του εμβολιασμού.
Πώς αναγράφεται το κλείσιμο του ραντεβού στην πλατφόρμα
«Αγαπητή Κυρία / Αγαπητέ Κύριε...
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού σας για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, θα πραγματοποιηθούν σε δύο (2) δόσεις, όπως περιγράφονται παρακάτω:
Τα Ραντεβού μου
1η Δόση στις (σ.σ.: ημερομηνία) στις (σ.σ.: ώρα) στο εμβολιαστικό κέντρο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα»
2η Δόση στις (σ.σ.: ημερομηνία) στις (σ.σ.: ώρα) εμβολιαστικό κέντρο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών«Αλεξάνδρα»
Ο Κωδικός Ραντεβού ή ο QR Κωδικός είναι απαραίτητος κατά την προσεύλεσή σας την ημέρα του εμβολιασμού»
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr