Πρόβα διαζυγίου στην κυβέρνηση - Τι σχεδιάζει το Μαξίμου - Τα σενάρια
Μηδενικά πλέον τα περιθώρια «βελούδινης» συµπόρευσης των δύο κυβερνητικών εταίρων µετά τους υπαινιγµούς Καµµένου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα όριά της φαίνεται πως έχει εξαντλήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και οι επόµενες ώρες ενδέχεται να καθορίσουν την τύχη της δροµολογώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Πρακτικά το Μαξίµου βρίσκεται ενώπιον δύο πολιτικών διληµµάτων: Είτε σε περίπτωση κορύφωσης της κρίσης, µε αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου, να κληθεί να διαχειριστεί τη µετάβαση σε µια κυβέρνηση µειοψηφίας, είτε να αντιµετωπίσει τις εξελίξεις µε τον πρωθυπουργό να ζητά την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.
Μετά τους υπαινιγµούς του Π. Καµµένου ότι θα ήταν κρίµα ο Αλέξης Τσίπρας να µείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός της αποστασίας, όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «βελούδινης» συµπόρευσης των δύο κυβερνητικών εταίρων «µέχρι τέλους» και ως εκ τούτου όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά. Από το να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήµα πολύ πριν έρθει στη Βουλή η Συµφωνία των Πρεσπών έως το να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρωτοβουλίες σε σχέση µε τη διαχείριση της κρίσιµης αυτής κατάστασης, εκτιµώντας ότι έτσι δεν µπορεί να συνεχιστεί.
Συνεδρίαση ΑΝΕΛ
Με βάση τα δεδοµένα που είχαν διαµορφωθεί έως χθες τη νύχτα, υπάρχει πιθανότητα ο κ. Καµµένος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Οµάδας αλλά και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, την Τετάρτη, να εισηγηθεί άµεση αποχώρηση του κόµµατός του από την κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σαφώς σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίµου όχι µόνο λόγω της αποσταθεροποίησης που θα προκαλέσει µια τέτοια απόφαση αλλά και λόγω της επικείµενης έλευσης της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, την Πέµπτη.
Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, που παρακολουθούσαν µε προσοχή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου, έκριναν ότι τα γεγονότα θα πρέπει να αντιµετωπιστούν µε ψυχραιµία και αποφασιστικότητα.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε εµµέσως στα εκρηκτικά σχόλια του κ. Καµµένου για το «Μακεδονικό» (που πυροδότησε µια συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά) από τη Σαµοθράκη, λέγοντας: «Εντός της χώρας θέλω να στείλω το µήνυµα ότι µπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαµβάνοµαι -και πιστεύω και η πλειοψηφία των Ελλήνων- ως εθνικά ωφέλιµο για τη χώρα, δεν πρόκειται -ούτε το έκανα αυτά τα 3,5 χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός- να δειλιάσω µπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούµε αυτό που θεωρούµε και που είναι εθνικά ωφέλιµο για τη χώρα».
Για «αποστασία» και «ανένδοτο» έγραψε ο Πάνος Καµµένος, πυροδοτώντας σενάρια
Η λέξη «ρίσκο» που χρησιµοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να είναι και το «κλειδί» των εξελίξεων για τις επόµενες ηµέρες. Η µία επιλογή είναι να κρατήσει η κυβέρνηση χαµηλούς τους τόνους, περιµένοντας να ολοκληρωθεί η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα για να ανοίξει τα χαρτιά της. Βεβαίως µπορεί να την προλάβουν οι εξελίξεις, µε τον κ. Καµµένο να αποσύρεται από την κυβέρνηση, κάτι που σηµαίνει ότι δύσκολα θα µπορεί να παραµείνει αποστασιοποιηµένη από τα γεγονότα ή τα νεότερα δεδοµένα.
Απάντηση από Αλέξη Τσίπρα: «∆εν πρόκειται να δειλιάσω µπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο»
Σε αυτήν την περίπτωση µπορεί να προκαλέσει την αξιωµατική αντιπολίτευση που θα ζητά εκλογές να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, θυµίζοντας ότι οι κυβερνήσεις µε βάση το άρθρο 84 του Συντάγµατος µπορούν να πέσουν µόνο εάν υπερψηφιστεί µοµφή από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Υπάρχουν όµως και άλλες σκέψεις, να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας το ρίσκο και να ζητήσει την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών και ασφαλώς όχι λιγότερες από 120 ψήφοι.
Συνέντευξη Κοτζιά
Ολα ξεκίνησαν µε αφορµή συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σχολίασε για τον Πάνο Καµµένο: «Είπε ότι δεν θα τη ρίξει (την κυβέρνηση) µόλις κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των βουλευτών του. Η πλειοψηφία των ΑΝΕΛ θα στηρίξει την κυβέρνηση και µετά την αποχώρηση του Π. Καµµένου. Επρεπε από τον Σεπτέµβριο να είχε φύγει από την κυβέρνηση, βλάπτει µακροχρόνια την Αριστερά και το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα». Ακολούθησε ανάρτηση του Πάνου Καµµένου στο Twitter, η οποία ήταν υποδηλωτική των προθέσεών του: «Κάνουν τραγικό σφάλµα όσοι νοµίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσµένα για το εθνικό θέµα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: ∆εν εκβιαζόµαστε, δεν απειλούµαστε, δεν εξαγοραζόµαστε ποτέ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης (Κοτζιάς) οµολόγησε αποστασία. Εµείς ανένδοτο».
Αµέσως σήµανε εσωτερικός συναγερµός στο Μαξίµου, µε το πρωθυπουργικό επιτελείο να παρακολουθεί µε προσοχή και όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε συνεργάτες του και µετέδωσε το Newpost: «Αν ο Τσίπρας θέλει να µείνει στην ιστορία ως πρωθυπουργός αποστασίας, ας ψηφίσει µε δικούς µας βουλευτές τη Συµφωνία των Πρεσπών. Κρίµα».
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr