Άνοιγμα σχολείων: Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κρίσιμη συνεδρίαση για την απόφαση
Οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να προτείνουν το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μαθητών στα θρανία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ώρα της απόφασης έφτασε για το άνοιγμα σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, η επιτροπή λοιμωξιολόγων καλείται να προτείνει χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το άνοιγμα σχολείων να γίνεται την 1η Φεβρουαρίου. Στο τραπέζι είναι και το άνοιγμα μιας σειράς δραστηριοτήτων, κάτι που αναμένεται να γίνει βήμα - βήμα.
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα -όπως έχει αναφέρει στη Βουλή ο πρωθυπουργός - είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. «Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον φυσικό χώρο διδασκαλίας, όσο πετυχημένη κι αν είναι. Γι' αυτό κιόλας εκφράζουμε την αγωνία μας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Πλέον έφτασε η ώρα για να αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι.
Σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο η Ελλάδα
Σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα καθώς η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται όσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Ωστόσο, συνεχίζουν να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών.
«Είναι προφανές πως διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα όσο και η επιχείρηση "Ελευθερία"», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. «Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά.
Στους αναθεωρημένους χάρτες που δείχνουν την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), φαίνεται ο δείκτη τεστ, κρουσμάτων και θετικότητας: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με πράσινο χρώμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιο συγκεκριμένα στην πράσινη ζώνη βρίσκεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα. Στο «πράσινο» βρίσκεται επίσης ολόκληρη η Ελλάδα στον χάρτη με το δείκτη θετικότητας. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%.
Πρόσθετα μέτρα στα σχολεία θέλουν οι καθηγητές
Οι καθηγητές απο την πλευρά τους ζητούν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας για την επιστροφή στα σχολεία τόσο για τους ίδιους όσο και για τους μαθητές και κυρίως όσον αφορά στα τέστ covid,όσο και στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα.
Τα τεστ στους εκπαιδευτικούς προχωρούν με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς, ενώ δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη απο την Πολιτεία για τον εμβολισμό των εκπαιδευτικών έστω με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες των δασκάλων και καθηγητών,που διδάσκουν στα σχολεία.
Ακόμη κι αν ορισμένοι επιστήμονες παραμένουν διστακτικοί ως προς το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατανοούν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει να επιστρέψουν οι μαθητές στη δια ζώσης διδασκαλία και κυρίως τα παιδιά της Γ΄λυκείου τα οποία σε λίγους μήνες θα έχουν μπροστά τους και τις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθημερινά μακραίνει ο κατάλογος με τα σχολεία ή τμήματα,τα οποία κλείνουν, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, κάτι το οποίο θα γίνεται και με τα γυμνάσια και λύκεια σε τέτοιες περιπτώσεις,όπως προβλέπουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Δερμιτζάκης: Τραγικό να μιλάμε για χιονοδρομικά κέντρα αντί για σχολεία
Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα γυμνάσιων και λυκείων, τόνισε ο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν οι Αρχές για την άρση του lockdown κατά της διασποράς του κορονοϊου. Μάλιστα έκανε λόγο για τραγικό λάθος ότι γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και όχι για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.
«Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» επεσήμανε και υπογράμμισε ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία» ανέφερε και συνέχισε: «Έπρεπε να ανοίξει κάτι οπωσδήποτε όμως πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιοτήτων», ενώ ανέφερε πως στην Ελβετία η λαβίδα της θείας της κοινωνίας γίνεται με άλλο τρόπο ποτέ δεν ακουμπάει στο στόμα. Επιπλέον, σημείωσε πως η Ελλάδα πάει καλύτερα απ' ότι περιμέναμε και ότι η εστίαση από την στιγμή που ανοίξει με την ίδια ωριμότητα όπως οι άλλες, έξω δηλαδή, δεν είναι δύσκολο να το σκεφτούμε.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε και για τη μετάλλαξη του κορονοϊού. «Δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή έχουμε κάτι να ανησυχούμε συγκεκριμένα αλλά πρέπει να ανησυχούμε γενικότερα για το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμοί σε περίοδο που έχουμε πολλά κρούσματα. Επομένως πρέπει να φτιαχτούν και να συνεχιστούν προγράμματα παρακολούθησης αυτών των μεταλλάξεων, όχι μόνο αυτών που ξέρουμε αλλά και καινούργιων παγκόσμια ώστε να προλάβουμε πιθανότητα εάν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος σε σχέση με τα εμβόλια να μπορούμε να το περιορίσουμε γρηγορότερα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr