Τουρκία: Ξανά στην ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο Γιαβούζ
Με το Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο παέι η Τουρκία στην Πενταμερή της Γενεύης για το Κυπριακό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το γεωτρύπανο Γιαβούζ βγάζει στην ανατολική Mεσόγειο ο Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίζεται από την πλευρά της Τουρκίας εάν θα κάνει έρευνες στην τουρκική ή στην κυπριακή ΑΟΖ. Την επανέναρξη των γεωτρήσεων ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμλέζ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber την Παρασκευή, 2 Απριλίου.
«To Oruc Reis συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Barbaros θα κάνει μακροχρόνια συντήρηση στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Yavuz ολοκληρώνει τις προμήθειές του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες τους εργασίες στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.
Διαβάστε επίσης: Ελλάδα - Τουρκία: Υπό προϋποθέσεις η συνάντηση του Δένδια με Τσαβούσογλου
Επομένως, με το πλωτό γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο σκοπεύει να πάει η Τουρκία στην άτυπη Πενταμερή της Γενεύης για το Κυπριακό. Σημειώνεται πως η Πενταμερής πραγματοποιείται με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Προκλήσεις στη Λέσβο και εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
Από το βράδυ της Πέμπτης, 1 Απριλίου, και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, 2 Απριλίου, διήρκεσε η οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας, να προωθήσει μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η επιχείρηση προώθησης από την Τουρκία έγινε σε επτά προσπάθειες, σε ακτίνα μεταξύ 50-100 ναυτικών μιλίων βορειανατολικά της Λέσβου. Οι κινήσεις τους, έγιναν αντιληπτές μέσω των ελληνικών παρατηρητηρίων και ραντάρ των ελληνικών σκαφών, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Το χρονικό του εντοπισμού τους από το Λιμενικό Σώμα έχει ως ακολούθως:
- 04:30 ο πρώτος εντοπισμός
- 05:15 ο δεύτερος
- 07:50 περιστατικό με βίντεο
- 08:28 περιστατικό με βίντεο
- 10:05 περιστατικό με βίντεο και επιθετικές ενέργειες στο σκάφος 137 του Λιμενικού
- 13:32 έκτος εντοπισμός
- 13:55 Πέρασε μία βάρκα με 28 άτομα από την Σομαλία και το Αφγανιστάν
Όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, 7 βάρκες με 300 μετανάστες - πρόσφυγες συνοδεύονταν και καθοδηγούνταν από την τουρκική πλευρά με ένα πολεμικό πλοίο, έξι ακταιωρούς και «αμέτρητα» drones. Οι λέμβοι κινούνταν γύρω από τα τουρκικά σκάφη, χωρίς αυτά να τους αποτρέπουν. Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα είχε «παρατάξει» οκτώ σκάφη στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας. Οι Τούρκοι κλιμάκωσαν τις προσπάθειές τους εκμεταλλευόμενοι τον βορειοανατολικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή και μπορεί να οδηγεί τις βάρκες των μεταναστών- προσφύγων στις ελληνικές ακτές.
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
«Το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε με επιτυχία πολλαπλές απόπειρες παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων μας, που έγιναν μάλιστα με την κάλυψη και τη βοήθεια τουρκικών ακταιωρών», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Πρόσθεσε ότι ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα των στελεχών του λιμενικού εμπόδισε τα σχέδια των διακινητών και ακύρωσε μια ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο.
Διαβάστε επίσης: Μυτιλήνη: Προκλήσεις από τουρκική ακταιωρό - Παρενοχλεί σκάφος του λιμενικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr