Στις 10:00 η έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων για την ψήφο εμπιστοσύνης
Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης παγώνει κάθε άλλη κοινοβουλευτική εργασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στις 10:00 αναμένεται να ξεκινήσει η έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου ο Νίκος Βούτσης θα εισηγηθεί την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (για την Τρίτη (15/1).
Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ολοκληρώνεται την Τετάρτη (16/1) το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.
Κατά την σημερινή έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της ψήφου εμπιστοσύνης μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο Νίκος Βούτσης την Κυριακή ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.
«Ο πρωθυπουργός με επιστολή που μου έστειλε, μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 της Βουλής των Ελλήνων.
Όπως αναφέρει στη επιστολή ο πρωθυπουργός «Σας παρακαλώ, όπως κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ολόκληρη η διαδικασία
Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης παγώνει κάθε άλλη κοινοβουλευτική εργασία που μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και ενεργοποιεί συγκεκριμένους μηχανισμούς, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.
Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr