Πώς φτάσαμε από το lockdown στο άνοιγμα όλων των καταστημάτων
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που είχε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο κύβος για το άνοιγμα των καταστημάτων ερρίφθη κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης των λοιμοξιολόγων, εντούτοις το πλήρες άνοιγμα -με αυστηρά μέτρα- της αγοράς ήταν ένα ενδεχόμενο που κυοφορούνταν εδώ και λίγες ημέρες στη κυβέρνηση. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που είχε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τέτοια ώστε να αποπνέουν αρκετή αισιοδοξία και ο πίνακας του ECDC που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως παρουσιάζονται στο σχετικό χάρτη που δημοσιοποίησε αυτήν την εβδομάδα, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη Μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι κίτρινες και έχουν και ορισμένες Περιφέρειες πράσινες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ που γίνονται είναι πια κάτω του 3% και τις τελευταίες δέκα μέρες και βαίνει μειούμενος. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας βρίσκεται στην 21η θέση από το τέλος. Είμαστε η 5η λιγότερο κακή χώρα στο επίπεδο των θανάτων, με 518 συμπολίτες μας ανά 1.000.000 πληθυσμό.
Παράλληλα, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών έχει μειωθεί σημαντικά σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός ανά ημέρα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από ένα μήνα. Ο αριθμός, δε, των κρουσμάτων παραμένει σταθερός τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα.
Στο βάθος η οικονομία
Με άλλα λόγια, τα στοιχεία επέτρεψαν στην κυβέρνηση να πάρει ένα ρίσκο, όπως ομολογούν και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Κι αυτό διότι ναι μεν παρατηρείται μια αποκλιμάκωση, αλλά ένα ακόμη κύμα πανδημίας δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανένα. Εξ ου κιόλας από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία δεν δικαιολογούν κανέναν απολύτως εφησυχασμό. «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και όσο δεν βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αντέξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού το διάστημα Νοέμβριου -Δεκεμβρίου όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας «σάρωσε»τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς ποδηγετήθηκε από την οικονομία. Ειδικότερα, κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια, και συνεπώς η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το διάστημα του lockdown. Και μπορεί το click away να έδωσε μια ανάσα στα καταστήματα, αλλά το μέτρο είναι δύσκολο εφαρμόσιμο σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ένας ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος της Ελληνικής οικονομίας.
Ορόσημο η αρχή του καλοκαιριού
Τα βλέμματα, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι στραμμένα στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως, πέρα από τους εμβολιασμούς οι οποίοι θα γίνονται στις υπόλοιπες εμβολιαστικές γραμμές. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στη χώρα μας 4.600.000 δόσεις εμβολίων. Κατά συνέπεια, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο εφικτός ο στόχος στις αρχές του καλοκαιριού ο πληθυσμός μας να είναι ασφαλής.
Λεπτό προς λεπτό η μάχη Χάρις – Τραμπ για το Λευκό Οίκο: Με ουρές και μικροπροβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία
Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr