Ελλάδα - Ισραήλ: Προς υιοθέτηση κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού
Τι περιλαμβάνει η στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ για τον τουρισμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Προς την υιοθέτηση μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ περί ενός «πράσινου διαβατηρίου», το οποίο θα αποτελεί το κλειδί εισόδου για τους εμβολιασμένους Ισραηλινούς τουρίστες που δε θα περιορίζονται από καραντίνα ή άλλα απαγορευτικά μέτρα το προσεχές καλοκαίρι, κινούνται οι δύο χώρες, όπως φάνηκε από τη σημερινή επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ για τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και για τη δυνατότητα κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «Επιχειρηματολογώ για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει τουριστικής περιόδου» προσθέτοντας ότι «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Εως τον Απρίλιο θα έχουμε περιορίσει την επιδημία περισσότερο
Από την πλευρά του, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου τόνισε πως «συζητήσαμε για μία συμφωνία περί ενός πράσινου διαβατηρίου, προκειμένου οι Ισραηλινοί πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, μόλις αρθεί η καραντίνα. «Οι Ισραηλινοί πηγαίνουν σε αριθμούς ρεκόρ στην Ελλάδα με το διαβατήριο θα πηγαίνουμε χωρίς περιορισμούς, είναι καλά νέα για όλους μας», τόνισε.
Η αγορά του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα δεδομένου ότι αποτελεί την 9η χώρα σε αφίξεις βάσει των στοιχείων του 2019, χρονιά κατά την οποία έφτασαν στη χώρα μας περίπου 715.000 Ισραηλινοί επισκέπτες.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Ισραήλ υπεγράφη και η συμφωνία για τη διευρυμένη, πιο συστηματική και στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την Ισραηλινή ομόλογό του Orit Farkash-Hacohen.
Η συμφωνία αφορά κατ' αρχάς στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, στις τουριστικές επενδύσεις, στην προώθηση του τουρισμού, στην τουριστική καινοτομία και ψηφιοποίηση, στην τουριστική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και σε συντονισμένες δράσεις Ελλάδας και Ισραήλ κατά την εκπροσώπησή τους σε διεθνείς οργανισμούς.
Συγκεκριμένα, με τη Συμφωνία, η οποία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση. Επίσης ενθαρρύνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας μέσω του μοιράσματος τεχνογνωσίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες. Με τη Συμφωνία προβλέπεται η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού και η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων.
Παράλληλα ενδυναμώνεται η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης. Το ίδιο θα ισχύει για τη συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.
Με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι «εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης και αποσκοπεί στην αξιοποίηση σημαντικών συμμαχιών με χώρες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Εκτός από τους δεσμούς φιλίας με το Ισραήλ η Ελλάδα μοιράζεται την ίδια πεποίθηση, ότι ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό μοχλό ανάπτυξης προς μια σύγχρονη, βιώσιμη και προσοδοφόρο κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι για την πατρίδα μας η τουριστική αγορά του Ισραήλ είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Το 2019 φιλοξενήσαμε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες. Ο αριθμός αυτός αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις στην Ελλάδα».
Η Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ κυρία Farkash-Hacohen υπογράμμισε ότι «η υπογραφή της Συμφωνίας για τον διεθνή τουρισμό είναι φάρος ελπίδας, τη στιγμή που οι ουρανοί είναι κλειστοί και οι διακοπές πολύ μακριά. Η Συμφωνία αποτελεί μια υπενθύμιση σε όσους απασχολούνται σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία ότι εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ξανανοίξουν το συντομότερο δυνατόν». Και συνέχισε: «Ο τουρισμός αποτελεί πάντοτε αμφίδρομη υπόθεση. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαία, επιτρέποντας στους πολίτες και των δύο χωρών την απόκτηση εφάμιλλων θετικών εμπειριών που μπορούν να προσφέρουν τα ταξίδια και οι διακοπές».
HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr