Μητσοτάκης σε πρωθυπουργό Λιβύης: Θεμέλιο για τις σχέσεις μας η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Γεωγραφία είναι αυτή που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μας και όχι οι γραμμές που τραβάνε κάποιοι στο χάρτη»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σαφές μήνυμα για την ακύρωση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU) Αμπντούλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά. Όπως ξεκαθάρισε από την Τρίπολη ο Έλληνας πρωθυπουργός, για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ όπως ρητά έχει αποφανθεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενώ παράλληλα χαιρέτισε τη διάθεση του Λίβυων να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2010.
«Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της», είπε φωτογραφίζοντας προφανώς την Τουρκία και συμπλήρωσε: « Άλλωστε το πλησιέστερο έδαφος είναι η Γαύδος και η πατρίδα που η Κρήτη Είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μας και όχι οι τεχνητές. γραμμές που κάποιοι τραβούν στους χάρτες. Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απ ευθείας και διμερώς την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε μια συζήτηση που διακόπηκε το 2010», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι στη Λιβύη, τι συζήτησαν
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Αμπντούλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά και ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Λιβύη. «Βασικός σκοπός είναι να αναδείξω την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΟΗΕ. Η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας σας», τόνισε και σημείωσε ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή τα ξένα στρατεύματα και να προχωρήσει η χώρα σε εκλογές. «Θέλω επίσης να είμαι απόλυτα σαφής και να επαναλάβω αυτό το οποίο μετέφερε και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου στην επίσκεψη του ότι προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδική αναφορά έκανε στους τομείς που θα μπορούσαν τα δύο κράτη να συνεργαστούν εάν υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. «Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις όμως στην πραγματικότητα η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη δεν διακόπηκε ποτέ. Και σήμερα που η πολιτική κατάσταση στη Χώρα σταθεροποιείται το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται. Με οτν κ. Πρωθυπουργό συζητήσαμε τις προοπτικές συνεργασίας όπως σε ενέργεια Υγεία κλπ. Αλλά υπάρχουν κι άλλα πεδία όπως ο Τουρισμό, η εκπαίδευση που μπορεί να γίνουν πολλά», είπε αρχικά ξεκαθαρίζοντας ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας των σχέσεών μας θα πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση για διάλογο και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας αλλά και του Διεθνούς Δικαίου. « Αυτό σημαίνει ότι γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης», προσέθεσε με νόημα.
Διαβάστε επίσης: Ακρόπολη: Η κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, τα fake news, η Λίνα Μενδώνη και η πινακίδα
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr